Mrkvovo-batátová polévka s křupavými oříšky a semínky

Mrkvovo-batátová polévka s křupavými oříšky a semínky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1430 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 168 g
Tuky 60 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonale krémová i bez smetany a hustá i bez mouky. Plná zeleniny, oříšků a semínek – zkrátka věcí, které vám po náročných svátcích udělají dobře.

Související recepty

Suroviny

batáty 500 g
oloupaných a nakrájených na kostky
mrkev 3 ks
oloupané a nakrájené na menší kusy
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
římský kmín 1 ČL
chilli sušené 0.25 ČL
sůl
rostlinný olej 3 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 3 stroužky
podrcené
zázvor (čerstvý)
o velikosti palce, nastrouhaný
vývar zeleninový 1 l
(nebo víc podle potřeby)
koriandr
na ozdobení
Na posypku
lískové oříšky hrst
nasekané nahrubo
dýňová semínka 1 PL
sezamová semínka 1 ČL
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
skořice 0.25 ČL
mletá
zázvor (čerstvý) špetka
mletý
česnek špetka
mletý, sušený
kajenský pepř špetka

1 Rozehřejte troubu na 200°C. Do velké mísy dejte nakrájené batáty a mrkve, posypte kořením, osolte, pokapejte 2 lžícemi oleje a dobře promíchejte. Zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 30 minut doměkka a dozlatova.

2 V hrnci na 1 lžíci oleje opékejte cibuli s česnekem dosklovita. Přidejte zázvor a upečenou zeleninu, zalijte vývarem a pár minut vařte. Pak rozmixujte dohladka.

3 Na posypku na pánvi nasucho opražte podrcené oříšky, přihoďte semínka a koření a společně opražte dozlatova.

4 Polévku rozdělte do misek, ozdobte posypkou a lístky koriandru a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit