Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

jídlo nevhodné pro rozvoz
ZDROJ: AmbitiousCreative.co Rick Barret/ Unsplash
sdílet:

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout.

Rozvoz jídla není tak jednoduchá záležitost, jak by se mohlo zdát. Pokazit se toho může opravdu hodně a to i v případě, kdy vám kurýr doveze jídlo na čas. Jestli dovezené jídlo bude chutné, nezáleží jen na použitých obalech, rychlosti, ale hlavně na druhu jídla, které si objednáte. Náš výčet využijete i v případě, že potřebujete sami donést jídlo na večírek či ho třeba dovézt na chatu. Na co si tedy dát pozor?

1. Hamburger a hranolky

Hamburger nevydrží dlouho teplý, je potřeba ho pečlivě zabalit do alobalu a ideálně dovézt do 15 minut. V hliníkové fólii však maso ještě tzv. dojde, takže ho dostanete propečenější, než jste původně chtěli. Při špatném balení se naopak může rozpadnout, šťáva ze zeleniny se vsákne do pečiva a hamburger je pak měkký.

Jakmile hranolky vyndáte z fritézy, je třeba postupovat rychle, protože chladnutím ztrácejí na křupavosti. Než se k vám hranolky dostanou, mohou být gumové až rozmočené a už si na nich moc nepochutnáte.

2. Smažený sýr

Smažák se musí jíst horký, jinak se promění ve žvýkavou hmotu, která radost rozhodně neudělá. Spolehnout se v tomto případě na super rychlou rozvážku je víc než riskantní. Na smažák si zajděte do restaurace nebo si ho připravte doma. V každém případě je potřeba ho jíst hned, aby přinesl očekávaný sýrový požitek.

3. Nudlové polévky

Překvapivě ani nudlové polévky nemusí být v takové kondici, v jaké jste doufali, než dorazí. Rýžové i pšeničné nudle mohou během převozu nasát spoustu horkého vývaru a tím se převařit nebo dokonce rozvařit. Pokud si nemůžete být jistí, že vývar bude zabalený odděleně od nudlí, může se také stát, že ho těstoviny po cestě všechen doslova vypijí a ve vašich rukou přistane nudlový nákyp.

4. Hotovky s omáčkami

Velmi oblíbený je u nás cenově výhodný rozvoz tzv. hotovek jako poledního menu. Zpozornět byste však měli v případě, že se jedná o českou klasiku – omáčku s knedlíkem. Tekutá omáčka mnohdy nezná hranice vymezeného prostoru a není nic horšího než rozmáčené knedlíky.

5. Hovězí steak, losos a mořské plody

Steak z lososa, tuňáka i hovězího vyžaduje postup přípravy, při němž kuchař dodrží určitý stupeň propečení. Převozem v teple však maso tzv. dojde a tím se často velmi kvalitní a drahá surovina znehodnocuje. K vám domů pak obvykle dorazí v téměř nepoživatelné podobě, což je velká škoda.

  • Lépe uděláte, pokud si na steak objednáte syrové maso a připravíte si ho sami doma. Není to tak složité, jak se na první pohled zdá.
  • Stejně je tomu i v případě mořských plodů, u nichž si navíc dejte vždy práci s výběrem restaurace, aby byly skutečně čerstvé a předešli jste tak případným zažívacím problémům.

Zdroj: Insider, JakSprávně

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč