Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronový krém neboli lemon curd

Domácí verze vám bude chutnat mnohem víc než kupovaná. Jednoduchý dezert (viz foto) získáte, když citronovým krémem naplníte košíčky z křehkého těsta a ozdobíte je hustou zakysanou smetanou, vanilkovým pribináčkem či pevnou šlehačkou.  

Vydání: 2016/2
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 600g
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chladnutí
PT20M
Vaření 0:20
Pomazánka

Ingredience

    • 4 biocitrony, najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
    • 200 g krupicového cukru
    • 100 g másla, nakrájeného na kostičky
    • 3 vejce + 1 žloutek
    • košíčky z křehkého těsta + ušlehaná smetana k podávání 

Příprava jídla

1 Do ohnivzdorné mísy dejte jemně nastrouhanou citronovou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a vymačkanou šťávu z citronů, cukr a máslo. Mísu posaďte na hrnec s vroucí vodou, aby se nedotýkala hladiny, a míchejte, až se rozpustí cukr. Sejměte z hrnce, přidejte prošlehaná vejce a žloutek, vraťte nad vroucí vodu a míchejte do zhoustnutí asi 10–13 minut (směs by měla být hustá dost na to, aby pokryla obrácenou stranu lžíce). Potom odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout.

2 Pokud krém ihned nepoužijete, naplňte jím uzavíratelné sklenice a skladujte ho v chladničce. V chladničce vydrží 2 měsíce, 5 minut sterilovaný 6 měsíců.

NĚCO NAVÍC
Stejným způsobem můžete připravit také pomerančový, mandarinkový, limetový nebo grapefruitový krém. Ideálně by měly mít citrusové plody chemicky neošetřenou kůru. 

VIDEORECEPT:

 

Citronový krém bez vařiče (mikrovlnný lemon curd)

V misce vhodné do mikrovlnky prošlehejte ruční metlou nebo elektrickým šlehačem dohladka 100g moučkového cukru se 2 malými vejci. Přimíchejte strouhanou kůru ze 2 menších biocitronů, 120ml čerstvé citronové šťávy a 60g rozpuštěného másla. Na 600W ,mikrovlňte‘ asi šestkrát po 1,5 minutě; v mezičase směs vždycky promíchejte. Jakmile bude krém ulpívat na zadní straně lžíce, máte hotovo. Když ho převaříte, nic se neděje – prostě ho propasírujte přes husté sítko. Celá akce zabere asi půl hodiny. Hmotu nechte zchladnout a využijte podle uvážení. Co nesníte, vydrží v čisté uzavřené sklenici až 2–3 týdny v chladničce. 

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborný recept. Krém se krásně povedl. Děkuji a doporučuji.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, je možné udělat citronový krém s nějakou rostlinnou alternativou místo klasického másla? Popřípadě s přepuštěným máslem? Děkuji Jiřina
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Holoubková,
musíme přiznat, že jsme nic podobného dosud nezkoušeli a bez vyzkoušení si vůbec netroufáme spekulovat, zda recept bude fungovat nebo ne.

Přejeme klidný víkend, redakce Apetitu

Přidat komentář