Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapeklitá historie dortu Red Velvet: Rudý býval přirozeně, může za jeho barvu červená řepa?

Red Velvet
ZDROJ: Unsplash/Zoe
sdílet:

Red Velvet dort, Red Velvet muffiny, Red Velvet cupcaky i svíčky s vůní Red Velvet. Červený samet zkrátka milujeme! O původním receptu slavného dortu se sice nedochoval žádný písemný záznam, ale historikům a kulinářským novinářům se podařilo dát dohromady verzi, která mapuje jeho postupný pravděpodobný vývoj.

Dort Red Velvet byl poprvé upečen pravděpodobně až ve 20. století, ale měl několik předchůdců:

  • První sametový (velvet) dort vznikl zřejmě v 19. století ve Viktoriánské Anglii.
  • Cukráři ho názvem chtěli odlišit od populárních piškotových dortů, které byly poměrně hutné.
  • Sametový dort se připravoval z mandlové mouky, kakaa a kukuřičného škrobu, aby měl nadýchanou strukturu.

Mahagonový a ďáblův

Po sametovém dortu se začaly objevovat jeho blízcí příbuzní, mahagonový (Mahogany Cake) a ďáblův čokoládový dort (Devil’s Food Cake). Recept na ďáblův dort se objevil poprvé ve 30. letech 20. století v novinách na středozápadě USA a byl označen jako vánoční.

Zrození červeného sametu

  • Zásluhy za první Red Velvet sklízí proslulý newyorský hotel Waldorf-Astoria, který ho jako první pod tímto názvem zařadil do svého menu.
  • Recept na červený sametový dort byl ale v tu dobu už rozšířený po celé Americe (s tím, že první údajně pochází z jihu). 
  • O barvě dortu se dodnes vedou spory, někteří se domnívají, že je způsobena chemickou reakcí mezi kakaem a kyselinou z podmáslí, zatímco jiní se přiklání ke zbarvení hnědého cukru.

První Velvet s červeným barvivem 

Když prodejce potravinářských barviv a extraktů John A. Adams se svou ženou Betty poprvé v hotelu Waldorf ochutnali dort Red Velvet, doznívala ještě Velká hospodářská krize.

Lidé si nemohli dovolit suroviny, které dortu zajišťovaly pověstnou rudou barvu. A tak manžele napadl malý trik. Ve 40. letech 20. století vydali recept na dort, do kterého se přidávalo červené potravinářské barvivo. 

Víte že... někteří cukráři se kvůli malým přídělům cukru a podmáslí za druhé světové války rozhodli přidávat do svých dortů šťávu z červené řepy? Tento trik se uchytil a dodnes můžete najít recepty na Red Velvet, které šťávu z červené řepy zahrnují.

Další zásluhy se připisují také americké kuchařce Irmě S. Rombauerové, která v roce 1943 recept na Red Velvet vydala ve své knize The Joy of Cooking. Zahrnoval mimo jiné i umělé máslové aroma.

Red Velvet je americkou hvězdou

  • Red Velvet Američané milují a dnes je neodmyslitelnou součástí oslav Dne nezávislosti a Juneteenthu (Den nezávislosti černochů) –⁠ červené potraviny symbolizují krev prolitou během otroctví a občanské války. 
  • New York si může připsat zásluhy za populární Red Velvet cupcaky, které začala prodávat pekárna Magnolia Bakery v roce 1996.
  • Dort je známý po celém světě a obrovský boom zažil v roce 1989, kdy se objevil ve filmu Ocelové magnolie, v němž si jednu z hlavních rolí střihla zpěvačka Dolly Parton.

Zdroje informací: Irma S. Rombauerová The Joy of Cooking, BBC, Taste, The Washington Post, The Culture Trip

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...