Grilované kachní prso s celerovým pyré a omáčkou z demi-glace

Grilované kachní prso s celerovým pyré a omáčkou z demi-glace

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2850 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 204 g
Tuky 202 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na hlavní chod našeho elegantního valentýnského menu pro vás připravili Marika a Jirka z blogu Kitchen story.

Suroviny

Na celerové pyré
celer 1 ks
střední velikost
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 2 PL
smetana 150 g
ke šlehání, 33%
máslo 2 PL
Na kachní prso
kachní prsa 1 ks
cca 300g, s kůží a bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 2 PL
rostlinný olej 1 PL
rozmarýn 1
čerstvý
tymián 2
čerstvý
česnek 2 stroužek
lehce rozmáčknutý
Na omáčku z demi-glace
máslo 2 PL
studené a trocha na opekání
šalotka 6 ks
malá, oloupaná
rozmarýn 2 snítky
tymián 2 snítky
150 ml
demi-glace zeleninový
sůl a pepř
čerstvě mletý

1 Troubu rozehřejte na 200°C. Celer na pyré oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kousky. Dobře osolte, opepřete a lehce zakápněte rostlinným olejem. Vsypte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 50 minut, dokud celer nezměkne a lehce se neopeče.

2 Upečený celer vytáhněte z trouby a teplotu stáhněte na 160°C. Celer přendejte do mixéru, přidejte část smetany a máslo a rozmixujte na pyré. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem a hustotu pyré dotáhněte množstvím smetany.

3 Na kachní prso: kůži nakrájejte do mřížky. Maso dobře osolte, opepřete a směs vmasírujte do všech záhybů. Pánev vhodnou do trouby rozpalte, nechte na ní rozpustit máslo s rostlinným olejem. Přidejte rozmarýn, tymián a česnek, aby se máslo krásně provonělo. Vložte kachní prso kůží dolů a opékejte na středním plameni do zezlátnutí. Je lepší pozvolné opékání, aby se co nejvíce vypekl tuk a kůže byla křupavá. Během opékání občas přelijte kachní prso máslem z pánve.

4 Kachní prso obraťte kůží nahoru a pánev přesuňte do trouby. Pečte 6–7 minut, aby byl střed masa dorůžova. Po vyndání nechte odpočinout na prkénku.

5 Na čisté pánvi rozpusťte kousek másla. Šalotky spolu s rozmarýnem a tymiánem opečte. Přidejte zeleninové demi-glace a nechte lehce provařit, poté stáhněte z plamene. Do ještě horké omáčky přidejte 2–3 lžíce másla a za stálého míchání nechte rozpustit. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem a vyjměte bylinky.

6 Kachní prso nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s celerovým pyré a s omáčkou z demi-glace a šalotkami.

NĚCO NAVÍC
Recept na zeleninové demi-glace najdete na stránkách food blogerů Kitchenstory.cz. Pokud ho nemáte v mrazáku, použijte silný zeleninový vývar a trochu suchého červeného vína. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit