Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Srnčí ragú na víně
Srnčí ragú na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Srnčí ragú na víně

4.7/5 Počet hodnocení: 61
Do 90 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3207 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 249 g
Tuky 157 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na zvěřinu patří divoké koření. My jsme srnčí ragú na víně zvýraznili kytičkou bylin, která s tímhle hutným dušeným pokrmem báječně ladí. 

Suroviny

kýta bez kosti
olivový olej 4 PL
nebo jiné sušené slaniny, na nudličky
kořenová zelenina 250 g
(mrkev, celer, petržel), na kostičky
řapíkatý celer 1 ks
na plátky
nadrobno
česnek 1 stroužek
nasekaný
plus na dochucení
vinný ocet červený 2 PL
suché
vývar hovězí 250 ml
nebo zvěřinový
očištěné, nakrájené, nebo hrst sušených hub (předem namočených)
pepř celý 6 kuliček
nové koření 5 kuliček
na dochucení
bouquet garni
k podávání
Na bouquet garni
rozmarýn
několik snítek
tymián
několik snítek
jalovec 2 snítky
(nejlépe i s jalovčinkami)
čerstvý
petrželka
Do svazečku na ragú se občas přidává kousek tence seříznuté citronové kůry. 

Postup

1

Maso otřete a nakrájejte na kostky o hraně zhruba 2,5 cm.

2

V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka na něm opečte maso, aby se zatáhlo, pak vyjměte a odložte.

3

Do uvolněného kastrolu přidejte zbylý tuk, slaninu, kořenovou zeleninu a opékejte ji asi 6 minut dorůžova.

4

Přihoďte řapíkatý celer, cibuli a nakonec česnek a dále míchejte dalších 5 minut, až vše zezlátne.

5

Posypte cukrem a restujte asi 2 minuty, dokud zelenina nezkaramelizuje.

6

Vmíchejte protlak, také ho nechte zkaramelizovat (ztmavne a sladce se rozvoní), a pak vraťte maso.

7

Přilijte víno, ocet, vývar, aby tekutina sahala zhruba do 2/3 masa, přidejte houby, koření, bouquet garni, osolte, přiklopte a duste asi 30 minut na mírném ohni doměkka.

8

Když je maso zcela měkké, vyjměte bouquet garni a podle potřeby dolaďte ragú solí, cukrem či citronovou šťávou, případně zredukujte dalším varem šťávu, aby více zhoustla, nebo naopak maso podlijte dalším vývarem a ještě chvíli povařte, aby bylo šťávy více.

9

Pak stáhněte z ohně. Nechte 10 minut odpočívat a podávejte s bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC
Máte-li čas, zvěřinu naložte předem do marinády, takzvaného mořidla, z červeného vína, cibule, zeleniny, bylin a koření, a to klidně až na 2 dny. Maso bude křehčí, šťavnatější a jeho chuť ještě výraznější. Marinování je obzvlášť prospěšné, máte-li maso ze starších kusů zvěřiny. Nálev i zeleninu pak použijete na přípravu omáčky. 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec... 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...