Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vege Vánoce aneb Co mají na štedrovečerní tabuli vegani?

Vánoce bez kapra, salátu s vejci a majonézou? Ano. Pro vegany a vegetariány naprostá samozřejmost. Co mají na štedrovečerní tabuli známé blogerky, nebo třeba majitel veganské restaurace a zakladatel veganských receptů?
17. 12. 2017

Linda Müllerová, blogerka, A co teda jíš?

Kdy jste s veganstvím začala a proč?

S veganstvím jsem začala 1. srpna 2014 odpoledne. Tehdy jsem se zajímala o zdravý životní styl a náhodou jsem narazila na nějaký dokument o průmyslovém zemědělství. Živočišné výrobky se mi zhnusily natolik, že už nebylo cesty zpět. 

Jste na Štedrý večer s rodinou?

Ano. Vánoce slavím s rodinou, kterou mám v Teplicích. Hlavně proto, že mamka s babičkou všechno uvaří a připraví. Já přijedu, najím se, odvalím se ke stromku, rozdám dárky, rozbalím dárky, chvilku pokecám a jedu zase domů.

Jaká jídla se objevují na vaší štědrovečerní tabuli?

No, u naší štědrovečerní tabule sedí jenom jeden vegan. Takže kromě hory řízků, klobás a smažených ryb se tam objevuje jeden plátek tofu a miska vegan bramborového salátu, který pro mě dělá babička.

Bez jakého jídla si Vánoce neumíte představit?

Nejvíc miluju právě bramborový salát, jenže ten není sváteční, dělám ho v průběhu roku celkem často. Výhradním symbolem Vánoc jsou pro mě perníčky. Recept na ně najdete ZDE.

Vojtěch Jílek, majitel veganské restaurace Plevel

Pamatujete si, co pro vás byl impuls, stát se veganem?
 
Naprosto přesně. Pro veganství jsem se rohodl nějaký den měsíce září 2011. Byl jsem v Londýně a dělal denní a noční směny zároveň, pět dní v týdnu. Dvanáctý den se mi na denní udělalo špatně, byl jsem hotový. Směnu jsem dodělal, ale nijak dobře mi nebylo. Po cestě domů jsem přemýšlel o tom, že se budu muset buď denních nebo nočních směn vzdát. Jenže já nechtěl nechat ani jednu směnu, byly to dobré zakázky, bavily mě a chtěl jsem vydělat co nejrychleji peníze abych mohl zaplatit certifikáty a odejít na ropné plošiny. Protože jsem už měl nějaké povědomí o „zdravé výživě“ a věděl jsem, že živočišné bílkoviny se tráví nejméně 8 hodin, rozhodl jsem se zkusit veganství dříve, než nějakou zakázku vzdám. Došel jsem domů, zavolal spolubydlící, rozdal jim veškeré potraviny které obsahovaly nějaké živočichy. Denní a noční jsem dělal další tři měsíce a k běžné stravě jsem se už nikdy nevrátil. To že konvenční strava je špatná – krutá, neekologická, nezdravá jsem věděl dlouho, jen jsem potřeboval ten impuls ke změně. Naštěstí to na rozdíl od dřívějších postupných ozdravení jídelníčku, jako opuštění uzenin, sýrů, slazených nápojů či bílého pečiva nebyly zdravotní problémy. A na ty jsem už ani čekat nechtěl, tak jsem se nikdy nevrátil zpět, benefit rostlinné stravy byl tak velký, že jsem už nikdy nenašel důvod toto rozhodnutí přehodnotit.
 
Abych sám sebe trochu ošálil, řekl jsem si, že nebudu úplně striktní vegan. Na Vánoce, že si dám kapra a když budu třeba na svatbě budu jíst co tam bude. Ale po nějakým čase jsem i od tohoto upustil. Ono se po půl roce veganství najíst masa není žádný šlágr, je to jak sníst cihlu. A po letech mi maso začalo smrdět, tak už mě ani neláká. 
 
 Takže veganem jsem nějakých sedm let, ale rostlinné Vánoce budou mé šesté.
 
 Hodně cestujete po světě, jste na Vánoce doma?
 
 Jsem z velké rodiny, se sourozenci jsme roztroušení po půlce světa a tak se vždy těšíme na Vánoce, kdy se scházíme na rodném statku nedaleko Poličky.  
 Letos jsme měli jestě s mladším bráchou Vítkem zůstat v Irském moři na farmě Gwyn y mor, což by znamenalo první Vánoce mimo rodinný kruh. To se ještě nikdy nestalo, do teď omlouvala jen smrt. Ale naštěstí přišel mail se změněným plánem na Vánoce a Nový rok. Dostali jsme tři dny volna. Takže letos se sejdeme celá rodina. 
 
Jste u vás doma všichni vegani?
Bohužel, nejsem asi tak silný ve „veganské argumentaci“ takže ještě není celá rodina na rostlinné stravě. I proto se objeví chudák kapr. Když na mě padne smažení, tak jim ho i připravím. To se ale letos určitě nestane, protože přilétáme s bráchou z Manchesteru na Štědrý den večer. Než dojedeme domů bude po deváté, takže pozdní večeře. Tam na nás budou doufám čekat houby (čím více druhů tím líp), smažený celer obalený v hrašce a stějně tak brokolice a květák. K tomu bramborový salát s rostlinou majonézou za kterou není třeba utrácet, ale dá se lehce vyšlěhat z rostlinného mléka a oleje. A jako dezert raw dort, hořká čokoláda, spousta ovoce a zeleniny.
 
Bez jakého jídla se o svátcích nebejdete?
Na Štěpána máme celý život svíčkovou. Ta se dá udělat i v rostlinné verzi, takže jsem z této tradice nemusel slevit.

Tereza Šlancarová, blogerka, Tereza‘s diary

Kolikáté to budou vaše rostlinné Vánoce?

Na vegetariánství jsem přešla 11.11. 2016, tudíž letošní Vánoce pro mě budou druhé na rostlinné stravě. Změnu stravování jsem dopředu nijak neplánovala, nikdo mě nepřesvědčoval ani neinspiroval, jen jsem to svatomartinské ráno cítila, že moje tělo nechce dál maso jíst - a rozhodla jsem se ho poslechnout. Načetla jsem si k tomu spoustu studií a shlédla nespočet dokumentů a tohle svoje rozhodnutí považuji za nejlepší v životě. 

Jak je slavíte? 

Vánoce slavím s rodinou, jelikož si myslím, že právě ten čas strávený s rodinou je pravým smyslem Vánoc. Každé ráno zdobíme stromeček, potom jdeme na procházku do lesa nebo ke krmelci, máme společný oběd, jdeme do centra Prahy na trhy a poté následuje štědrovečerní večeře. Po večeři si rozdáváme dárky a pak už se jenom koukáme na pohádky a užíváme si vánoční rodinou pohodu.

Jaká jídla se objevují na vaší štedrovečerní tabuli?

Klasická štědrovečerní večeře se u nás nepodává a každý rok to bývá jiné. Ostatní většinou mívají lososa s bramborami a zeleninou, já měla minulý rok veganský “masový” plátek s bramborovým salátem, na který jsem místo majonézy použila avokádo. Letos bych se ale chtěla pokusit připravit klasickou štědrovečerní večeři ve vegan verzi, tak sledujte můj blog ať víte, jak to dopadlo!

Oblíbený sváteční recept? 

Letos se mi podařily vymyslet 3 skvělé recepty na vánoční cukroví - a všechny jsou vegan! Vytvořila jsem rohlíčky, čokoládové perníčky a čokoládovo/kokosové kuličky a musím říct, že je pěkně těžké vybrat jen jednoho favorita. Ale asi nejvíc jsem si zamilovala kuličky! Recept na ně najdete ZDE.

Jiří Stabla, majitel sítě konopných lékáren a provozovatel facebookových stránek veganskerecepy.cz

Kolik čistě veganských Vánoc jste spolu s přítelkyní už oslavil?

Letos to budou už šesté veganské Vánoce. Když jsem poprvé slavil Štědrý den bez masa, byl jsem vegetarián a přiznávám se, že to bylo nevšední a velmi kouzelný pocit. Pocit, že jsme zachránili kapra, který nyní někde plave o vánočních svátcích taky se svou rodinou byl skvělý. Možná to pro některé zní srandovně, ale pro mě to bylo něco k zamyšlení a vedlo ještě k větší radosti z vánoční atmosféry, která právě probíhala. Myslím, že kdybysme měli 3 přání za zlatou rybku, kterou jsme právě nechali žít, tak by se splnila.. A když tak nyní přemýšlím, tak následující rok byl velmi úspěšný v rozvoji našeho společného podnikání s naší dnes už světovou značkou Carun. Takže jsme zachránili "zlatou rybku" a ona nám na opátku přání splnila.

Jak je prožíváte?

Většinou den začnu mixováním muziky, která je trochu klidnější, než obvykle hraju na párty. Myslím si, že hudba by o vánočních svátcích neměla chybět nikde. Koledy u nás nahradil deep-house s pohodovým příběhem a kreativní energii. Během Vánoc s přítelkyní Hankou pracujeme na osvětě veganství. Snažíme se toto téma nenásilně nastínit veřejnosti přes sociální média a blogy. Pokud nejsme na Ibize, ale v Česku, tak jsme s rodinou a užíváme si relax a společně připravujeme věci k večeři. Po večeři obvykle hraju v nějakém klubu, a tak se vydávám dát lidem dárek v podobě muziky a tance. Jsme hodně vytížená dvojce kreativních lidí nejen přes svátky a tak se ten den můžete vždy konečně pořádně odreagovat a oslavovat.

Co si vaříte?

Hanka, která nyní spravuje naši skupinu veganskerecepty.cz na Facebooku, má stále nové recepty a nápady na veganské speciality, takže máme každý rok něco jiného.

Pokud chceme chuť pravých českých Vánoc, u nás volíme zelňačku s uzeným tempehem a na druhé tofu s mořskými řasami a speciálním kořením. Kdo si chce pohrát, tofu se s řasou obalí a může vytvarovat do podoby rybky. Dneska už se dá i ve velkých supermarketech koupit speciální veganské řízečky, kterou už jsou opravdu dobré. Samozřejmě děláme klasický bramborový salát s domácí sójovou majonézou, bez toho by nebyly Vánoce! Dopřáváme si i cukroví všeho druhu jak veganské tak v raw verzi.

Také se musím zmínit, že připravuji s kamarádem nový koncept veganského koření. Málo kdo ví, že ne všechno koření je opravdu vegan. Chci, aby lidé poznali pravou kvalitu koření, která bude v nejvyšším standartu chutě pro vegany a bez glutamátu. Nebude se jednat jen o obyčejné koření, pracujeme možná s tím nejpovolanějším týmem v Evropě, který s kořením pracuje. Jsem vyučený kuchař a tohle mi u veganství v ČR chybělo.

A jaký je vás oblíbený recept? Dáte nám na něj tip?

Ano. Recept na naši oblíbenou zmiňovanou zelňačku najdete ZDE

Přidat komentář