Každý z vás už jistě někdy zažil nežádoucí pálivost v oblasti rukou nebo dokonce očí při práci s chilli papričkami. Dá se však nepříjemnému pálení zamezit nebo dokonce předcházet? Podívejte se na naše tipy a nechte vyniknout pálivost chilli tam, kde je to žádoucí – ve vašem oblíbeném pokrmu. Poradíme vám také, jak zachránit příliš ostré jídlo nebo jak uhasit žár v ústech způsobený pálivostí chilli.
Za pálivost chilli papriček může rostlinný alkaloid zvaný kapsaicin. Ten se v papričkách objevuje v různé míře a jejich výslednou pálivost měříme pomocí Scovilleho stupnice (jednotek SHU – Scoville Heat Units). Při nákupu chilli papriček si tak můžeme vybírat dle své chuti a tolerance pálivosti.
Chraňte se před nežádoucím pálením
- I méně pálivá chilli paprička však může způsobit nepříjemné pálení v oblasti rukou a očí, nebudeme-li s ní pracovat s patřičnou opatrností. Kapsaicin totiž může způsobovat pálení při pouhém letmém kontaktu s dužinou papričky.
- Zatímco pálení některých papriček cítíme jen malou chvilku, jiné dokážou naše ruce a oči při práci pořádně potrápit. Pocit pálení může přetrvávat i přes důkladné umývání rukou po krájení chilli papriček.
- Nejsnadnějším způsobem, jak takovému pálení zamezit, je používání jednorázových rukavic. Ostré látky se nedostanou do kontaktu s kůží a rukavice pak stačí jen opatrně sundat a vyhodit.
- Nezapomínejte ovšem ani na důkladné omytí použitého nádobí, zejména nože.
Jak zchladit žár v ústech způsobený chilli?
Může se stát, že přeceníme své síly a do úst se nám dostane příliš ostré sousto. I když situace s ohněm v ústech může snadno přejít v slzy nekontrolovatelně se hrnoucí z našich očí, nepanikařte a urychleně se napijte studeného mléka.
- Mléko má účinky tlumící vliv kapsaicinu, proto je tou nejlepší volbou při pocitu ohně v ústech.
- Svými neutralizačními účinky je znám také chléb, kterým se doporučuje ostré jídlo zajídat.
- Naopak nezkoušejte zapít příliš pálivé sousto vodou! Kapsaicin totiž patří mezi olejové látky, jejichž účinek voda posílí, nikoli utlumí. Výsledkem může být ještě silnější pocit pálení.
Jak zachránit příliš ostré jídlo?
Mléko dokáže uhasit žár nejen v našich ústech, ale také v připravovaném pokrmu. Pokud jste tedy při vaření zjistili, že je jídlo ostřejší, než jste původně plánovali, nezoufejte.
- Ideální variantou je přidání kokosového mléka, které skvěle ladí k orientálním pokrmům.
- Pomocníkem vám může být také bílý jogurt. Další variantou je přidání ostatních ingrediencí v původním receptu, kterými jídlo zředíte a množství a pálivost chilli se v pokrmu lépe rozloží.
Oblíbené recepty s chilli
Jakmile víte, jak s chilli pracovat a jak zachránit situaci, když jídlo pálí až příliš, bude pro vás vaření s chilli hračka. Vyzkoušejte naše oblíbené recepty inspirované orientální ostrou chutí.