Grilované kachní prso s celerovým pyré a omáčkou z demi-glace

Grilované kachní prso s celerovým pyré a omáčkou z demi-glace

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2850 kcal
Bílkoviny 58 g
Cukr 204 g
Tuky 202 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Recept na hlavní chod našeho elegantního valentýnského menu pro vás připravili Marika a Jirka z blogu Kitchen story.

Suroviny

Na celerové pyré
celer 1 ks
střední velikost
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 2 PL
smetana 150 g
ke šlehání, 33%
máslo 2 PL
Na kachní prso
kachní prsa 1 ks
cca 300g, s kůží a bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 2 PL
rostlinný olej 1 PL
rozmarýn 1
čerstvý
tymián 2
čerstvý
česnek 2 stroužek
lehce rozmáčknutý
Na omáčku z demi-glace
máslo 2 PL
studené a trocha na opekání
šalotka 6 ks
malá, oloupaná
rozmarýn 2 snítky
tymián 2 snítky
150 ml
demi-glace zeleninový
sůl a pepř
čerstvě mletý

1 Troubu rozehřejte na 200°C. Celer na pyré oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kousky. Dobře osolte, opepřete a lehce zakápněte rostlinným olejem. Vsypte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 50 minut, dokud celer nezměkne a lehce se neopeče.

2 Upečený celer vytáhněte z trouby a teplotu stáhněte na 160°C. Celer přendejte do mixéru, přidejte část smetany a máslo a rozmixujte na pyré. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem a hustotu pyré dotáhněte množstvím smetany.

3 Na kachní prso: kůži nakrájejte do mřížky. Maso dobře osolte, opepřete a směs vmasírujte do všech záhybů. Pánev vhodnou do trouby rozpalte, nechte na ní rozpustit máslo s rostlinným olejem. Přidejte rozmarýn, tymián a česnek, aby se máslo krásně provonělo. Vložte kachní prso kůží dolů a opékejte na středním plameni do zezlátnutí. Je lepší pozvolné opékání, aby se co nejvíce vypekl tuk a kůže byla křupavá. Během opékání občas přelijte kachní prso máslem z pánve.

4 Kachní prso obraťte kůží nahoru a pánev přesuňte do trouby. Pečte 6–7 minut, aby byl střed masa dorůžova. Po vyndání nechte odpočinout na prkénku.

5 Na čisté pánvi rozpusťte kousek másla. Šalotky spolu s rozmarýnem a tymiánem opečte. Přidejte zeleninové demi-glace a nechte lehce provařit, poté stáhněte z plamene. Do ještě horké omáčky přidejte 2–3 lžíce másla a za stálého míchání nechte rozpustit. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem a vyjměte bylinky.

6 Kachní prso nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s celerovým pyré a s omáčkou z demi-glace a šalotkami.

NĚCO NAVÍC
Recept na zeleninové demi-glace najdete na stránkách food blogerů Kitchenstory.cz. Pokud ho nemáte v mrazáku, použijte silný zeleninový vývar a trochu suchého červeného vína. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit