Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborovo-pórková polévka se slaninou

S křupavými chipsy

Vydání: 2014/11
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka

Ingredience

    • 150 g libovější slaniny
    • 1 lžíce másla
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 400 g mladého pórku nebo bílé části normálního, nakrájeného na kolečka, propláchnutého a osušeného
    • 3 velké brambory (typ C nebo B), oloupané a nakrájené na kostičky
    • 1,4 litru horkého zeleninového vývaru
    • 125 ml smetany
    • sůl a čerstvě mletý pepř


    NA DOKONČENÍ

    • 4 velké plátky slaniny, na třetiny
    • 100 ml olivového oleje
    • 4 středně velké brambory
    • nastříhaná řeřicha

     

Příprava jídla

1 Slaninu nakrájejte nadrobno. Ve velkém rendlíku rozpusťte máslo a opečte na něm slaninu s cibulí, aby cibule změkla a sla- nina zezlátla. Ke konci přidejte česnek. Zmírněte oheň, vsypte pórek a brambory, přiklopte a 5 minut duste. Vlijte vývar, přiveďte k mírnému varu, přiklopte a vařte asi 20 minut, až zelenina a brambory změknou. Odstavte a nechte mírně zchladnout. Rozmixujte. Nalijte zpátky do rendlíku, přidejte smetanu, osolte, opepřete a promíchejte. Prohřejte, ale už nevařte.

2  Brambory vydrhněte a nakrájejte i se slupkou na plátky. Dejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou, přiveďte k varu, 4 minuty povařte, sceďte a osušte. V hluboké pánvi rozehřejte 100 ml oleje, opečte v něm kousky slaniny, vyjměte je na papírové utěrky a potom vložte do pánve plátky brambor. Osmažte je do zlatohněda a křehka a opět osušte na papírových utěrkách.

3  Polévku rozdělte do misek, ozdobte sla- ninou, bramborovými kolečky a řeřichou. Podávejte se zbývajícími bramborami.

NĚCO NAVÍC
Zdravější variantu získáte, když povařené plátky brambor rozložíte na plech, pokropíte olejem a upečete v troubě při 180 °C 25–30 minut dozlatova. Na posledních 5 minut k nim dejte slaninu.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kedlubnová polévka s cizrnou

Rudá polévka s křenovo-smetanovým nočkem

Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

Stánin ‚skládací‘ boršč (čili lego polévka)

Cibulovo-česneková polévka s pórkem

Polévka je grunt!

50 polévek na zahřátí

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Přidat komentář