0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na správnou jíšku a další tipy v zahušťování pokrmů

omáčka s masovou rokádou a rýže
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Poctivá jíška voní máslem a do pokrmů ji přidáváme ještě horkou a opečenou do zlatova. Zároveň se jíška neobejde bez hladké mouky, což může pro mnohé znamenat překážku. Naštěstí existují i jiné – přirozeně bezlepkové způsoby, jak zahustit polévku či omáčku. 

Klasická jíška (také zásmažka nebo zápražka) z mouky a tuku se dá připravit na mnoho způsobů. V přípravě jíšky se nejvíce setkáváme s procesem restování nebo zpěnění.

  • Zatímco restováním připravíme, zpěněním mouky v tuku nám vznikne jíška světlá.
  • Záleží tedy na konkrétním pokrmu, ke kterému připravujeme vždy čerstvou jíšku. Potřebujete-li jíšku orestovanou, stačí přidat mouku do rozpáleného tuku a chvíli opékat. Jakmile získáte zlatavou barvu, ihned přidejte horkou jíšku do pokrmu.
  • Jestliže je pro váš pokrm vhodnější jíška světlá, tuk stačí v kastrůlku jen rozehřát, přidat mouku a nechat vše spojit. Pro výraznější chuť výsledného jídla můžeme v průběhu přípravy jíšky přidat také nadrobno nakrájenou cibuli. Skvěle ladí s chutí a vůní sušených hub v domácí bramboračce.
  • V dnešní době se také často setkáváme se zahušťováním pomocí hrašky, jejíž zdravější verzi můžete zakoupit například v síti prodejen Country Life.
  • Dalším známým pomocníkem vhodným k přípravě omáčky například do číny je solamyl neboli škrob. Bez solamylu se neobejdou asijská bistra. Chcete-li se inspirovat přípravou tradičního asijského pokrmu podáváného v našich končinách, určitě vyzkoušejte náš recept na českou čínu s krůtím masem

Jíška s bezlepkovou moukou 

Zdravější, a pro alergiky na lepek a celiaky jediná přijatelná forma zásmažky, je jíška z bezlepkové mouky.

  • Nabízejí se mouky z bezlepkových obilovin. Skvěle poslouží například rýžová, kukuřičná, pohanková nebo hrachová mouka

Další způsoby zahuštění omáček a polévek

Kromě jíšky existuje mnoho dalších způsobů, jak zahustit jídlo.

  • Pokud z jakéhokoli důvodu nechcete nebo nemůžete použít klasickou jíšku z tuku a mouky, zkuste pokrm zahustit syrovou nastrouhanou nebo uvařenou a následně rozmačkanou bramborou.
  • V případě zeleninových polévek výborně funguje část uvařené zeleniny rozmačkat šťouchadlem na brambory. Zkuste tímto způsobem připravit tradiční babiččinu bramboračku a servírujte polévku, která bude hustá i bez mouky. Pro naše tělo je zahušťování zeleninou lehčí a lépe stravitelné.
  • I při vaření guláše se dokážeme obejít bez mouky. Zahustit jej můžete třeba strouhaným chlebem nebo můžete použít výše zmíněný trik s bramborou.
  • Jedinečným pomocníkem, kterým skvěle zahustíte a zároveň dochutíte nejednu omáčku, je strouhaný perník. Koupíte ho téměř kdekoliv a skvěle poslouží k zahuštění rajské omáčky. Z téměř obyčejné klasiky vytvoříte neobvyklé jídlo s jedinečnou chutí a vůní, které potěší malé i velké strávníky.   

Související články

Jak zahušťovat bez mouky?
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit