Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových

Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových
ZDROJ: Pixabay

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce. 

Další díl naší Týdenní úsporné kuchařky najdete zde.

1. Polévka z bulvového celeru

Celer je právě ta zelenina, kterou bychom měli během zimy na našich talířích vídat často. Je za příznivou cenu a často k dostání z tuzemských zdrojů.

Jeho konzumace také údajně snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin a snižuje chuť na sladké. Jestliže jste celeru ještě nepřišli na chuť, pak se vám to díky této polévce rozhodně povede.

  • Uvedený crème fraîche klidně vyměňte za hustou zakysanou smetanu a lískové oříšky za vlašské.

2. Kuře s rýží v jednom

Pořádná nálož bílkovin v podobě kuřecího masa, klobásky a fazolí se společně s rýží ukrývají v jednom pekáčku. Recept připravíte během tří kroků a výsledek vás doslova ohromí.

  • My jsme do receptu použili kuřecí prsa, ale stejně chutnou (a přitom levnější variantou) jsou kuřecí čtvrtky, případně pouze horní část stehen.

3. Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami

O tom, že není řízek jako řízek, se můžete právě přesvědčit. V našem případě jsme do trojobalu ukryli křupavé plátky kedlubny. Pokud jste nespotřebovali všechen celer při přípravě polévky a nějaký vám zbyl, neváhejte ho použít. Jen je třeba ho před obalením mírně povařit.

  • Na zjemnění polenty místo vaničkového tvarohu a dvou lži smetany klidně použijte stejné množství zakysané smetany.
  • Jestliže se rozhodnete přece jen načnout smetanu, nebojte, v předposledním receptu zbytek využijete.
  • V tomto případě je lepší použít bylinky čerstvé, což se mimo sezonu cenově příliš nevyplatí. Proto se nebojte sáhnout po mražených, případně nevyužité koupené čerstvé bylinky zamrazte na příště nebo z nich vyrobte pesto.

4. Knedlíky s vejci

Jsou jídla, na která se nezapomíná, a to knedlíky s vejci rozhodně jsou. Tuto sytou rychlovku zvládnou i naprostí začátečníci. Na přípravu můžete použít jak kynutý knedlík, tak i ten bramborový. Zkrátka ten, který vám zbyl.

  • Pokud budete dělat domácí bramborové knedlíky, doporučujeme přečíst si článek s užitečnými tipy. Navíc se v něm můžete inspirovat dalšími pochoutkami z bramborového těsta.
  • Místo rychlonakládaček klidně použijte sterilovanou okurku.
  • Tipy na to, jak na nejlepší knedlíky s vajíčkem a jak je ozvláštit najdete v našem dalším článku. 

5. Rizoto s houbami a sýrem

Jemné houbové rizoto s vůní a chutí Itálie. Přesně tak bychom mohli stručně popsat tento recept. Jako u mnohých předchozích, i zde se mezi ingrediencemi vyskytuje parmazán. Samozřejmě lze použít i „veganský parmazán“, tedy opraženou strouhanku nebo jakýkoliv jiný sýr, který máte po ruce.

6. Vejce pečená s fazolemi a rajčatovou omáčkou

Víte, že konzumací fazolí posilujeme naše ledviny, které právě během zimy potřebují pořádný doping? Proto dejte této luštěnině zelenou a servírujte ji pravidelně.

7. Uzené s hrachovou kaší

Věříte, že i tento strašák ze školních jídelen se dá připravit chutně? A k tomu ještě za pár korun. Jaký použijete hrách, je na vás. Hodí se jak zelený, tak ale i žlutý. Pokud zvolíte půlený, v takovém případě odpadá zdlouhavé namáčení luštěniny a případné komplikace s nadýmáním.

  • Plátek uzeného plnohodnotně zastoupí kvalitní párek nebo klobása.
  • Nezapomeňte na smaženou cibulku. Je to „třešnička na dortu“ doslova za pár korun.

Zdroj: Apetit

Další inspiraci na levná jídla najdete pod článkem.

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč