Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zemřel otec tiramisu. Slavný dezert přitom nevymyslel

Tiramisu
ZDROJ: victoria-aleksandrova/Unsplash
sdílet:

Ve věku 93 let zemřel restauratér Ado Campeol, kterého italská média označují jako otce tiramisu. Slavný dezert přitom nevymyslel, stojí za ním jeho manželka a šéfkuchař restaurace, kterou Ado Campeol vlastnil.

Dezert, jehož součástí jsou sušenky namočené v kávě a mascarpone, zařadila rodina do svého jídelníčku v roce 1972, ale nikdy si ho nenechala patentovat. Od té doby se stal základem italské kuchyně a postupem času si ho po svém přizpůsobili kuchaři a cukráři po celém světě.

Původ slavného tiramisu

O původu tiramisu se vedou dlouholeté spory. Někteří lidé dokonce tvrdí, že se podávalo jako afrodiziakum v nevěstinci v severoitalském městě Treviso. Většina se však přiklání k verzi, že recept vznikl v Campeolově treviské restauraci Le Beccherie.

Restauraci Le Beccherie otevřela Campeolova rodina v roce 1939 a Ado Campeol podnik převzal na konci druhé světové války. Podle spoluvynálezce dezertu, šéfkuchaře Roberta Linguanotta, vznikl tento pokrm nešťastnou náhodou při výrobě vanilkové zmrzliny.

  • Pan Linguanotto vhodil prý do misky s vejci a cukrem sýr mascarpone, a když zjistil, že má směs příjemnou chuť, přivolal paní Albu, manželku pana Campeola.
  • Dvojice pak dezert vylepšila přidáním cukrářských piškotů namočených v kávě a kakaem – nazvali ho tiramisu, což v překladu z místního trevízského dialektu (tireme su) do češtiny znamená „zvedni mě“.
  • Campeolův syn Carlo, který nyní restauraci vede, ale stojí za tím, že prvotní nápad byl jeho maminky. „Když mě matka kojila, sáhla po mascarpone smíchaném s cukrem a piškotech namočených v kávě, aby si udržela energii. U nás v Tervisu jde už o tradici. S kuchařem pak z těchto surovin vytvořila základ pro tiramisu“, řekl pro magazín The Guardian.
  • Dezert se objevil v roce 1981 v místním časopise Veneto, který se věnuje jídlu a vínu. Dnes jde o jeden z nejznámějších italských dezertů.

Alkohol v původním receptu nebyl

Spousta receptů na tiramisu obsahuje rum nebo marsalu, ale původní recept – certifikovaný Italskou akademií kuchyně v roce 2010 – byl bez alkoholu, protože byl určen i pro děti.

Ado Campeol zemřel v sobotu ve svém domě v italském Trevisu v regionu Veneto ve věku 93 let. Mezi těmi, kdo mu vzdali hold, byl i guvernér regionu Benátsko Luca Zaia, který na Twitteru napsal, že město ztratilo další hvězdu italské gastronomické historie.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč