Bílý cukr je rafinovaný produkt a konzervační látka, ale také surovina, která je zapovězená diabetikům a omezit se ji kvůli různým důvodům snaží čím dál více lidí. Obejde se ale bez bílého cukru výroba džemů, marmelád a dalších zavařenin? Určitě ano. A s použitím těch správných náhradních sladidel takřka nepoznáte rozdíl!
Ještě než se pustíme do přehledu jednotlivých sladidel, zde je několik klíčových pravidel, která je při zavařování potřeba dodržovat:
- Zavařujte pouze zralé, ale pevné plody bez jakýchkoli vad. A nezapomeňte je důkladně omýt.
- Všechny pracovní nástroje včetně sklenic a víček udržujte v maximální čistotě. Před použitím je vyvařte.
- Pro sterilizaci si vyberte jednu ze zavařovacích technik a dodržujte její přesný postup.
Která náhradní sladidla se hodí pro zavařování?
1. Stévie
Sladidlo získávané z tropické rostliny zvané Stevia rebaudiana (nebo také stévie cukrová) je stabilní proti tepelnému rozkladu do 200 stupňů, takže ho bez obav vyzkoušejte k zavařování.
- Stévie je také mnohem sladší než běžný i třtinový cukr, takže jí spotřebujete daleko méně.
- Polovina čajové lžičky práškové stévie odpovídá cca 250 g cukru, takže vám na kilo ovoce budou stačit pouhé 2 lžičky.
2. Erythritol
Jedná se o cukerný alkohol, který se běžně vyskytuje v ovoci, zelenině nebo v houbách.
- Neobsahuje takřka žádné kalorie a má nulový glykemický index, takže nezvyšuje hladinu krevního cukru. Používá se jako náhradní sladilo pro osoby trpící cukrovkou.
- Sladí až o 80 % více než cukr, takže vám opět bude stačit pouze troška.
- Obdobným sladidlem je i xylitol, který má ale stejnou sladivost jako cukr, tudíž je ho potřeba použít více než erythritol. Ale pozor, u někoho může ve vyšších dávkách způsobit trávicí potíže.
3. Med a přírodní sirupy
Med se hodí do marmelády, džemu i kompotu. Ale musíte počítat s tím, že kvůli zavaření přijde o část zdraví prospěšných látek.
- Na kilo ovoce budete potřebovat cca 350 g medu.
- Podobně jako med můžete využít i oblíbený sirup z agáve, čekankový nebo datlový sirup. U datlového ale počítejte s tím, že odstín výsledné zavařeniny bude o něco tmavší.
- Rýžový sirup je další zdravější alternativou bílého cukru, jehož sladivost je naopak nižší.
4. Javorový sirup
Kanadská superpotravina, plná vápníku, hořčíku, železa, vitamínů B a spousty dalších blahodárných látek, obohatí zavařeninu o unikátní ořechovo-medovou chuť.
- Má o polovinu nižší glykemický index než cukr a zároveň dvakrát vyšší sladivost.
- Na kilo ovoce vám tedy postačí 50 ml javorového sirupu.
Lze použít i hnědý cukr a třtinový cukr?
Ano, určitě po nich můžete sáhnout, ale mějte na paměti, že většina těchto druhů cukrů prochází rafinací stejně jako bílý cukr, takže se chemicky zpracované potravině nevyhnete.
- Hnědý cukr se vyrábí stejně jako bílý z cukrové řepy, tmavá barva je způsobená melasou, která se do něj přidává. Většinou bývá částečně rafinovaný nebo nerafinovaný.
- Třtinový cukr obsahuje melasu přirozeně a jak již název napovídá, vyrábí se z cukrové třtiny. Zavařeninám propůjčí tmavší barvu a lehce karamelovou chuť. Opět bývá částečně rafinovaný, nebo nerafinovaný.
Jde to i zcela bez sladidel? S použitím soli je to hračka
Zralé ovoce je samo o sobě poměrně sladké. A pokud nejste fanoušky přeslazených zavařenin, můžete vyzkoušet i metodu zcela bez cukru.
- V průběhu vaření ovoce přidejte do směsi špetku soli (na dvě kila ovoce cca ⅓ čajové lžičky).
- Sůl přirozeně zvýrazňuje sladkou chuť a čím déle budete ovoce vařit, tím se její schopnost umocní.
- Jestli se vám bude zdát marmeláda po ochutnání málo sladká, máte několik možností, jak ji přisladit:
- Přidejte znovu špetku soli a vařte další půlhodinu. Toto můžete opakovat i vícekrát.
- Pokud vám výsledná sladkost stále nestačí, omyjte hrnek rozinek, přidejte ho k marmeládě a vařte dalších 20 minut.
Pozor na želírovací prostředky s obsahem cukru!
Jejich práci skvěle zastane čistý přírodní pektin, který se vyrábí z citrusů.
- Dále můžete zvolit i želírovací přípravek Gelfix, který je vhodný i pro diabetiky.
- Pro čistě přírodní a veganské zavařování vyzkoušejte i agar nebo chia semínka.
Zdroje informací: Jíme jinak, Healthy Canning