0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na domácí zavařování?

Čalamáda z cuket
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Na začátku jara jsme šťastní, když na stromech vidíme pupeny a květy. Na začátku léta se pak radujeme z drobných zelených plodů a těšíme se na velkou úrodu. V půlce léta sklízíme o sto šest a začínáme přemítat, co s další bednou meruněk nebo třešní budeme dělat. Pokud je vám podobný scénář povědomý, nevěšte hlavu. Existuje totiž ideální způsob, jak zužitkovat veškerou úrodu. Ano, řeč je o zavařování.

Zavařování není velká věda, přesto vyžaduje určité postupy a pravidla, které musíme dodržovat. V první řadě je důležité, abyste si rozmysleli, jaký způsob zavařování vyzkoušíte.

Mezi zavařovací techniky patří: 

  • zavařování v troubě
  • v mikrovlnné troubě
  • v zavařovacím hrnci
  • v klasickém hrnci
  • v myčce

Hygiena nade vše

Dejte si záležet, aby všechny pomůcky, které se chystáte použít, byly dokonale čisté. Než se pustíte do zavařování, vždy perfektně umyjte sklenice i víčka.

Nikdy džem neochutnávejte rovnou z vařečky! Vždy pouze čistou lžičkou. Na další ochutnání si případně vezměte jinou, opět čistou. 

Zavařování v troubě 

Tento způsob zavařování se na první pohled jeví velmi jednoduše. Pokud ale nejste zavařovací nováček, pak asi tušíte, že udržet v troubě rovnoměrnou teplotu, je velký oříšek.

V případě, že nemáte jinou možnost, můžete zavařování v troubě vyzkoušet, avšak pozorně hlídejte teplotu i délku zavařování. Velkým pomocníkem vám bude teploměr do trouby.

  1. Do spodní části vyhřáté trouby vložte plech, na který naskládejte sklenice.
  2. Na plech nalijte 3 až 4 cm vody a vodu průběžně dolévejte. Myslete na to, aby se sklenice nedotýkaly.
  3. Teplota i délka zavařování závisí na tom, jaký typ trouby máte, a jakou surovinu zavařujete. 

Zavařování v zavařovacím hrnci

Zdá se vám, že zavařování je jedna velká loterie? Pak si k ruce vezměte pomocníka jménem zavařovací hrnec. Tato pomůcka zavařování velmi usnadní, a především zaručí kvalitní výsledek.

Velkou výhodou zavařovacího hrnce je fakt, že je jeho součástí teploměr. Klasické zavařovací hrnce navíc pojmou až 14 litrových sklenic, díky čemuž se z nich stávají zavařovací superhrdinové.

Ostatně i samotná manipulace s hrncem je jednoduchá. Postačí, když do něj vložíte sklenice, nalijete vodu a budete bedlivě sledovat teploměr. Vše ostatní už zvládne hrnec sám.

Zavařování v klasickém hrnci

Další způsob zavařování je v klasickém hrnci. Při tomto zavařování ale hrozí, že se sklenice dotknou, a následně prasknou. Je tedy lepší hrnec vyložit utěrkou, aby sklenice neťukaly o dno či o sebe.

Postup je poměrně jednoduchý:

  1. Do hrnce vložte sklenice a přilijte teplou vodu tak, aby sahala do poloviny výšky sklenic.
  2. Zvolna ji přiveďte mezi 80 a 90°C a udržujte v této teplotě zhruba půl hodiny. Hlídejte, aby se sklenice nedotýkaly. 

Zavařování v myčce na nádobí 

Na první pohled oxymóron, na ten druhý pohodlný způsob zavařování.

  1. Naplněné lahve totiž stačí vložit do myčky víčkem nahoru a následně zapnout mycí cyklus o teplotě na 70 až 80 stupňů Celsia (tedy nejvyšší možnou teplotu).
  2. Poté sklenice vyjměte z myčky a položte na suchou utěrku víčkem dolů. Při zavařování v myčce si dejte pozor, abyste v ní neměli jiné nádobí nebo mycí kapsli. Jedině tak proběhne zavařování bez problému. 

Šroubovací uzávěr vs. omnia víčko 

Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, vždy budete potřebovat zavařovací sklenice s víčkem. Klasika, která nikdy nevyjde z módy, je zavařovací sklenice se šroubovacím kovovým víčkem. Výhodou je snadné použití i zdravotní nezávadnost. 

Postup zavařování se šroubovacím víčkem:

  • V horké vodě nahřejte víčko, které následně položte na hrdlo sklenice. Víčko zašroubujte, a případně přitlačte zavařovací hlavou. Posléze sklenici otočte.

Při zavařování můžete použít také sklenice s omnia víčky, která jsou rovněž vyráběna z hliníku. Jedinou nevýhodou oproti šroubovacímu uzávěru je fakt, že k zavařování s omnia víčky budete vždy potřebovat zavařovací hlavu

Postup pro zavařování s omnia víčkem:

  • Nahřejte víčko v horké vodě, položte ho na hrdlo sklenice a následně na víčko nasaďte zavařovací hlavu.
  • Tlakem rukou se snažte dotlačit hlavu až na doraz. Poté hlavu sejměte a sklenici otočte.

Související články

Jak na domácí přípravu masa ve vlastní šťávě
  • Tipy a triky

Jak na domácí přípravu masa ve vlastní šťávě

Pokud se letos chystáte strávit dovolenou v kempu u vody, vyrážíte na delší dobu mimo domov nebo si zkrátka chcete vybavit spíž zásobami, pusťte se s námi do přípravy domácího zavařeného masa. Je neobyčejně šťavnaté a lahodné a navíc vám...
Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit