Srnčí ragú na víně

Srnčí ragú na víně

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (31)
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2833 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 243 g
Tuky 158 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na zvěřinu patří divoké koření. My jsme srnčí ragú zvýraznili kytičkou bylin, která s tímhle hutným dušeným pokrmem báječně ladí. 

Suroviny

srnčí maso 750 g
kýta
olivový olej 4 PL
pancetta 80 g
nebo jiné sušené slaniny, na nudličky
kořenová zelenina 250 g
(mrkev, celer, petržel), na kostičky
řapíkatý celer 1 ks
na plátky
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 1 stroužek
nasekaný
rajčatový protlak 2 PL
krupicový cukr 1 ČL
plus na dochucení
vinný ocet červený 2 PL
vývar hovězí 250 ml
žampiony 200 g
nebo hrst sušených hub
pepř celý 6 kuliček
nové koření 5 kuliček
citronová štáva
na dochucení
bouquet garni
bramborová kaše
k podávání
BYLINKY NA ZVĚŘINU
rozmarýn snítka
tymián snítka
jalovec 2 snítka
 (nejlépe i s jalovčinkami)
bobkový list 2 ks
petrželka
Do svazečku na ragú se občas přidává kousek tence seříznuté citronové kůry. 

1 Maso otřete a nakrájejte na kostky o hraně zhruba 2,5cm. V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka na něm opečte maso, aby se zatáhlo, pak vyjměte a odložte.

2 Do uvolněného kastrolu přidejte zbylý tuk, slaninu, kořenovou zeleninu a opékejte ji asi 6 minut dorůžova. Přihoďte řapíkatý celer, cibuli a nakonec česnek a dále míchejte dalších 5 minut, až vše zezlátne. Posypte cukrem a restujte asi 2 minuty, dokud zelenina nezkaramelizuje. Vmíchejte protlak, také ho nechte zkaramelizovat (ztmavne a sladce se rozvoní), a pak vraťte maso. Přilijte víno, ocet, vývar, aby tekutina sahala zhruba do 2/3 masa, přidejte houby, koření, bouquet garni, osolte, přiklopte a duste asi 30 minut na mírném ohni doměkka.

3 Když je maso zcela měkké, vyjměte bouquet garni a podle potřeby dolaďte ragú solí, cukrem či citronovou šťávou, případně zredukujte dalším varem šťávu, aby více zhoustla, nebo naopak maso podlijte dalším vývarem a ještě chvíli povařte, aby bylo šťávy více. Pak stáhněte z ohně. Nechte 10 minut odpočívat a podávejte s bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC

Máte-li čas, zvěřinu naložte předem do marinády, takzvaného mořidla, z červeného vína, cibule, zeleniny, bylin a koření, a to klidně až na 2 dny. Maso bude křehčí, šťavnatější a jeho chuť ještě výraznější. Marinování je obzvlášť prospěšné, máte-li maso ze starších kusů zvěřiny. Nálev i zeleninu pak použijete na přípravu omáčky. 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec... 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit