Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ani vývar, ani omáčka: Naučte se demi glace a povyšte vaše vaření na úroveň šéfkuchařů

demi-glace
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Demi-glace je zosobněním termínu „kouzelná přísada šéfkuchařů“. Má koncentrovanou chuť masa, je základem pro dokonalé omáčky a taky je těžce návykový! Dříve se demi-glace zahušťovalo jíškou, moderní šéfkuchaři dávají přednost redukci pomalým dlouhým vařením. Barva a hustota se můžou lišit podle toho, jak dlouho příprava trvala; demi-glace může mít až konzistenci pevného želé.

Demi-glace pochází z francouštiny a znamená „napůl glazovaný“. Za původce základní receptury se považuje francouzský šéfkuchař Auguste Escoffier.

  • Demi-glace už totiž není vývar, ale ani to není omáčka. Jeho konzistence se liší podle délky přípravy od tekuté až po rosolovitou.
  • Vznikl v lepších francouzských restauracích jako dokonalý, předem připravený základ tmavých omáček a také jako způsob, jak upotřebit zbylé kosti a odřezky.
  • Ve vysoké gastronomii se kuchaři bez demi-glace neobejdou ani dnes, byť se ne v každé kuchyni dělá úplně od základu.

Protože příprava demi-glace je poměrně náročná, často ji kuchaři nahrazují mírně zahuštěným výpekem z telecího nebo hovězího masa. Tuto jeho podobu nazývá Julia Child jako „semi-demi-glace“.

Užitečné informace

  • Telecí kosti se používají proto, že obsahují nejvíc kolagenu, a tak z nich vznikne univerzální hustý, želírující a chuťově bohatý demi-glace. Připravit se ale dá i z kuřete, hovězího či zvěřiny.
  • Pečení přísad zajistí tmavší barvu a intenzivnější, hlubší chuť.
  • Studená voda je na zalití upečeného základu ideální – vysrážejí se díky ní bílkoviny a tuky, které pak můžete sebrat z povrchu. Vývar a následně demi-glace jsou pak čisté.
  • Řapíkatý celer se v některých receptech do základu také přidává. Je ale výrazný, a proto ho v moderních francouzských restauracích přestali do demi-glace dávat. Bez něj je to lepší.

Co na přípravu potřebujete?

  • telecí kosti

  • odřezky masa, maso

  • kořenovou zeleninu, cibuli

  • rajčatový protlak

  • byliny (tymián, nať petržele, bobkový list)

  • sůl, pepř

Kde všude demi-glace upotřebíte? 

Demi-glace je vhodný všude tam, kde chcete zesílit masovou chuť. Zkuste s ním po vzoru šéfkuchařů vylepšit chuť šťáv ke steakům a pečeným masům. Hodit se bude:

Zjednodušená verze demi glace

  • Do pekáče dejte rovnou všechny přísady včetně protlaku, přisypte 3 lžíce cukru, podlijte litrem červeného vína a promíchejte.
  • Pečte 1,5 hodiny v troubě při 160 °C. Pak slijte tuk a vše přendejte do hrnce.
  • Zalijte studenou vodou a vařte 6 hodin.
  • Sbírejte pěnu, nakonec přeceďte přes cedník a pak ještě přes plátýnko. Nechte vychladnout, z povrchu seberte lůj a dejte znovu vařit. Až svaříte na třetinu, máte hotovo

Světové omáčky s demi-glace

  • Charcutière. Ve výpeku po např. vepřovém steaku opečte na másle cibuli, zastříkněte bílým vínem, nechte zredukovat na čtvrtinu, přidejte pár lžic demi-glace a zašlehejte kostičky vychlazeného másla. Sejměte z ohně a vmíchejte dijonskou hořčici a nakládané okurčičky, případně osolte a opepřete.
  • Bordelaise. Do rendlíku dejte 250 ml červeného vína, 2 snítky tymiánu, 2 nasekané šalotky, 1 bobkový list a svařte na 1/4. Vyjměte bylinky a vmíchejte 6 lžic demi-glace. Pak zamíchejte do výpeku po bifteku spolu s vychlazeným máslem. Odstavte, přidejte petrželku a osolte a opepřete.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč