Jak na domácí zavařování?

sdílet:
Na začátku jara jsme šťastní, když na stromech vidíme pupeny a květy. Na začátku léta se pak radujeme z drobných zelených plodů a těšíme se na velkou úrodu. V půlce léta sklízíme o sto šest a začínáme přemítat, co s další bednou meruněk nebo třešní budeme dělat. Pokud je vám podobný scénář povědomý, nevěšte hlavu. Existuje totiž ideální způsob, jak zužitkovat veškerou úrodu. Ano, řeč je o zavařování.

Zavařování není žádná velká věda, přesto vyžaduje určité postupy a pravidla, které musíme dodržovat. V první řadě je důležité, abyste si rozmysleli, jaký způsob zavařování vyzkoušíte. Mezi zavařovací techniky patří zavařování v troubě, v mikrovlnné troubě, v zavařovacím hrnci, v klasickém hrnci nebo dokonce v myčce. 

Hygiena nade vše

Dejte si záležet, aby všechny pomůcky, které se chystáte použít byly dokonale čisté. Než se pustíte do zavařování, vždy perfektně umyjte sklenice i víčka. Nikdy džem neochutnávejte rovnou z vařečky! Vždy pouze čistou lžičkou. Na další ochutnání si případně vezměte jinou, opět čistou. 

Zavařování v troubě 

Tento způsob zavařování se na první pohled jeví velmi jednoduše. Pokud ale nejste zavařovací nováček, pak asi tušíte, že udržet v troubě rovnoměrnou teplotu, je velký oříšek. V případě, že nemáte jinou možnost, můžete zavařování v troubě vyzkoušet, avšak pozorně hlídejte teplotu i délku zavařování. Velkým pomocníkem vám bude teploměr do trouby. Do spodní části vyhřáté trouby vložte plech, na který naskládejte sklenice. Následně na plech nalijte 3 až 4 cm vody a vodu průběžně dolívejte. Myslete na to, aby se sklenice nedotýkaly. Teplota i délka zavařování závisí na tom, jaký typ trouby máte, a jakou surovinu zavařujete. 

Zavařování v zavařovacím hrnci

Zdá se vám, že zavařování je jedna velká loterie? Pak si k ruce vezměte pomocníka jménem zavařovací hrnec. Tato pomůcka vám zavařování velmi usnadní, a především vám zaručí kvalitní výsledek. Velkou výhodou zavařovacího hrnce je fakt, že obsahuje teploměr. Klasické zavařovací hrnce navíc pojmou až 14 litrových sklenic, díky čemuž se z nich stávají zavařovací superhrdinové. Ostatně i samotná manipulace s hrncem je jednoduchá. Postačí, když do něj vložíte sklenice, nalijete vodu a budete bedlivě sledovat teploměr. Vše ostatní už zvládne hrnec sám.

Zavařování v klasickém hrnci

Další způsob zavařování je v klasickém hrnci. Při tomto zavařování hrozí, že se sklenice dotknou, a následně prasknou. Je tedy lepší hrnec vyložit utěrkou, aby sklenice neklapaly o dno či o sebe. Pokud ale máte malý počet sklenic a velký hrnec, pak můžete vyzkoušet i tento způsob. Postup je poměrně jednoduchý, do hrnce vložte sklenice a přilijte teplou vodu tak, aby sahala do poloviny výšky sklenic, a zvolna ji přiveďte pod bod varu. Opravdu dobře hlídejte, aby se sklenice nedotkly. 

Zavařování v myčce na nádobí 

Na první pohled oxymóron, na ten druhý poměrně pohodlný způsob zavařování. Naplněné lahve totiž stačí vložit do myčky víčkem nahoru a následně zapnout teplotu na 70 - 80 stupňů Celsia (tedy nejvyšší možnou teplotu). Poté sklenice vyjměte z myčky a položte na suchou utěrku víčkem dolů. Při zavařování v myčce si dejte pozor, abyste v ní neměli jiné nádobí nebo mycí kapsli. Jedině tak proběhne zavařování bez problému. 

Šroubovací uzávěr vs. omnia víčko 

Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, vždy budete potřebovat zavařovací sklenice s víčkem. Klasika, která nikdy nevyjde z módy, je zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem z hliníkového plechu. Výhodou je snadné použití i zdravotní nezávadnost. 

  • Postup zavařování s víčkem z hliníkového plechu: V horké vodě nahřejte víčko, které následně položte na hrdlo sklenice. Víčko zašroubujte, a případně přitlačte zavařovací hlavou. Posléze sklenici otočte.
     

Při zavařování můžete použít také sklenice s omnia víčky, která jsou rovněž vyráběna z nezávadného hliníku. Jedinou nevýhodou oproti šroubovacímu uzávěru je fakt, že k zavařování s omnia víčky budete vždy potřebovat zavařovací hlavu. 

  • Postup pro zavařování s omnia víčkem: Opět si nahřejte víčko v horké vodě, položte ho na hrdlo sklenice a následně na víčko nasaďte zavařovací hlavu. Tlakem rukou se snažte dotlačit hlavu až na doraz. Poté hlavu sejměte a sklenici otočte.

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování

Více
 

Chystáte se zavařovat? Vhod by vám mohla přijít kuchařka Zavařování z edice Apetit. 

Obchod Apetit