Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Candát na víně

Pikantní víno & jemné máslo

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Pečení 0:30
Středomořská

Ingredience

    • 2 filety z candáta (à 150–200 g)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 50 g sušené slaniny (plátky)
    • 80 g másla
    • 200 ml suchého bílého vína

    NA BRAMBORY

    • 500 g brambor (varný typ B), oloupaných, nakrájených na kostky
    • 50 g másla
    • 80 ml smetany na vaření
    • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
    • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • 2 lžíce najemno nasekané pažitky

Příprava jídla

1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Pak je rozšťouchejte a našlehejte s máslem, ohřátou smetanou a bylinkami. Podle chuti osolte a opepřete. Uchovejte horké.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Do litinového kastrolu rozložte porce candáta, osolte, opepřete a pokryjte je slaninou. Přidejte máslo nakrájené na plátky a dejte do trouby.

3 Po 8 minutách, jakmile se máslo rozpustí a slanina se začne opékat, přilijte asi 70 ml vína a máslovo-vinnou šťávou přelijte rybu. Vraťte do trouby na 3–5 minut. Až se téměř odpaří, znovu trochu podlijte dalším vínem a vraťte do trouby. Proces opakujte asi ještě třikrát, až bude candát dozlatova opečený. Pečení trvá celkem asi 30 minut (podle výšky filetů). Podávejte přelité šťávou a s bylinkovou kaší.

NĚCO NAVÍC

Jak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pstruh na mandlích

Marinovaný kapr

Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

Amur na sardeli

Krémová rybí polévka s uzeným pstruhem a pórkem

Skvělá ryba... 6 receptů, které musíte ochutnat

Přidat komentář