Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Srnčí ragú na víně

Na zvěřinu patří divoké koření. My jsme srnčí ragú zvýraznili kytičkou bylin, která s tímhle hutným dušeným pokrmem báječně ladí. 

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT50M
Vaření 0:50
Maso

Ingredience

    • 750g srnčí kýty bez kosti
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 80g pancetty nebo jiné sušené slaniny, nakrájené na nudličky
    • 250g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), nakrájené na kostičky
    • 1 řapík celeru, nakrájený na plátky
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 stroužek česneku, nasekaný
    • 1 lžička krupicového cukru + na dochucení
    • 2 lžíce hustého rajčatového protlaku
    • 500ml suchého červeného vína
    • 2 lžíce červeného vinného octa
    • 250–300ml zvěřinového nebo hovězího vývaru
    • 200g menších žampionů, oloupaných a podle potřeby přepůlených, nebo malá hrst sušených hub, předem namočených
    • 6 kuliček černého pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • citronová šťáva na dochucení
    • bouquet garni
    • bramborová kaše k podávání 

    BYLINKY NA ZVĚŘINU

    Do kytičky svažte:

    • několik snítek rozmarýnu
    • několik snítek tymiánu
    • 2–3 snítky jalovce (nejlépe i s jalovčinkami)
    • 2 čerstvé bobkové listy
    • stonek hladkolisté petrželky

    Do svazečku na ragú se občas přidává kousek tence seříznuté citronové kůry. 

Příprava jídla

1 Maso otřete a nakrájejte na kostky o hraně zhruba 2,5cm. V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka na něm opečte maso, aby se zatáhlo, pak vyjměte a odložte.

2 Do uvolněného kastrolu přidejte zbylý tuk, slaninu, kořenovou zeleninu a opékejte ji asi 6 minut dorůžova. Přihoďte řapíkatý celer, cibuli a nakonec česnek a dále míchejte dalších 5 minut, až vše zezlátne. Posypte cukrem a restujte asi 2 minuty, dokud zelenina nezkaramelizuje. Vmíchejte protlak, také ho nechte zkaramelizovat (ztmavne a sladce se rozvoní), a pak vraťte maso. Přilijte víno, ocet, vývar, aby tekutina sahala zhruba do 2/3 masa, přidejte houby, koření, bouquet garni, osolte, přiklopte a duste asi 30 minut na mírném ohni doměkka.

3 Když je maso zcela měkké, vyjměte bouquet garni a podle potřeby dolaďte ragú solí, cukrem či citronovou šťávou, případně zredukujte dalším varem šťávu, aby více zhoustla, nebo naopak maso podlijte dalším vývarem a ještě chvíli povařte, aby bylo šťávy více. Pak stáhněte z ohně. Nechte 10 minut odpočívat a podávejte s bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC

Máte-li čas, zvěřinu naložte předem do marinády, takzvaného mořidla, z červeného vína, cibule, zeleniny, bylin a koření, a to klidně až na 2 dny. Maso bude křehčí, šťavnatější a jeho chuť ještě výraznější. Marinování je obzvlášť prospěšné, máte-li maso ze starších kusů zvěřiny. Nálev i zeleninu pak použijete na přípravu omáčky. 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec... 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Zelenina pečená v troubě

Losos v papilotě

20 zvěřinových receptů

REKLAMA

Přidat komentář