Mrkvovo-batátová polévka s křupavými oříšky a semínky

Mrkvovo-batátová polévka s křupavými oříšky a semínky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1430 kcal
Bílkoviny 44 g
Cukr 168 g
Tuky 60 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dokonale krémová i bez smetany a hustá i bez mouky. Plná zeleniny, oříšků a semínek – zkrátka věcí, které vám po náročných svátcích udělají dobře.

Suroviny

batáty 500 g
oloupaných a nakrájených na kostky
mrkev 3 ks
oloupané a nakrájené na menší kusy
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
římský kmín 1 ČL
chilli sušené 0.25 ČL
sůl
rostlinný olej 3 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 3 stroužky
podrcené
zázvor (čerstvý)
o velikosti palce, nastrouhaný
vývar zeleninový 1 l
(nebo víc podle potřeby)
koriandr
na ozdobení
Na posypku
lískové oříšky hrst
nasekané nahrubo
dýňová semínka 1 PL
sezamová semínka 1 ČL
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
skořice 0.25 ČL
mletá
zázvor (čerstvý) špetka
mletý
česnek špetka
mletý, sušený
kajenský pepř špetka

1 Rozehřejte troubu na 200°C. Do velké mísy dejte nakrájené batáty a mrkve, posypte kořením, osolte, pokapejte 2 lžícemi oleje a dobře promíchejte. Zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 30 minut doměkka a dozlatova.

2 V hrnci na 1 lžíci oleje opékejte cibuli s česnekem dosklovita. Přidejte zázvor a upečenou zeleninu, zalijte vývarem a pár minut vařte. Pak rozmixujte dohladka.

3 Na posypku na pánvi nasucho opražte podrcené oříšky, přihoďte semínka a koření a společně opražte dozlatova.

4 Polévku rozdělte do misek, ozdobte posypkou a lístky koriandru a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit