Citronový krém dokáže ozdobit mnohé dezerty. Recept na lemon curd není až tak složitý. A domácí verze vám bude chutnat mnohem víc než kupovaná. Jednoduchý dezert (viz foto) získáte, když citronovým krémem naplníte košíčky z křehkého těsta a ozdobíte je hustou zakysanou smetanou, vanilkovým pribináčkem či pevnou šlehačkou.
NÁŠ TIP: JE DOBRÉ VĚDĚT - JAK PŘIPRAVIT LEMON CURD?
Suroviny
Postup
Do ohnivzdorné mísy dejte jemně nastrouhanou citronovou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a vymačkanou šťávu z citronů, cukr a máslo.
Mísu posaďte na hrnec s vroucí vodou, aby se nedotýkala hladiny, a míchejte, až se rozpustí cukr.
Sejměte z hrnce, přidejte prošlehaná vejce a žloutek, vraťte nad vroucí vodu a míchejte do zhoustnutí asi 10–13 minut (směs by měla být hustá dost na to, aby pokryla obrácenou stranu lžíce).
Potom odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout.
Pokud krém ihned nepoužijete, naplňte jím uzavíratelné sklenice a skladujte ho v chladničce. V chladničce vydrží 2 měsíce, 5 minut sterilovaný 6 měsíců.
NĚCO NAVÍC
Stejným způsobem můžete připravit také pomerančový, mandarinkový, limetový nebo grapefruitový krém. Ideálně by měly mít citrusové plody chemicky neošetřenou kůru.
Citronový krém bez vařiče (mikrovlnný lemon curd)
V misce vhodné do mikrovlnky prošlehejte ruční metlou nebo elektrickým šlehačem dohladka 100 g moučkového cukru se 2 malými vejci. Přimíchejte strouhanou kůru ze 2 menších biocitronů, 120 ml čerstvé citronové šťávy a 60 g rozpuštěného másla. Na 600 W ,mikrovlňte‘ asi šestkrát po 1,5 minutě; v mezičase směs vždycky promíchejte. Jakmile bude krém ulpívat na zadní straně lžíce, máte hotovo. Když ho převaříte, nic se neděje – prostě ho propasírujte přes husté sítko. Celá akce zabere asi půl hodiny. Hmotu nechte zchladnout a využijte podle uvážení. Co nesníte, vydrží v čisté uzavřené sklenici až 2–3 týdny v chladničce.
Komentáře
Dobrý den. Nezkoušeli jste, prosím, zvážit, kolik je zapotřebí kůry a šťávy? Mám biopomeranče, tak jsem si říkala, že zkusím pomerančový krém, jen mám trochu obavu nahradit pomeranč za citron 1:1 :-)
Dobrý den, paní Masaříková,
recept bohužel odvážený nemáme. ale zkusím se v redakci podívat, zda máme ještě mističku z videa, které jsme kdysi k receptu natáčeli, a alespoň přibližně množství změřit.
Já osobně mám ozkoušený tento recept na pomerančový krém:
Do rendlíku vložte 4 žloutky, 70 ml pomerančové šťávy, 70 g krupicového cukru, 50 g másla a jemně strouhanou kůru z 1 biopomeranče a na mírném plameni za stálého míchání opatrně zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. Krém po vychladnutí krásně zhoustne. Pokud ho chcete uchovat, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice a pevně uzavřete. Nechte vychladnout a uložte do lednice.
Přejeme krásný víkend,
redakce Apetitu
Dobrý den,
zkoušela jsem tedy najít mističku, a pokud jsem dobře hledala a vážila, mělo by se množství šťávy pohybovat kolem 200 ml :-). Pomerančovou kůru bychom použili tak z 1–2 plodů (podle velikosti).
Krásné pondělí, redakce Apetitu
Dobrý den, je možné udělat citronový krém s nějakou rostlinnou alternativou místo klasického másla? Popřípadě s přepuštěným máslem? Děkuji Jiřina
Dobrý den, paní Holoubková,
musíme přiznat, že jsme nic podobného dosud nezkoušeli a bez vyzkoušení si vůbec netroufáme spekulovat, zda recept bude fungovat nebo ne.
Přejeme klidný víkend, redakce Apetitu
Výborný recept. Krém se krásně povedl. Děkuji a doporučuji.