0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronový krém neboli lemon curd

Citronový krém neboli lemon curd

3.9 / 5. Počet hodnocení: 32
Do 20 minut Snadné Na cca 600g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2499 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 225 g
Tuky 147 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí verze vám bude chutnat mnohem víc než kupovaná. Jednoduchý dezert (viz foto) získáte, když citronovým krémem naplníte košíčky z křehkého těsta a ozdobíte je hustou zakysanou smetanou, vanilkovým pribináčkem či pevnou šlehačkou.  

Suroviny

citron 4 ks
bio, kůra najemno, vymačkaná šťáva
krupicový cukr 200 g
máslo 100 g
na kostičky
vejce 3 ks
žloutek 1 ks
křehké těsto
hotové košíčky z křehkého těsta
smetana ke šlehání
ušlehaná, k podávání

1 Do ohnivzdorné mísy dejte jemně nastrouhanou citronovou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a vymačkanou šťávu z citronů, cukr a máslo. Mísu posaďte na hrnec s vroucí vodou, aby se nedotýkala hladiny, a míchejte, až se rozpustí cukr. Sejměte z hrnce, přidejte prošlehaná vejce a žloutek, vraťte nad vroucí vodu a míchejte do zhoustnutí asi 10–13 minut (směs by měla být hustá dost na to, aby pokryla obrácenou stranu lžíce). Potom odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout.

2 Pokud krém ihned nepoužijete, naplňte jím uzavíratelné sklenice a skladujte ho v chladničce. V chladničce vydrží 2 měsíce, 5 minut sterilovaný 6 měsíců.

NĚCO NAVÍC
Stejným způsobem můžete připravit také pomerančový, mandarinkový, limetový nebo grapefruitový krém. Ideálně by měly mít citrusové plody chemicky neošetřenou kůru. 

VIDEORECEPT:

Citronový krém bez vařiče (mikrovlnný lemon curd)

V misce vhodné do mikrovlnky prošlehejte ruční metlou nebo elektrickým šlehačem dohladka 100 g moučkového cukru se 2 malými vejci. Přimíchejte strouhanou kůru ze 2 menších biocitronů, 120ml čerstvé citronové šťávy a 60 g rozpuštěného másla. Na 600W ,mikrovlňte‘ asi šestkrát po 1,5 minutě; v mezičase směs vždycky promíchejte. Jakmile bude krém ulpívat na zadní straně lžíce, máte hotovo. Když ho převaříte, nic se neděje – prostě ho propasírujte přes husté sítko. Celá akce zabere asi půl hodiny. Hmotu nechte zchladnout a využijte podle uvážení. Co nesníte, vydrží v čisté uzavřené sklenici až 2–3 týdny v chladničce. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Komentáře

Jiřina Holoubková

Dobrý den, je možné udělat citronový krém s nějakou rostlinnou alternativou místo klasického másla? Popřípadě s přepuštěným máslem? Děkuji Jiřina

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Holoubková,
musíme přiznat, že jsme nic podobného dosud nezkoušeli a bez vyzkoušení si vůbec netroufáme spekulovat, zda recept bude fungovat nebo ne.

Přejeme klidný víkend, redakce Apetitu

Anonym

Dobrý den. Nezkoušeli jste, prosím, zvážit, kolik je zapotřebí kůry a šťávy? Mám biopomeranče, tak jsem si říkala, že zkusím pomerančový krém, jen mám trochu obavu nahradit pomeranč za citron 1:1 :-)

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Masaříková,
recept bohužel odvážený nemáme. ale zkusím se v redakci podívat, zda máme ještě mističku z videa, které jsme kdysi k receptu natáčeli, a alespoň přibližně množství změřit.

Já osobně mám ozkoušený tento recept na pomerančový krém:
Do rendlíku vložte 4 žloutky, 70 ml pomerančové šťávy, 70 g krupicového cukru, 50 g másla a jemně strouhanou kůru z 1 biopomeranče a na mírném plameni za stálého míchání opatrně zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. Krém po vychladnutí krásně zhoustne. Pokud ho chcete uchovat, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice a pevně uzavřete. Nechte vychladnout a uložte do lednice.

Přejeme krásný víkend,
redakce Apetitu

Martina Kojzarová

Dobrý den,
zkoušela jsem tedy najít mističku, a pokud jsem dobře hledala a vážila, mělo by se množství šťávy pohybovat kolem 200 ml :-). Pomerančovou kůru bychom použili tak z 1–2 plodů (podle velikosti).

Krásné pondělí, redakce Apetitu

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit