Do hodiny
Velmi snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce.
Další díl naší Týdenní úsporné kuchařky najdete zde.
Celer je právě ta zelenina, kterou bychom měli během zimy na našich talířích vídat často. Je za příznivou cenu a často k dostání z tuzemských zdrojů.
Jeho konzumace také údajně snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin a snižuje chuť na sladké. Jestliže jste celeru ještě nepřišli na chuť, pak se vám to díky této polévce rozhodně povede.
Pořádná nálož bílkovin v podobě kuřecího masa, klobásky a fazolí se společně s rýží ukrývají v jednom pekáčku. Recept připravíte během tří kroků a výsledek vás doslova ohromí.
O tom, že není řízek jako řízek, se můžete právě přesvědčit. V našem případě jsme do trojobalu ukryli křupavé plátky kedlubny. Pokud jste nespotřebovali všechen celer při přípravě polévky a nějaký vám zbyl, neváhejte ho použít. Jen je třeba ho před obalením mírně povařit.
Jsou jídla, na která se nezapomíná, a to knedlíky s vejci rozhodně jsou. Tuto sytou rychlovku zvládnou i naprostí začátečníci. Na přípravu můžete použít jak kynutý knedlík, tak i ten bramborový. Zkrátka ten, který vám zbyl.
Jemné houbové rizoto s vůní a chutí Itálie. Přesně tak bychom mohli stručně popsat tento recept. Jako u mnohých předchozích, i zde se mezi ingrediencemi vyskytuje parmazán. Samozřejmě lze použít i „veganský parmazán“, tedy opraženou strouhanku nebo jakýkoliv jiný sýr, který máte po ruce.
Víte, že konzumací fazolí posilujeme naše ledviny, které právě během zimy potřebují pořádný doping? Proto dejte této luštěnině zelenou a servírujte ji pravidelně.
Věříte, že i tento strašák ze školních jídelen se dá připravit chutně? A k tomu ještě za pár korun. Jaký použijete hrách, je na vás. Hodí se jak zelený, tak ale i žlutý. Pokud zvolíte půlený, v takovém případě odpadá zdlouhavé namáčení luštěniny a případné komplikace s nadýmáním.
Zdroj: Apetit
Další inspiraci na levná jídla najdete pod článkem.