Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Celozrnný koláč s mákem a jablky
Celozrnný koláč s mákem a jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Celozrnný koláč s mákem a jablky

3.9/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Snadné Na formu o průměru 21–26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2161 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 211 g
Tuky 135 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč slazený datlemi je dobrou přestupní stanicí mezi běžně slazenými moučníky a dezerty úplně bez cukru.

Suroviny

datle 200 g
vypeckované
změklé + na vymazání formy
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
mák mletý 80 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
střední, ideálně s červenou slupkou

Postup

1

Datle zalijte vroucí vodou tak, aby byly zcela ponořené, a nechte 20 minut nasáknout. Pak slijte, ale vodu z datlí uchovejte. Slité datle rozmixujte mixérem nebo v robotu na co nejhladší kašičku, přidejte jen tolik vody ze slitých datlí, aby směs šla dobře rozmixovat.

2

Troubu rozehřejte na 180°C. Formu o průměru 21–26 cm (podle toho, zda chcete spíše vyšší, nebo nižší vrstvu těsta) vymažte máslem.

3

Žloutky s máslem a špetkou soli vyšlehejte do pěny. Pak přidejte datlovou kašičku a ještě chvilku třete. Přisypte mák a mouku rozmíchanou s kypřicím práškem. Dvě jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a zamíchejte do těsta. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Vlijte do vymazané formy.

4

Zbylá jablka nakrájejte na měsíčky a poklaďte jimi vršek koláče. Vložte do trouby a pečte na vyšší teplotu 15 minut, pak teplotu stáhněte na 160°C a dopečte zhruba 20–25 minut (podle velikosti formy), dokud není koláč uvnitř hotový a zapíchnutá špejle nevyjde ven suchá. Nechte vychladnout, teprve potom nakrájejte.

NĚCO NAVÍC
Koláč je ještě lepší druhý den, když se rozleží. Pokud je na vás málo sladký, podávejte jej s oslazenou ušlehanou smetanou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč