Recept na hlavní chod našeho elegantního valentýnského menu pro vás připravili Marika a Jirka z blogu Kitchen story.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 200°C. Celer na pyré oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kousky. Dobře osolte, opepřete a lehce zakápněte rostlinným olejem. Vsypte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 50 minut, dokud celer nezměkne a lehce se neopeče.
Upečený celer vytáhněte z trouby a teplotu stáhněte na 160°C. Celer přendejte do mixéru, přidejte část smetany a máslo a rozmixujte na pyré. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem a hustotu pyré dotáhněte množstvím smetany.
Na kachní prso: kůži nakrájejte do mřížky. Maso dobře osolte, opepřete a směs vmasírujte do všech záhybů. Pánev vhodnou do trouby rozpalte, nechte na ní rozpustit máslo s rostlinným olejem. Přidejte rozmarýn, tymián a česnek, aby se máslo krásně provonělo. Vložte kachní prso kůží dolů a opékejte na středním plameni do zezlátnutí. Je lepší pozvolné opékání, aby se co nejvíce vypekl tuk a kůže byla křupavá. Během opékání občas přelijte kachní prso máslem z pánve.
Kachní prso obraťte kůží nahoru a pánev přesuňte do trouby. Pečte 6–7 minut, aby byl střed masa dorůžova. Po vyndání nechte odpočinout na prkénku.
Na čisté pánvi rozpusťte kousek másla. Šalotky spolu s rozmarýnem a tymiánem opečte. Přidejte zeleninové demi-glace a nechte lehce provařit, poté stáhněte z plamene. Do ještě horké omáčky přidejte 2–3 lžíce másla a za stálého míchání nechte rozpustit. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem a vyjměte bylinky.
Kachní prso nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s celerovým pyré a s omáčkou z demi-glace a šalotkami.
NĚCO NAVÍC
Recept na zeleninové demi-glace najdete na stránkách food blogerů Kitchenstory.cz. Pokud ho nemáte v mrazáku, použijte silný zeleninový vývar a trochu suchého červeného vína.