0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronový krém neboli lemon curd

Citronový krém neboli lemon curd

4.8 / 5. Počet hodnocení: 36
Do 20 minut Snadné Na cca 600g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2499 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 225 g
Tuky 147 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citronový krém dokáže ozdobit mnohé dezerty. Recept na lemon curd není až tak složitý. A domácí verze vám bude chutnat mnohem víc než kupovaná. Jednoduchý dezert (viz foto) získáte, když citronovým krémem naplníte košíčky z křehkého těsta a ozdobíte je hustou zakysanou smetanou, vanilkovým pribináčkem či pevnou šlehačkou.  

Suroviny

bio, kůra najemno, vymačkaná šťáva
krupicový cukr 200 g
máslo 100 g
na kostičky
vejce 3 ks
žloutek 1 ks
křehké těsto
hotové košíčky z křehkého těsta
ušlehaná, k podávání

Postup

1

Do ohnivzdorné mísy dejte jemně nastrouhanou citronovou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a vymačkanou šťávu z citronů, cukr a máslo.

2

Mísu posaďte na hrnec s vroucí vodou, aby se nedotýkala hladiny, a míchejte, až se rozpustí cukr.

3

Sejměte z hrnce, přidejte prošlehaná vejce a žloutek, vraťte nad vroucí vodu a míchejte do zhoustnutí asi 10–13 minut (směs by měla být hustá dost na to, aby pokryla obrácenou stranu lžíce).

4

Potom odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout.

5

Pokud krém ihned nepoužijete, naplňte jím uzavíratelné sklenice a skladujte ho v chladničce. V chladničce vydrží 2 měsíce, 5 minut sterilovaný 6 měsíců.

NĚCO NAVÍC
Stejným způsobem můžete připravit také pomerančový, mandarinkový, limetový nebo grapefruitový krém. Ideálně by měly mít citrusové plody chemicky neošetřenou kůru. 

Citronový krém bez vařiče (mikrovlnný lemon curd)

V misce vhodné do mikrovlnky prošlehejte ruční metlou nebo elektrickým šlehačem dohladka 100 g moučkového cukru se 2 malými vejci. Přimíchejte strouhanou kůru ze 2 menších biocitronů, 120ml čerstvé citronové šťávy a 60 g rozpuštěného másla. Na 600W ,mikrovlňte‘ asi šestkrát po 1,5 minutě; v mezičase směs vždycky promíchejte. Jakmile bude krém ulpívat na zadní straně lžíce, máte hotovo. Když ho převaříte, nic se neděje – prostě ho propasírujte přes husté sítko. Celá akce zabere asi půl hodiny. Hmotu nechte zchladnout a využijte podle uvážení. Co nesníte, vydrží v čisté uzavřené sklenici až 2–3 týdny v chladničce. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Komentáře

Michaela Skřepská

Výborný recept. Krém se krásně povedl. Děkuji a doporučuji.

Jiřina Holoubková

Dobrý den, je možné udělat citronový krém s nějakou rostlinnou alternativou místo klasického másla? Popřípadě s přepuštěným máslem? Děkuji Jiřina

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Holoubková,
musíme přiznat, že jsme nic podobného dosud nezkoušeli a bez vyzkoušení si vůbec netroufáme spekulovat, zda recept bude fungovat nebo ne.

Přejeme klidný víkend, redakce Apetitu

Anonym

Dobrý den. Nezkoušeli jste, prosím, zvážit, kolik je zapotřebí kůry a šťávy? Mám biopomeranče, tak jsem si říkala, že zkusím pomerančový krém, jen mám trochu obavu nahradit pomeranč za citron 1:1 :-)

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Masaříková,
recept bohužel odvážený nemáme. ale zkusím se v redakci podívat, zda máme ještě mističku z videa, které jsme kdysi k receptu natáčeli, a alespoň přibližně množství změřit.

Já osobně mám ozkoušený tento recept na pomerančový krém:
Do rendlíku vložte 4 žloutky, 70 ml pomerančové šťávy, 70 g krupicového cukru, 50 g másla a jemně strouhanou kůru z 1 biopomeranče a na mírném plameni za stálého míchání opatrně zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. Krém po vychladnutí krásně zhoustne. Pokud ho chcete uchovat, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice a pevně uzavřete. Nechte vychladnout a uložte do lednice.

Přejeme krásný víkend,
redakce Apetitu

Martina Kojzarová

Dobrý den,
zkoušela jsem tedy najít mističku, a pokud jsem dobře hledala a vážila, mělo by se množství šťávy pohybovat kolem 200 ml :-). Pomerančovou kůru bychom použili tak z 1–2 plodů (podle velikosti).

Krásné pondělí, redakce Apetitu

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...
Jak vařit s červeným vínem?
  • Tipy a triky

Jak vařit s červeným vínem?

Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy třeba i tabák. Pro opravdovou smyslovou harmonii zkuste červené víno přidat k hlavnímu chodu rovnou při vaření. Poradíme vám,...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč