Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nepečené „trifle“ dezerty z chladničky

dezert ve sklenicce
ZDROJ: Micheile Visual Stories/Unsplash
sdílet:

Lámete si hlavu s dezertem na letní oslavu nebo grilování a zároveň nemáte pomyšlení na to zapínat troubu? Příprava tohoto dezertu vám nemusí zabrat ani dvacet minut! Přitom nemusíte nic péct, vyrobíte ho pouze za pomoci ledničky. Snadno ho připravíte i na chatě a servírovat ho můžete rovnou z mísy. 

 

Základem jednoduchých nepečených dezertů na způsob anglického trifle je vrstvení. Střídáme zkrátka jednotlivé ingredience, dokud nám nedojdou. Obvykle je to: 

  1. suchý základ (sušenky, piškoty, müsli, ořechy)

  2. krém, šlehačka 

  3. ovocná složka 

Aby byl dezert efektní a jeho jednotlivé vrstvy viditelné, použijte skleněnou zapékací či salátovou mísu.

Porce lze také připravit samostatně rovnou do sklenic, což působí ještě lépe a vůbec se nemusíte trápit tím, zda dezert ztuhne. Dobře vypadají i malé zavařovačky. Když to příležitost dovolí, klidně je použijte. 

1. Piškotový nebo sušenkový základ 

Italské piškoty savoiardi, klasické dětské piškoty, nadrcené sušenky (kakaové, ovesné nebo jemné máslové či digestive) - všechny poslouží dokonale.

Můžete je dát rovnou na dno a nechat jen tak, nebo pokapat trochou ovocné šťávy (zkuste třeba domácí bezovou), případně pár kapkami oblíbeného alkoholu (chybu neuděláte s italskými likéry Limoncello nebo Amaretto) či kávy. V bezlepkové variantě lze namísto sušenek úspěšně použít například nahrubo nasekané ořechy.

Sušenkový základ se v lednici báječně rozleží s krémem a ovocem a chutě se propojí.  

2. Lehký krém 

Výborný  krém vytvoříte například z vyšlehaného mascarpone s tvarohem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Světlé krémy si vždycky dobře rozumějí s vanilkou, ale třeba i s lemon curd (anglickým citronovým krémem) nebo skořicí. Chuťově krém dolaďujeme podle použitého ovoce - kyselejší ovoce snese sladší krém a naopak

3. Ovoce v jakékoli podobě 

V létě se nabízí sezónní ovoce, jehož největší výhodou je vyzrálost a skvělá chuť. Jahody, borůvky, maliny, ostružiny, uplatníte v kterémkoli moučníku či dezertu. 

Máte-li po ruce kyselejší ovoce jako rybíz, borůvky, angrešt nebo višně, můžete z nich připravit ovocný rozvar a dosladit ho. Dejte jen pozor na to, že je třeba rozvar před tím, než jím polijete krém, dobře vychladit. 

Pokud vás tlačí čas a zrovna jako na potvoru nic neroste, sáhnete po kompotu nebo dobrém džemu  či marmeládě - hosté se jistě zlobit nebudou. 

Na závěr jen stačí vše důkladně vychladit, aby se vrstvy proležely, a můžete podávat. 

Oblíbená a ověřená spojení 

Vrstvení nepečených dezertů je skvělou příležitostí k tomu zapojit v kuchyni také děti a užít si s nimi zábavu při vymýšlení nových kombinací. Jestli nejste nakloněni experimentování, zkuste některé z ověřených: 

  • savoiardi s bezovou šťávou - mascarpone se šlehačkoujahody s rebarborou (rozvar) 
  • sušenky Lotus  – zakysaná smetanajablka se skořicí (rozvar) 

  • máslové sušenkytvaroh s levandulípomerančová marmeláda 

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč