Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

6 tipů, jak připravit dokonalý zeleninový základ na polévku

Zeleninová polévka s fazolemi
ZDROJ: Gianluca Gerardi/Unsplash
sdílet:

Poctivá polévka zahřeje po těle i duši. V období podzimních a zimních měsíců je navíc hodnotným zdrojem vitaminů, kterých se nám v zimě tolik nedostává. Připravte si s námi poctivý zeleninový základ polévek a vyzkoušejte naše tipy, jak mít základ polévek vždy po ruce.

Ať už připravujete masový vývar, luštěninovou polévku nebo hustý krém, vždy si dopřejte čas na přípravu poctivého základu. Správně zvolená a dobře připravená zelenina v základu dokáže výrazně podtrhnout výslednou chuť celé polévky.

Vybírejte vhodnou zeleninu

  • Na zeleninový základ polévek se jednoznačně hodí kořenová zelenina.
  • V Čechách tvoří nejpoužívanější kombinaci kořenové zeleniny trio mrkev, celer a petržel.
  • Pro orientální a lehce ostřejší chuť můžete použít také kořen zázvoru.
  • Sáhnout můžete také po tuřínu nebo čerstvém kořenu kurkumy. Záleží jen na vaší chuti a zvoleném receptu, dle kterého polévku připravujete.

Nejprve zeleninu krátce osmahněte

Proč nedat zeleninu přímo do vody, ale vytvořit nejdříve osmahnutý základ? Odpovědí je nejen výraznější výsledná chuť polévky, ale také konzistence. Pokud zeleninu před zalitím vodou nebo vývarem osmahnete, aby byla hezky lesklá se zlatavým nádechem, bude mít v polévce lehce křupavou konzistenci a zároveň zintenzivní barvu polévky. Zeleninu pak vaříme tzv. na skus, což je časově variabilní dle velikosti jednotlivých kousků.

Co přidat k základu?

Chcete-li polévku zahustit, jistě znáte osvědčenou tradiční jíšku. Pokud ale chcete opravdu rychlou a vydatnou polévku, přidejte k osmahnuté zelenině hrst ovesných vloček. Promíchejte a teprve poté zalijte vodou nebo vývarem.

Vývar pro plnou chuť

Pokud nechcete používat bujón, mějte vždy připravený na zalití vývar. Ten zeleninový připravíte raz dva a chuť vaší polévky vynese do nebes. Aby byl vývar opravdu silný, budete potřebovat hodně zeleniny. I když neexistuje žádné pravidlo, které by striktně poměr určovalo, na jeden litr vody patří asi 500 g zeleniny.

Připravte si základ do sklenice

Zeleninový základ na polévku si rafinovaně můžete připravit dopředu do sklenic. Vždy, když bude potřeba rychle uvařit, budete mít základ po ruce. Jak na to?

  • Nadrobno pokrájejte cibuli, mrkev, celer, petržel, přidat můžete také česnek.
  • Nezapomeňte na bylinky, do polévek se skvěle hodí například libeček.
  • V rendlíku na másle či oleji krátce osmahněte cibuli, přidejte kořenovou zeleninu a na závěr posypte libečkem.
  • Směs promíchejte a plňte do vysterilizovaných sklenic. Hotový základ zavařte.

Vyzkoušejte sušenou směs do polévky

Sušenou zeleninu do polévky můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou nebo si ji snadno připravit doma.

  • Používejte opět cibuli, kořenovou zeleninu a bylinky vhodné do polévky. Vše nastrouhejte nebo nasekejte v mixéru na drobné kousky.
  • Ty vyskládejte do sušičky (pokud má velké otvory na dnech, vyložte každý díl sušičky pečícím papírem, aby vám zelenina nepropadávala) a sušte dokřupava, což poznáte průběžným ochutnáváním.
  • Směs můžete vysušit také v troubě na 40 stupňů rovněž dokřupava.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč