Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nízkokalorické polévky, které zasytí

Dýňová polévka
ZDROJ: Cala/Unsplash
sdílet:

Na podzim jsou ideální hutné polévky, které zahřejí a zasytí zároveň. Takové polévky ale většinou obsahují velké množství tuku, mouky nebo smetany. Pokud si chcete udržet štíhlou linii, inspirujte se našimi recepty na polévky, které jsou syté, ale obsahují málo kalorií.

Tipy a triky pro přípravu nízkokalorických polévek 

Pokud milujete polévky, ale snažíte se o snížení hmotnosti, dodržujte při jejich přípravě následující pravidla:

  • Zapomeňte na zahušťování klasickou moukou nebo jíškou, použijte nastrouhanou bramboru, rozmačkanou zeleninu nebo mouku špaldovou, pohankovou či hrachovou.
  • Snažte se vyhnout smetaně, nebo ji použijte jen v malém množství.
  • Do polévky používejte čerstvou, sezónní zeleninu.
  • Polévku doplňte o luštěniny, vejce nebo sýr, které ji obohatí o bílkoviny.
  • Polévku konzumujte bez příloh.
  • Aby byla polévka sytější, můžete do ní přidat malé množství těstovin, jáhly, pohanku, ovesné vločky nebo rýži. 

Inspirujte se našimi recepty na nízkokalorické polévky, po kterých vám jen tak nevyhládne. 

Dýňová

Dýně obsahuje málo kalorií a naopak spoustu vitamínů A a C, které podporují imunitní systém, což je teď na podzim žádoucí. Je bohatá také na draslík, vlákninu i antioxidanty, díky čemuž napomáhá správnému trávení a pozitivně působí na činnost srdce. Dýně je tedy ideální surovinou při dietě nebo detoxikaci.  

  • Využijte dýňové sezóny a připravte si výtečnou polévku, která obsahuje také zdravou červenou čočku, kari koření, dýňová semínka a ořechový olej.

Brokolicová

Brokolice je bohatá na vlákninu napomáhající správnému trávení, dále vitamíny C, D, kyselinu listovou, a důležité minerální látky jako je draslík a vápník. Pokud tedy brokolici častěji zařadíte do svého jídelníčku, posílíte imunitní systém. Brokolice je velmi oblíbenou surovinou při hubnutí, obsahuje totiž velmi málo kalorií a sacharidů.

  • Brokolicová polévka z mixéru je velmi jednoduchá na přípravu. Potřebovat budete jen brokolici, brambory, cibuli a vývar. Rozmixovanou směs stačí dochutit olivovým olejem a směsí semínek, které tělu dodají další prospěšné látky.

Minestrone

Minestrone je italská hustá zeleninová polévka. Mezi hlavní ingredience patří rajčata, fazole, cibule, celer a mrkev, ostatní už závisí na vaší fantazii. Díky obsahu různých druhů zeleniny a luštěnin je skvělým zdrojem živin a pokud vynecháte krutony, je ideálním pokrmem při redukční dietě.

Čočková

Čočka je levnou, přitom nutričně bohatou surovinou. Je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a sacharidů, má nízky obsah tuku a kalorií. Co se živin týče, mezi jednotlivými druhy čočky není významný rozdíl, liší se spíše chuť a způsob úpravy. Nejčastěji v obchodech narazíte na čočku

  • hnědou - nejznámější druh, je nejlevnější a při tepelné úpravě se mírně rozvaří
  • zelenou - známá také jako francouzská, po uvaření zůstane krásně pevná, má oříškovou chuť
  • červenou - je nejrychleji hotová, nemusí se namáčet, má jemnou, nasládlou chuť
  • černou - zvaná beluga, má jemně oříškovou chuť, nemusí se namáčet a po uvaření zůstane pevná

Do polévek se nejvíce hodí čočka zelená a červená. Vyzkoušejte naši italskou verzi čočkové polévky plnou zeleniny.

Pórková

Pórek je levná a celoročně dostupná zelenina. Chutí připomíná cibuli, ale je jemnější, proto se hodí i pro ty, kterým silné cibulové aroma vadí. Pórek je nízkokalorický, obsahuje velké množství draslíku, vápníku, vitamínů C a B, a vlákniny, která napomáhá trávení. Za zmínku stojí vysoký obsah pektinu (forma rozpustné vlákniny), který dodává pocit plnosti. Po pórkové polévce vám tedy jen tak nevyvhládne!

Zelná

Zelí je skvělou surovinou při hubnutí. Je nízkokalorické a přitom nutričné bohaté, a to zejména na vlákninu, vitamíny A, C, E, K, kyselinu listovou, minerály jako vápník a draslík a důležité antioxidanty. Díky těmto látkám pozitivné působí na činnost střev, má detoxikační účinky, působí proti srdečním chorobám, hemeroidům, zácpě a posiluje imunitní systém.

  • Klasická zelňačka obsahuje klobásu a bývá zahuštěná moukou. Vyzkoušejte naši zdravou, přesto velmi vydatnou verzi z hlávkového zelí, sušených hub a krup, která je zahuštěná pouze zeleninou.

Zdroje informací: Eating Well, Tasty

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

3 destinace, kam letos za dobrým jídlem a pitím

3 destinace, kam letos za dobrým jídlem a pitím

Léto je doba objevování, experimentování a nacházení nových favoritů. A to hlavně v rámci jídla a pití. Chcete se letos vydat po stopách tradičních zahraničních kuchyní a nevíte, kam přesně by to mělo být? V článku vám prozradíme 3 země, ve...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč