Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Danuščino švestkové tiramisu

Recept na tohle božské tiramisu jsme mámili z naší spolupracovnice Dany Obermajerové roky. V pravidelných intervalech nám na ně dělala chutě, ale recept prozradit nechtěla. Až teď! Je fakt skvělé - přesvědčte se sami. Tiramisu můžete navrstvit do velké mísy a tu pak postavit doprostřed stolu nebo každému připravte vlastní pohár plný slasti. 

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
PT30M
Pečení 0:30
Pohár

Ingredience

    • cca 1 kg švestek, vypeckovaných a rozpůlených (mohou být i mražené)
    • 1 lžíce třtinového cukru nebo podle chuti
    • 2 lžičky mletého perníkového koření
    • 1/2 lžičky vanilkového prášku (prodává např. Sonnentor)
    • 2 jemně drcené hřebíčky
    • 1/2 lžičky jemně strouhané kůry z biocitronu + trocha šťávy na dochucení
    • 4 žloutky
    • 2-3 lžíce krupicového cukru
    • 80-100ml likéru
    • 400ml smetany ke šlehání 33-40%
    • 500g mascarpone
    • 250ml silné kávy, vychladlé
    • cca 300g cukrářských piškotů savoiardi (dvoubarevných - napůl světlé, napůl kakaové)
    • cca 4 lžíce kakaa holanského typu

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180°C. Do zapékací nádoby rozložte švestky, posypte je cukrem a vším kořením. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut nebo i déle, dokud se švestky neupečou do konzistence podobné švestkovému džemu. Občas promíchejte, a je-li třeba, dolaďte chuť cukrem a citronovou šťávou. Švestky by měly být rozvařené, ale nesmějí se připálit. 

2 Ve vodní lázni ušlehejte žloutky s cukrem do husté pěny a nakonec do ní zašlehejte polovinu likéru. Nádobu s pěnou odstavte z lázně a nechte vychladnout. 

3 Smetanu ušlehejte dotuha. Mascarpone rozmíchejte v míse a zapracujte do něj ušlehanou smetanu a žloutkovou pěnu tak, aby vznikl hladký nadýchaný krém. 

4 V misce smíchejte kávu a zbývající likér. Polovinu piškotů postupně jeden po druhém smočte v ochucené kávě (postupujte ale rychle, piškoty se nesmí rozmočit) a vyložte jimi dno mísy. Na piškoty rozetřete rozvařené švestky a na ně polovinu krému. Další vrstvu tvoří opět piškoty namočené v kávě a nakonec zbylý krém. Uhlaďte ho, mísu přetáhněte potravinářskou fólií a uložte nejméně na 2 hodiny, nejlépe však přes noc, do chladničky. 

5 Před podáváním sejměte fólii a dezert poprašte kakaem - až kakao zvlhne, můžete tiramisu podávat. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slané košíčky se špenátem a hráškem

Rostbíf s křenovou remuládou

Špenátový salát s jablky, slaninou a medovo-hořčičnou zálivkou

Na Štěpána není pána...

24x švestky nasladko

Putování za švestkovou vůní

Přidat komentář