Na jídelních lístcích dobrých restaurací už se s ním nejspíš nesetkáte a přitom ještě před pár desetiletími patřil k oblíbeným předkrmům restaurací s nádechem luxusu. Přiznáváme ale, že pro nás – v domácí variantě – své kouzlo neztratil.
Málokterý pokrm prošel tak výraznou cestou od slávy a dojmu něčeho ,nóbl‘ až po symbol nemoderní kuchyně. Na výsluní popularity se ve Velké Británii hřál od 60. do 80. let 20. století. K nám dorazil se zpožděním, a tak se jeho obliba protáhla k přelomu tisíciletí, poté se z menu vytratil.
Pokud jde o původ, hlásí se k němu Britové – je koneckonců považován za veskrze britskou záležitost. Vymyslet ho měla tamní kritička restaurací a televizní postava 50. až 70. let Fanny Cradocková, pověstná svým hrubým vystupováním a silnou vrstvou make-upu. Obdivovala Augusta Escoffiera, s nímž prý údajně může být krevetový koktejl také nějak spojený.
Dalším pomyslným britským želízkem v ohni jsou kuchyně steakhousového řetězce Berni Inn, který podle amerického vzoru založili restauratéři italského původu Frank a Aldo Berni. Britské verze příběhu datují vznik pokrmu do 60. let 20. století. Nejspíš je ale všechno jinak a v Británii se jenom rozšířila upravená verze americké chuťovky.
Podle americké legendy prý vymyslel koktejl s mořskými plody kalifornský zlatokop, který v druhé půli 19. století po úspěšném dni donesl své nugety do baru a tam si do vyprázdněné sklenky nasypal ústřice, zalil je směsí, jež připomínala zálivku a ,vypil‘ je. Majitel podniku se inspiroval a začal podávat krevetový koktejl.
Jiné verze spojují takovéto ,koktejly‘ s dobou prohibice ve 20. letech, kdy prý restauratéři hledali využití pro nápojové sklo. Možná se ale krevetový koktejl prvně objevil až v lasvegaském hotelu Golden Gate roku 1959.
Americký krevetový koktejl
- Vynechte salát a okurku. Do misek či sklenek rozdělte omáčku smíchanou ze 120ml kečupu či chilli omáčky, 2 lžíce smetanového křenu, cca 1/4 lžičky krupicového cukru, cca 1/2 lžičky vločkové soli, cca 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 2 lžiček čerstvé citrono- vé šťávy, pár kapek tabasca, pár kapek worcesterské omáčky a 2 drcených stroužků česneku.
- Na okraje nádob ,zavěste‘ krevety tak, aby byly nanejvýš jen mírně smočené v omáčce. Ozdobte citronem a koprem či petrželkou.
Zdroj informací: časopis Apetit