Poctivá jíška voní máslem a do pokrmů ji přidáváme ještě horkou a opečenou do zlatova. Zároveň se jíška neobejde bez hladké mouky, což může pro mnohé znamenat překážku. Naštěstí existují i jiné – přirozeně bezlepkové způsoby, jak zahustit polévku či omáčku.
Klasická jíška (také zásmažka nebo zápražka) z mouky a tuku se dá připravit na mnoho způsobů. V přípravě jíšky se nejvíce setkáváme s procesem restování nebo zpěnění.
- Zatímco restováním připravíme, zpěněním mouky v tuku nám vznikne jíška světlá.
- Záleží tedy na konkrétním pokrmu, ke kterému připravujeme vždy čerstvou jíšku. Potřebujete-li jíšku orestovanou, stačí přidat mouku do rozpáleného tuku a chvíli opékat. Jakmile získáte zlatavou barvu, ihned přidejte horkou jíšku do pokrmu.
- Jestliže je pro váš pokrm vhodnější jíška světlá, tuk stačí v kastrůlku jen rozehřát, přidat mouku a nechat vše spojit. Pro výraznější chuť výsledného jídla můžeme v průběhu přípravy jíšky přidat také nadrobno nakrájenou cibuli. Skvěle ladí s chutí a vůní sušených hub v domácí bramboračce.
- V dnešní době se také často setkáváme se zahušťováním pomocí hrašky, jejíž zdravější verzi můžete zakoupit například v síti prodejen Country Life.
- Dalším známým pomocníkem vhodným k přípravě omáčky například do číny je solamyl neboli škrob. Bez solamylu se neobejdou asijská bistra. Chcete-li se inspirovat přípravou tradičního asijského pokrmu podáváného v našich končinách, určitě vyzkoušejte náš recept na českou čínu s krůtím masem.
Jíška s bezlepkovou moukou
Zdravější, a pro alergiky na lepek a celiaky jediná přijatelná forma zásmažky, je jíška z bezlepkové mouky.
- Nabízejí se mouky z bezlepkových obilovin. Skvěle poslouží například rýžová, kukuřičná, pohanková nebo hrachová mouka.
Další způsoby zahuštění omáček a polévek
Kromě jíšky existuje mnoho dalších způsobů, jak zahustit jídlo.
- Pokud z jakéhokoli důvodu nechcete nebo nemůžete použít klasickou jíšku z tuku a mouky, zkuste pokrm zahustit syrovou nastrouhanou nebo uvařenou a následně rozmačkanou bramborou.
- V případě zeleninových polévek výborně funguje část uvařené zeleniny rozmačkat šťouchadlem na brambory. Zkuste tímto způsobem připravit tradiční babiččinu bramboračku a servírujte polévku, která bude hustá i bez mouky. Pro naše tělo je zahušťování zeleninou lehčí a lépe stravitelné.
- I při vaření guláše se dokážeme obejít bez mouky. Zahustit jej můžete třeba strouhaným chlebem nebo můžete použít výše zmíněný trik s bramborou.
- Jedinečným pomocníkem, kterým skvěle zahustíte a zároveň dochutíte nejednu omáčku, je strouhaný perník. Koupíte ho téměř kdekoliv a skvěle poslouží k zahuštění rajské omáčky. Z téměř obyčejné klasiky vytvoříte neobvyklé jídlo s jedinečnou chutí a vůní, které potěší malé i velké strávníky.