Buřtguláš je oblíbená česká klasika, jejíž recept nemá striktní obrysy. Jde o rychlou a levnou variantu klasického guláše, která se často připravuje pro velkou skupinu lidí, například na čundru nebo horách. Nejlepší na něm je, že na jeho přípravu potřebujete minimum surovin a ty ještě můžete různě kombinovat a obohacovat.
Přesnou historii buřtguláše si můžeme jen domýšlet. Kdo ho poprvé uvařil se asi nedozvíme, ale zřejmě šlo o snahu nahradit maso, které bylo za první i druhé světové války i v jiných časových obdobích nedostatkovým zbožím. Dušené maso na cibulce s červenou paprikou pochází z Maďarska, kde se kde se více než gulyási podobá perkeltu.
Buřtguláš vs bramborový guláš
Rozdílů mezi buřt gulášem a bramborovým gulášem příliš nenajdeme. Někdo by dal ruku do ohně za to, že buřtguláš je jen z buřtů, kdežto do bramborového guláše patří buřty i brambory. Jenže žádné takové pravidlo neexistuje a každý si pod pojmem buřtguláš představí něco trochu jiného.
- Pro někoho může správný buřtguláš vypadat trochu jako frankfurtská polévka.
- V online diskuzích jsme se dozvěděli, že někdo zná bramborový guláš pouze z brambor a špeku.
Buřt, špekáček nebo párek?
V zásadě lze použít jakoukoli měkkou uzeninu (párky, točený salám, gothaj, buřty), kterou je potřeba upotřebit. Pokud ale chcete buřtguláši zvednout laťku, pak doporučujeme špekáček. Ten poskytuje dobrý poměr ceny a „výkonu“.
- Česká vyhláška stanovuje pro špekáček minimální požadavky na kvalitu.
- U buřtů a párků (jiných než špišských nebo vídeňských) pak nejsou základní kvalitativní nároky legislativně zaručeny. V jejich složení se tak může nacházet v jakýkoli podíl masa, voda, náhražky masa a další suroviny – například rostlinné bílkoviny, drůběží strojně oddělené maso (separát), mouka či zbytná potravinářská aditiva (éčka).
- Podíl masa v uzenině, kterou kupujete, však není tajný. Vždy se ho dozvíte z obalu výrobku nebo na vyžádání (v pultovém prodeji).
Jak uvařit buřtguláš?
Suroviny: sádlo, cibule, česnek, uzenina, brambory, kmín, paprika, majoránka, případně hladká mouka na poprášení
- Uzeninu nakrájejte na kousky a opečte ji na sádle. Nechte ji zhnědnout.
- Do kastrolku přidejte podle potřeby ještě trochu sádla, vsypte nakrájenou cibulku a opékejte dozlatova. Přidejte česnek a promíchejte.
- Až se česnek rozvoní, stáhněte plamen, přisypte kmín, papriku a trochu hladké mouky. Promíchejte.
- Přilijte vodu nebo vývar a přisypte brambory. Se solí buďte opatrní, přijdete jen trochu a dochucujete až na konci – uzenina už sůl obsahuje.
- Duste pod pokličkou zhruba 15 – 20 minut nebo než budou brambory měkké. Na závěr přidejte majoránku.
Tipy:
- Někdo přidává do buřtguláše pivo, což může dodat omáčce intenzivnější chuť.
- Milovníci pálivých chutí mohou vyměnit sladkou papriku za pálivou nebo přidat trochu chilli.
- Přidat můžete také nakrájenou čerstvou papriku.
- Pokud bude guláš příliš řídký, nechte vodu vyvařit nebo ho zahustěte najemno nastrouhanou bramborou a vařte, dokud v guláši nezmizí a omáčka nezhoustne.
- K tradičnímu buřtguláši se servíruje chleba.
Zdroj: Apetit, BezpecnostPotravin