0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na správnou jíšku a další tipy v zahušťování pokrmů

omáčka s masovou rokádou a rýže
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Poctivá jíška voní máslem a do pokrmů ji přidáváme ještě horkou a opečenou do zlatova. Zároveň se jíška neobejde bez hladké mouky, což může pro mnohé znamenat překážku. Naštěstí existují i jiné – přirozeně bezlepkové způsoby, jak zahustit polévku či omáčku. 

Klasická jíška (také zásmažka nebo zápražka) z mouky a tuku se dá připravit na mnoho způsobů. V přípravě jíšky se nejvíce setkáváme s procesem restování nebo zpěnění.

  • Zatímco restováním připravíme, zpěněním mouky v tuku nám vznikne jíška světlá.
  • Záleží tedy na konkrétním pokrmu, ke kterému připravujeme vždy čerstvou jíšku. Potřebujete-li jíšku orestovanou, stačí přidat mouku do rozpáleného tuku a chvíli opékat. Jakmile získáte zlatavou barvu, ihned přidejte horkou jíšku do pokrmu.
  • Jestliže je pro váš pokrm vhodnější jíška světlá, tuk stačí v kastrůlku jen rozehřát, přidat mouku a nechat vše spojit. Pro výraznější chuť výsledného jídla můžeme v průběhu přípravy jíšky přidat také nadrobno nakrájenou cibuli. Skvěle ladí s chutí a vůní sušených hub v domácí bramboračce.
  • V dnešní době se také často setkáváme se zahušťováním pomocí hrašky, jejíž zdravější verzi můžete zakoupit například v síti prodejen Country Life.
  • Dalším známým pomocníkem vhodným k přípravě omáčky například do číny je solamyl neboli škrob. Bez solamylu se neobejdou asijská bistra. Chcete-li se inspirovat přípravou tradičního asijského pokrmu podáváného v našich končinách, určitě vyzkoušejte náš recept na českou čínu s krůtím masem

Jíška s bezlepkovou moukou 

Zdravější, a pro alergiky na lepek a celiaky jediná přijatelná forma zásmažky, je jíška z bezlepkové mouky.

  • Nabízejí se mouky z bezlepkových obilovin. Skvěle poslouží například rýžová, kukuřičná, pohanková nebo hrachová mouka

Další způsoby zahuštění omáček a polévek

Kromě jíšky existuje mnoho dalších způsobů, jak zahustit jídlo.

  • Pokud z jakéhokoli důvodu nechcete nebo nemůžete použít klasickou jíšku z tuku a mouky, zkuste pokrm zahustit syrovou nastrouhanou nebo uvařenou a následně rozmačkanou bramborou.
  • V případě zeleninových polévek výborně funguje část uvařené zeleniny rozmačkat šťouchadlem na brambory. Zkuste tímto způsobem připravit tradiční babiččinu bramboračku a servírujte polévku, která bude hustá i bez mouky. Pro naše tělo je zahušťování zeleninou lehčí a lépe stravitelné.
  • I při vaření guláše se dokážeme obejít bez mouky. Zahustit jej můžete třeba strouhaným chlebem nebo můžete použít výše zmíněný trik s bramborou.
  • Jedinečným pomocníkem, kterým skvěle zahustíte a zároveň dochutíte nejednu omáčku, je strouhaný perník. Koupíte ho téměř kdekoliv a skvěle poslouží k zahuštění rajské omáčky. Z téměř obyčejné klasiky vytvoříte neobvyklé jídlo s jedinečnou chutí a vůní, které potěší malé i velké strávníky.   

Související články

Jak zahušťovat bez mouky?
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit