Jak říkal bonviván Kristián Adině Mandlové: „Orient, to je pohádka, kouzelné město, moře hučí svou věčnou píseň, palmy šumí, cikády zpívají milencům při měsíci, vzduch voní skořicí a kávou a nad tím vším nese se tichá píseň...
Suroviny
Postup
Brambory uvařte v lehce osolené vodě, slijte a dejte stranou. Troubu předehřejte na 180°C.
Cibuli opečte na zhruba 2 lžících olivového oleje dosklovita. Přidejte brambory a lehce je rozmačkejte vidličkou. Přilijte 50 ml mléka, 1 lžíci olivového oleje, hladkolistou petržel, kajenský pepř, koření sumac a promíchejte a odstavte. Dochuťte solí a pepřem.
Na pracovní plochu rozložte těsto filo. Mléko promíchejte s olivovým olejem a plát těsta jím potřete, těsto rozřízněte na 2 dlouhé obdélníky. Poté každý přeložte na půl podél delší strany. Ke kraji vzniklého dlouhého pásu dejte zhruba lžíci náplně a zarovnejte ji do trojúhelníku. Těsto s náplní přehněte do trojúhelníku a poté postupně skládejte až ke konci dlouhého plátu. Takto spotřebujte všechnu náplň. Šátečky vyskládejte na plech, potřete je prošlehaným vejcem, posypte černuchou a pečte dozlatova, zhruba 15–20 minut.
Mátu nasekejte nadrobno, smíchejte s jogurtem, přidejte sumac a dochuťte solí. Podávejte k taštičkám.