Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů

Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Rybí krokety

Ryby se objevují na našem jídelníčku stále méně, a proto jsme do dnešní kuchařky jeden recept vybrali. Jde o klasické bramborové krokety, které jsou v poměru 1:1 doplněny bělomasou rybou. Použít můžete jakoukoli oblíbenou, ale také pokud vám v mrazáku zbyla část kapra z Vánoc.

  • Krokety servírujte s pečivem a zelným salátem.
  • Nebo placičky vložte do rozkrojené housky, přidejte oblíbenou zeleninu, dresing a připravte si domácí rybí burger.
  • Poměr ryby a brambor můžete libovolně upravit.

2. Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou

Jak už název napovídá, při přípravě tohoto receptu se příliš nenadřete. Navíc se zelenina peče v mikrovlnné troubě, která dobu pečení značně urychlí. Pokud ale mikrovlnku nemáte, určitě lze použít i troubu klasickou nebo dokonce remosku. Jen nezapomeňte prodloužit čas přípravy, případně pórek předvařte.

  • Místo uvedeného camembertu použijte jakýkoli jiný sýr s bílou plísní.
  • Žampiony kupte na kusy. Oproti vaničce vycházejí cenově lépe a navíc koupíte jen tolik hub, kolik potřebujete a zamezíte případným přebytkům.
  • Nebojte se pórku koupit víc, než je uvedené v receptu. Využijete ho v dalším receptu.

3. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Stále nás nepřestává udivovat univerzálnost bramborového těsta, a proto jsme i tentokrát jeden recept vybrali. Jde o nesmrtelnou klasiku, která se rozhodně neomrzí – plněné bramborové knedlíky s uzeným.

  • Podávat je můžete tak jak je uvedené v receptu, s kysaným zelím. Ale chutné jsou také jen s na sádle osmaženou cibulkou.
  • Pokud si v přípravě bramborového těsta příliš nevěříte, nebo jste začátečníci, možná se vám hodí pár tipů a rad, které jsme sepsali v článku Škubánky a šulánky aneb Jak na nejlepší bramborové těsto.

4. Polévka s pórkem a fenyklem

Opět jsme do hlavní role zvolili pórek, tentokrát v kombinaci s fenyklem. A proč zrovna pór? I když vypadá jako velmi nenápadná zelenina, opak je pravdou.

Řadí se mezi nejstarší zeleninu na světě a patří do stejné skupiny jako cibule a česnek. Na rozdíl od nich má ale jemnější a méně výraznou chuť. Přesto je plný éterických olejů, které mu dodávají jeho charakteristickou štiplavost. Konzumace pórku přispívá k lepšímu zažívání, očistě organizmu a údajně také ke krásné pleti.

  • Horší zelené části nati nevyhazujte, ale přidejte do vývaru. Případně zamrazte a zpracujte později.
  • Javorový sirup klidně vynechejte. Místo něj můžete na závěr do polévky přidat lžíci zakysané smetany.

5. Špenátová rýže z jednoho hrnce

Kdo by nemiloval jídla z jednoho hrnce. Během vaření ušpiníte jen minimum potřebného nádobí a navíc tento recept dává velký prostor pro vaši fantazii i případné zužitkování zbytků. Konzervovanou cizrnu uvedenou v receptu vyměňte za fazole nebo čočku. Místo kari koření vyzkoušejte mletý koriandr, mletý římský kmín nebo uzenou mletou papriku.

  • Baby špenát není podmínkou. Nahradí ho mražený nebo na proužky nakrájená kapusta či kadeřávek.

6. Těstoviny s brokolicí & šafránem

Podobně jako již zmíněný pórek, i brokolice má svá superlativa, díky kterým si své místo v naší týdenní kuchařce rozhodně zaslouží. Je bohatá na vitamín A, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek pak na draslík, fosfor, železo, hořčík a vápník.

  • Těstoviny použijte jakékoli.
  • Parmazán nahraďte jiným sýrem parmazánového typu nebo tzv. veganským parmazánem neboli opraženou strouhankou.
  • Ančovičky můžete vynechat, případně recept vylepšit kousky tuňáka z konzervy.

7. Bazalková frittata

Frittata je ideální jídlo na závěr. Prosto, že u nás najdete mnoho receptů na její přípravu, je to právě ten pokrm, který přesný soupis ingrediencí nepotřebuje. Přidejte do ní cokoli, co máte rádi, nebo co zbylo. Poslední plátky slaniny, zeleninu, sýr, žampiony, zkrátka „co dům dá“. Během chvíle připravíte syté jídlo, po kterém se jen zapráší.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč