Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Srnčí ragú na víně

Srnčí ragú na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Srnčí ragú na víně

4.7/5 Počet hodnocení: 49
Do 90 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3207 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 249 g
Tuky 157 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na zvěřinu patří divoké koření. My jsme srnčí ragú na víně zvýraznili kytičkou bylin, která s tímhle hutným dušeným pokrmem báječně ladí. 

Suroviny

kýta bez kosti
olivový olej 4 PL
nebo jiné sušené slaniny, na nudličky
kořenová zelenina 250 g
(mrkev, celer, petržel), na kostičky
řapíkatý celer 1 ks
na plátky
nadrobno
česnek 1 stroužek
nasekaný
plus na dochucení
vinný ocet červený 2 PL
suché
vývar hovězí 250 ml
nebo zvěřinový
očištěné, nakrájené, nebo hrst sušených hub (předem namočených)
pepř celý 6 kuliček
nové koření 5 kuliček
na dochucení
bouquet garni
k podávání
Na bouquet garni
rozmarýn
několik snítek
tymián
několik snítek
jalovec 2 snítky
(nejlépe i s jalovčinkami)
čerstvý
petrželka
Do svazečku na ragú se občas přidává kousek tence seříznuté citronové kůry. 

Postup

1

Maso otřete a nakrájejte na kostky o hraně zhruba 2,5 cm.

2

V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka na něm opečte maso, aby se zatáhlo, pak vyjměte a odložte.

3

Do uvolněného kastrolu přidejte zbylý tuk, slaninu, kořenovou zeleninu a opékejte ji asi 6 minut dorůžova.

4

Přihoďte řapíkatý celer, cibuli a nakonec česnek a dále míchejte dalších 5 minut, až vše zezlátne.

5

Posypte cukrem a restujte asi 2 minuty, dokud zelenina nezkaramelizuje.

6

Vmíchejte protlak, také ho nechte zkaramelizovat (ztmavne a sladce se rozvoní), a pak vraťte maso.

7

Přilijte víno, ocet, vývar, aby tekutina sahala zhruba do 2/3 masa, přidejte houby, koření, bouquet garni, osolte, přiklopte a duste asi 30 minut na mírném ohni doměkka.

8

Když je maso zcela měkké, vyjměte bouquet garni a podle potřeby dolaďte ragú solí, cukrem či citronovou šťávou, případně zredukujte dalším varem šťávu, aby více zhoustla, nebo naopak maso podlijte dalším vývarem a ještě chvíli povařte, aby bylo šťávy více.

9

Pak stáhněte z ohně. Nechte 10 minut odpočívat a podávejte s bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC
Máte-li čas, zvěřinu naložte předem do marinády, takzvaného mořidla, z červeného vína, cibule, zeleniny, bylin a koření, a to klidně až na 2 dny. Maso bude křehčí, šťavnatější a jeho chuť ještě výraznější. Marinování je obzvlášť prospěšné, máte-li maso ze starších kusů zvěřiny. Nálev i zeleninu pak použijete na přípravu omáčky. 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec... 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč