Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si nejlepší plněné papriky. S rajskou omáčkou, v troubě nebo plněné sýrem či jáhlami

Připravte si nejlepší plněné papriky. S rajskou omáčkou, v troubě nebo plněné sýrem či jáhlami
ZDROJ: Apetit

Když je sezóna paprik v plné síle, můžete si s paprikami v kuchyni vyhrát. Jednou z oblíbených možností, jak je zpracovat, je naplnit je a upéct, případně podávat s omáčkou. Výborné plněné papriky můžete péct v troubě, vařit v omáčce i grilovat.

Plnit, péct či grilovat můžete papriky všeho druhu. Červené kapie, bílé slovenské i šťavnaté buclaté papriky nebo jalapeňos. Nejlepší jsou ty, které jsou zrovna v sezóně a ideálně neputovaly na váš stůl přes půl světa. Plněné papriky se připravují v různých úpravách po celém světě.

  • Znají je v Mexiku, na Balkáně, ve Španělsku, v Číně, v Indii a v mnoha dalších zemích.
  • Většinou se plní mletým masem, ale výjimkou nejsou ani vegetariánské varianty
  • Mezi oblíbené varianty receptů patří plněné papriky s mletým masem, sýrem, plněné papričky jalapeño se sýrem, plněné papriky zelím. 

Papriky plněné masem tak, jak je známe u nás, tedy s omáčkou a rýží nebo knedlíkem, pochází z oblastí střední a jihovýchodní Evropy. Kdybyste si je v restauraci chtěli objednat, přikládáme názvy pod kterými je ve vybraných zemích najdete:

  • Filana paprika or Punjena paprika (Chorvatsko)
  • Filovana paprika (Bosna) 
  • Filana paprika or Polnjena paprika (Slovinsko) 
  • Faszerowana papryka (Polsko) 
  • Gefüllte Paprika (Německo) 
  • Töltött paprika (Maďarsko) 
  • Ardei umpluți (Rumunsko) 
  • Biber dolmasi (Turecko) 

V Evropě se nejčastěji papriky plní mletým vepřovým masem, které se smíchá s bílým chlebem namočeným mléce s rýží. Existují však i varianty se sýrem, tofu, vejci, bulgurem či směsí s bylinami a zeleninou.

České klasické plněné paprikové lusky se po naplnění vaří v základu na omáčku, který se skládá mleté červené papriky rozvoněné na cibuli, vývaru (či vody) a rajčatového protlaku.

  • Omáčka se na závěr může zjemnit smetanou nebo podle potřeby zahustit jíškou. Podává se s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Plněné papriky z celého světa 

Čínské Tři smažené plněné poklady 

V Číně vypadají plněné papriky trochu jinak než u nás. Kantonská verze plněných paprik platí za pouliční jídl, které v překladu znamená Tři smažené plněné poklady. Obsahuje papriky, lilky a další zeleninu, která je plněná rybím masem a klobásou

Španělské pimientos rellenos 

Plněné papriky neboli pimientos rellenos jsou součástí i tradiční baskické kuchyně. Náplň může obsahovat sýr manchego, kuřecí maso nebo tresku v červené omáčce.

Indické harvan mirch 

Plněné indické papriky (bharvan mirch nebo bharva hari mirch) se skládají z paprik plněných vařeným masem, bramborami a cibulí.

  • Náplň je ochucená chilli, kurkumou, koriandrem, koriandrem, solí a citronovou šťávou.
  • Papriky se pak buď opékají na pánvi tava, nebo se pečou v troubě. 

Ať už dáváte přednost vegetariánské nebo masové variantě plněné papriky, zkuste zapojit svou kreativitu a vytvořit náplň podle sebe. Papriky snesou opravu hodně experimentů!

Tip: Když už plněné papriky budete dělat, připravte jich rovnou trochu víc a zamrazte si nějaké na později. 

Zdroje: Apetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč