Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nemůžete nebo nechcete jíst cukr, ale milujete džemy, kompoty a marmelády? Zavařujte s náhradními sladidly, jde to!

Sklenice se zavařeninami
ZDROJ: Pixabay / Pixabay
sdílet:

Bílý cukr je rafinovaný produkt a konzervační látka, ale také surovina, která je zapovězená diabetikům a omezit se ji kvůli různým důvodům snaží čím dál více lidí. Obejde se ale bez bílého cukru výroba džemů, marmelád a dalších zavařenin? Určitě ano. A s použitím těch správných náhradních sladidel takřka nepoznáte rozdíl!

Ještě než se pustíme do přehledu jednotlivých sladidel, zde je několik klíčových pravidel, která je při zavařování potřeba dodržovat:

  • Zavařujte pouze zralé, ale pevné plody bez jakýchkoli vad. A nezapomeňte je důkladně omýt.
  • Všechny pracovní nástroje včetně sklenic a víček udržujte v maximální čistotě. Před použitím je vyvařte.
  • Pro sterilizaci si vyberte jednu ze zavařovacích technik a dodržujte její přesný postup.

Která náhradní sladidla se hodí pro zavařování?

1. Stévie

Sladidlo získávané z tropické rostliny zvané Stevia rebaudiana (nebo také stévie cukrová) je stabilní proti tepelnému rozkladu do 200 stupňů, takže ho bez obav vyzkoušejte k zavařování.

  • Stévie je také mnohem sladší než běžný i třtinový cukr, takže jí spotřebujete daleko méně.
  • Polovina čajové lžičky práškové stévie odpovídá cca 250 g cukru, takže vám na kilo ovoce budou stačit pouhé 2 lžičky.

2. Erythritol

Jedná se o cukerný alkohol, který se běžně vyskytuje v ovoci, zelenině nebo v houbách.

  • Neobsahuje takřka žádné kalorie a má nulový glykemický index, takže nezvyšuje hladinu krevního cukru. Používá se jako náhradní sladilo pro osoby trpící cukrovkou.
  • Sladí až o 80 % více než cukr, takže vám opět bude stačit pouze troška.
  • Obdobným sladidlem je i xylitol, který má ale stejnou sladivost jako cukr, tudíž je ho potřeba použít více než erythritol. Ale pozor, u někoho může ve vyšších dávkách způsobit trávicí potíže. 

3. Med a přírodní sirupy

Med se hodí do marmelády, džemu i kompotu. Ale musíte počítat s tím, že kvůli zavaření přijde o část zdraví prospěšných látek.

  • Na kilo ovoce budete potřebovat cca 350 g medu.
  • Podobně jako med můžete využít i oblíbený sirup z agáve, čekankový nebo datlový sirup. U datlového ale počítejte s tím, že odstín výsledné zavařeniny bude o něco tmavší.
  • Rýžový sirup je další zdravější alternativou bílého cukru, jehož sladivost je naopak nižší.

4. Javorový sirup

Kanadská superpotravina, plná vápníku, hořčíku, železa, vitamínů B a spousty dalších blahodárných látek, obohatí zavařeninu o unikátní ořechovo-medovou chuť.

  • Má o polovinu nižší glykemický index než cukr a zároveň dvakrát vyšší sladivost.
  • Na kilo ovoce vám tedy postačí 50 ml javorového sirupu.

Lze použít i hnědý cukr a třtinový cukr?

Ano, určitě po nich můžete sáhnout, ale mějte na paměti, že většina těchto druhů cukrů prochází rafinací stejně jako bílý cukr, takže se chemicky zpracované potravině nevyhnete.

  • Hnědý cukr se vyrábí stejně jako bílý z cukrové řepy, tmavá barva je způsobená melasou, která se do něj přidává. Většinou bývá částečně rafinovaný nebo nerafinovaný. 
  • Třtinový cukr obsahuje melasu přirozeně a jak již název napovídá, vyrábí se z cukrové třtiny. Zavařeninám propůjčí tmavší barvu a lehce karamelovou chuť. Opět bývá částečně rafinovaný, nebo nerafinovaný.

Jde to i zcela bez sladidel? S použitím soli je to hračka

Zralé ovoce je samo o sobě poměrně sladké. A pokud nejste fanoušky přeslazených zavařenin, můžete vyzkoušet i metodu zcela bez cukru.

  • V průběhu vaření ovoce přidejte do směsi špetku soli (na dvě kila ovoce cca ⅓ čajové lžičky).
  • Sůl přirozeně zvýrazňuje sladkou chuť a čím déle budete ovoce vařit, tím se její schopnost umocní.
  • Jestli se vám bude zdát marmeláda po ochutnání málo sladká, máte několik možností, jak ji přisladit:
    • Přidejte znovu špetku soli a vařte další půlhodinu. Toto můžete opakovat i vícekrát.
    • Pokud vám výsledná sladkost stále nestačí, omyjte hrnek rozinek, přidejte ho k marmeládě a vařte dalších 20 minut.

Pozor na želírovací prostředky s obsahem cukru!

Jejich práci skvěle zastane čistý přírodní pektin, který se vyrábí z citrusů.

  • Dále můžete zvolit i želírovací přípravek Gelfix, který je vhodný i pro diabetiky.
  • Pro čistě přírodní a veganské zavařování vyzkoušejte i agar nebo chia semínka.

Zdroje informací: Jíme jinak, Healthy Canning

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...