Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí zavařování: Co budete potřebovat a jak správně postupovat, aby vám úroda vydržela až do zimy

Čalamáda z cuket
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Na začátku jara jsme šťastní, když na stromech vidíme pupeny a květy. Na začátku léta se pak radujeme z drobných zelených plodů a těšíme se na velkou úrodu. V půlce léta sklízíme o sto šest a začínáme přemítat, co s další bednou meruněk nebo třešní budeme dělat. Pokud je vám podobný scénář povědomý, nevěšte hlavu. Existuje totiž ideální způsob, jak zužitkovat veškerou úrodu. Ano, řeč je o zavařování.

Zavařování není velká věda, přesto vyžaduje určité postupy a pravidla, které je nutné dodržovat. V první řadě je důležité, abyste se rozhodli, jaký způsob zavařování vyzkoušíte.

Mezi zavařovací techniky patří: 

  • zavařování v troubě
  • v mikrovlnné troubě
  • v zavařovacím hrnci
  • v klasickém hrnci
  • v myčce

Hygiena nade vše

Dejte si záležet, aby všechny pomůcky, které se chystáte použít, byly dokonale čisté. Než se pustíte do zavařování, vždy vysterilizujte sklenice i víčka.

Nikdy džem neochutnávejte rovnou z vařečky! Vždy pouze čistou lžičkou. Na další ochutnání si případně vezměte jinou, opět čistou. Dodržením striktních hygienických pravidel zamezíte tomu, aby se do zavařeniny dostaly nevítané bakterie a další mikroorganismy.

Zavařování v troubě 

Tento způsob zavařování se na první pohled jeví velmi jednoduše. Pokud ale nejste zavařovací nováček, pak asi tušíte, že udržet v troubě rovnoměrnou teplotu, je velký oříšek.

V případě, že nemáte jinou možnost, můžete zavařování v troubě vyzkoušet, avšak pozorně hlídejte teplotu i délku zavařování. Velkým pomocníkem vám bude teploměr do trouby.

  1. Do spodní části vyhřáté trouby vložte plech, na který naskládejte sklenice.
  2. Na plech nalijte 3 až 4 cm vody a vodu průběžně dolévejte. Myslete na to, aby se sklenice nedotýkaly.
  3. Teplota i délka zavařování závisí na tom, jaký typ trouby máte, a jakou surovinu zavařujete. 

Zavařování v zavařovacím hrnci

Zdá se vám, že zavařování je jedna velká loterie? Pak si k ruce vezměte pomocníka jménem zavařovací hrnec. Tato pomůcka zavařování velmi usnadní, a především zaručí kvalitní výsledek.

Velkou výhodou zavařovacího hrnce je fakt, že je jeho součástí teploměr. Klasické zavařovací hrnce navíc pojmou až 14 litrových sklenic, díky čemuž se z nich stávají zavařovací superhrdinové.

Ostatně i samotná manipulace s hrncem je jednoduchá. Postačí, když do něj vložíte sklenice, nalijete vodu a budete bedlivě sledovat teploměr. Vše ostatní už zvládne hrnec sám.

Zavařování v klasickém hrnci

Další způsob zavařování je v klasickém hrnci. Při tomto zavařování ale hrozí, že se sklenice dotknou, a následně prasknou. Je tedy lepší hrnec vyložit utěrkou, aby sklenice neťukaly o dno či o sebe.

Postup je poměrně jednoduchý:

  1. Do hrnce vložte sklenice a přilijte teplou vodu tak, aby sahala do poloviny výšky sklenic.
  2. Zvolna ji zahřejte na teplotu mezi 80 a 90 °C a udržujte v této teplotě zhruba půl hodiny. Hlídejte, aby se sklenice nedotýkaly. 

Zavařování v myčce na nádobí 

Na první pohled oxymóron, na ten druhý pohodlný způsob zavařování.

  1. Naplněné uzavřené sklenice totiž stačí vložit do myčky víčkem nahoru a následně zapnout mycí cyklus o teplotě 70 až 80 °C (tedy nejvyšší možnou teplotu).
  2. Poté sklenice vyjměte z myčky a položte na suchou utěrku víčkem dolů. Při zavařování v myčce si dejte pozor, abyste v ní neměli jiné nádobí nebo mycí kapsli. Jedině tak proběhne zavařování bez problému. 

Šroubovací uzávěr vs. omnia víčko 

Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, vždy budete potřebovat zavařovací sklenice s víčkem. Klasika, která nikdy nevyjde z módy, je zavařovací sklenice se šroubovacím kovovým víčkem. Výhodou je snadné použití i zdravotní nezávadnost. 

Postup zavařování se šroubovacím víčkem:

  • V horké vodě nahřejte víčko, které následně položte na hrdlo sklenice. Víčko zašroubujte, a případně přitlačte zavařovací hlavou. Posléze sklenici otočte dnem zhůru a nechte zavařeninu vychladnout.

Při zavařování můžete použít také sklenice s omnia víčky, která jsou rovněž vyráběna z hliníku. Jedinou nevýhodou oproti šroubovacímu uzávěru je fakt, že k zavařování s omnia víčky budete vždy potřebovat zavařovací hlavu

Postup pro zavařování s omnia víčkem:

  • Nahřejte víčko v horké vodě, položte ho na hrdlo sklenice a následně na víčko nasaďte zavařovací hlavu.
  • Tlakem rukou se snažte dotlačit hlavu až na doraz. Poté hlavu sejměte a sklenici otočte dnem vzhůru a nechte zavařeninu vychladnout.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín