Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Jak správně pracovat s chilli papričkami?
sdílet:
Každý z vás už jistě někdy zažil nežádoucí pálivost v oblasti rukou nebo dokonce očí při práci s chilli papričkami. Dá se však nepříjemnému pálení zamezit nebo dokonce předcházet? Podívejte se na naše tipy a nechte vyniknout pálivost chilli tam, kde je to žádoucí – ve vašem oblíbeném pokrmu. Poradíme vám také, jak zachránit příliš ostré jídlo nebo jak uhasit žár v ústech způsobený pálivostí chilli.

Za pálivost chilli papriček může rostlinný alkaloid zvaný kapsaicin. Ten se v papričkách objevuje v různé míře a jejich výslednou pálivost měříme pomocí Scovilleho stupnice (jednotek SHU – Scoville Heat Units). Při nákupu chilli papriček si tak můžeme vybírat dle své chuti a tolerance pálivosti. I méně pálivá chilli paprička však může způsobit nepříjemné pálení v oblasti rukou a očí, nebudeme-li s ní pracovat s patřičnou opatrností. Kapsaicin totiž může způsobovat pálení při pouhém letmém kontaktu s dužinou papričky.

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Více

Chraňte se před nežádoucím pálením

Zatímco pálení některých papriček cítíme jen malou chvilku, jiné dokážou naše ruce a oči při práci pořádně potrápit. Pocit pálení může přetrvávat i přes důkladné umývání rukou po krájení chilli papriček. Když si pak nedopatřením sáhnete do blízkosti oka, může vás nepříjemné pálení překvapit i tam. Nejsnadnějším způsobem, jak takovému pálení zamezit, je používání jednorázových rukavic. Ostré látky se nedostanou do kontaktu s kůží a rukavice pak stačí jen opatrně sundat a vyhodit. Nezapomínejte ovšem ani na důkladné omytí použitého nádobí

Jak zchladit žár v ústech způsobený chilli? 

Může se stát, že přeceníme své síly a do úst se nám dostane příliš ostré sousto. I když situace s ohněm v ústech může snadno přejít v slzy nekontrolovatelně se hrnoucí z našich očí, nepanikařte a urychleně se napijte studeného mléka. Mléko má prokazatelné účinky tlumící vliv kapsaicinu, proto je tou nejlepší volbou při pocitu ohně v ústech. Svými neutralizačními účinky je znám také chléb, kterým se doporučuje ostré jídlo zajídat. Naopak nikdy nezkoušejte zapít příliš pálivé sousto vodou! Kapsaicin totiž patří mezi olejové látky, jejichž účinek voda posílí, nikoli utlumí. Výsledkem může být ještě silnější pocit pálení.

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Více

Jak zachránit příliš ostré jídlo?

Mléko dokáže uhasit žár nejen v našich ústech, ale také v připravovaném pokrmu. Pokud jste tedy při vaření zjistili, že je jídlo ostřejší, než jste původně plánovali, nezoufejte. Ideální variantou je přidání kokosového mléka, které skvěle ladí k orientálním pokrmům. Pomocníkem vám může být také obyčejný bílý jogurt. Další variantou je přidání ostatních ingrediencí v původním receptu, kterými jídlo zředíte a množství a pálivost chilli se v pokrmu lépe rozloží.

Oblíbené recepty s chilli

Jakmile víte, jak s chilli pracovat a jak zachránit situaci, když jídlo pálí až příliš, bude pro vás vaření s chilli hračka. Vyzkoušejte naše oblíbené recepty inspirované orientální ostrou chutí. 

Související recepty

Chilli džem

Pikantní pochoutka, výborná především k sýrům. Hod...

Související články

5 večeří s chutí chilli
  • Tipy a triky

5 večeří s chutí chilli

Kokosové karí s tofu I tofu, ‚bílý sójový tvaroh‘, můžete připravit přímo labužnicky. Třeba jako rychlovku z jednoho hrnce. Ke karí m&...
Jak sušit chilli papričky
  • Tipy a triky

Jak sušit chilli papričky

Tuto situaci známe moc dobře. Koupili jste balení chilli papriček, ale spotřebujete jen část z nich. Co s nimi, když jich máte víc, než potřebujete? Dlouhé skladování v lednici jim nesvědčí a chlad mrazáku poruší jejich strukturu. Vždy je...
Ohnivé chilli papričky
  • Tipy a triky

Ohnivé chilli papričky

Oheň na talíři Krev vám rozproudí thajská nudlová polévka s lososem, její palčivost zjemní kokosové mléko. Papričky sluší i Itálii. Špagety aglio e olio (tedy s česnekem a olivovým olejem) patří k základním pilířům italské kuchyně....
Přehnali jste to s chilli?
  • Tipy a triky

Přehnali jste to s chilli?

Hlavně nic nepijte – pálení by bylo ještě horší. Raději něco snězte, ryži, chleba nebo fazole, případně nějaký mléčný výrobek, třeba jogurt nebo zakysanou smetanu. ...
Očištění a krájení chilli
  • Tipy a triky

Očištění a krájení chilli

Odkrojte stopku a špičku. Pak papričku podélně rozpulte, vyřízněte semínka i s žebry, na nichž jsou přichycena. Zůstanou dva přibližné trojúhelníky dužiny, které se už snadno krájejí na proužky a pak na drobné kostičky. Při práci s chilli...
5 důvodů, proč si dopřát chilli
  • Tipy a triky

5 důvodů, proč si dopřát chilli

Podporují imunitní systémMenší, větší, zelené nebo červené, více či méně pálivé – chilli papričky mají nespočet podob. Jednu věc mají ovšem společnou, všechny totiž obsahují vitamin C. Díky němu mají pozitivní vliv na imunitu a...
5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání
  • Novinky a zajímavosti

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání

Pokud chcete ochutnat Mexiko, bez odolného jazyka se neobejdete. Barevnému jídlu vévodí chilli papričky, které mu dodávají nejen pikantnost, ale i rozmanitou chuť. A které pokrmy při prozkoumávání pálivého Mexika určitě nevynechat? Do...

Obchod Apetit