Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 46
Více než hodinu Pro zkušené Na 12 velkých koláčů (o průměru cca 22 cm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13095 kcal
Bílkoviny 550 g
Sacharidy 1418 g
Tuky 650 g
Vláknina 203 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K poutím na Sušicku patří koláče, zdobené místní specialitou – „červeným“ mákem. Ten se ale špatně shání, rodiny si jej pěstují samy. Recept pochází od Hanky Kroupové z Budětic, která peče nejlepší pouťové koláče široko daleko, s těstem nadýchaným jako peříčko. Recept se v Hančině rodině dědí po generace a je léty vyladěný k absolutní dokonalosti.

Suroviny

Na těsto
mléko 250 ml
nebo podle toho, jak saje mouka
droždí čerstvé 50 g
prosátá + navíc na poprášení
vejce 6 ks
bílky a žloutky oddělené
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
nastrouhaná kůra
sůl 1 špetka
máslo 200 g
rozpuštěné, vlahé
rum 1 PL
rum či tuzemák
Na ozdobení
namočené v rumu nebo tuzemáku
celé, loupané
Na tvarohovou náplň
tvaroh 2,5 kg
v alobalu, ne vaničkový
podle chuti
nastrouhaná kůra
Na makovou náplň
mák mletý 400 g
podle chuti
na spaření
kousek
Na povidlovou náplň
švestková povidla
hustá

Postup

1

Připravte kvásek. Do trochy vlažného mléka v misce rozdrobte droždí, přidejte lžíci mouky a cukru. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Z bílků ušlehejte tužší sníh. Do velké mísy dejte prosátou mouku, do ní zamíchejte kypřicí prášek, citronovou kůru, zbylý cukr a sůl.

2

Přidejte vlažné máslo, rum, žloutky, vzešlý kvásek a mléko podle potřeby a promíchejte. Nakonec po lžících zlehka zapracujte sníh.

3

Společně vypracujte hladké, vláčné, lesklé a nelepivé těsto; na dobře zpracovaném těstě se budou dělat bubliny. Těsto poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout, než zdvojnásobí svůj objem (zhruba hodinu).

4

Zatímco těsto kyne, připravte náplně. Tvaroh utřete se žloutky, oběma cukry a citronovou kůrou. Mletý mák promíchejte s moučkovým cukrem a perníkovým kořením a spařte jej horkým mlékem, pak přidejte kousek másla, aby mák nebyl suchý.

5

Vykynulé těsto rozdělte na 12 bochánků, můžete ho z mísy odebírat lžící. Bochánky lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout. Na plechy dejte pečicí papír, na jeden velký plech se vejdou 2 koláče.

6

Každý bochánek ručně dlaní a prsty vymačkejte do kruhu o průměru zhruba 22cm. Náplně nandejte do cukrářských sáčků a zdobte střídavě mákem, tvarohem a povidly podle libosti – proporcionálně by na koláči mělo být nejvíc tvarohu. Ozdobte rozinkami namočenými v rumu a mandlemi.

7

Pečte na 180°C zhruba 15 minut.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč