Tuhle skvělou omáčku nás naučila vařit šéfredaktorka Lucie Králová, která má recept od své maminky. Překvapilo nás, že nám tahle pochoutka doposud unikala!
Suroviny
Postup
Očištěné uzené maso zalijte vodou (cca 600 ml), přiveďte k varu a vařte spolu se vším kořením asi 30 minut na velmi mírném ohni. Pak si odměřte 500 ml vývaru a maso uchovejte teplé.
Zatímco se maso vaří, oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte česnek, osolte a nechte zesklovatět a rozvonět. Zaprašte moukou, promíchejte a za stálého míchání krátce opečte – měla by vzniknout bledá jíška. Poté postupně přilévejte vývar z uzeného masa a zašlehávejte ho metlou. Za stálého míchání vařte zhruba 15 minut.
Provařenou omáčku rozmixujte dohladka (jde to tyčovým mixérem přímo v rendlíku), vmíchejte smetanu a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s nakrájeným uzeným masem, doplněné plátky knedlíků. Můžete ozdobit nakrájenou pažitkou a petrželkou.
RECEPT NAVÍC
Domácí kynuté houskové knedlíky: V míse smíchejte 500 g hrubé mouky, špetku soli, 1 vejce, 10 g rozdrobeného droždí, špetku cukru a 250 ml vlažného mléka. Nechte asi 5 minut odpočinout. Pak uhněťte měkké těsto, přidejte 1 starší rohlík, nakrájený na kostičky, a nechte na teplém místě hodinu kynout. Potom vytvarujte 2–4 šišky stejného průměru a vařte je v osolené vroucí vodě 18 minut; v polovině vaření knedlíky otočte. Vyjměte je a po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára. Knedlíky neoschnou, když hotové šišky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.