Báječná variace na jarní rizoto vás okouzlí geniální kombinací chutí!
Suroviny
Postup
Šalotku opečte na lžíci olivového oleje doměkka, asi 5 minut. Pak vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za stálého míchání. Vlijte víno a míchejte, až se odpaří a vstřebá. Pak po naběračkách přilévejte vývar, další vždy teprve tehdy, když se předchozí vstřebá.
Mezitím v hrnci s vroucí osolenou vodou na 2 minuty spařte chřest, pak ho sceďte a osvěžte pod tekoucí studenou vodou nebo ve vodě s kostkami ledu. Nakrájejte na 3cm kousky, hlavičky ponechte v celku.
Až bude rýže uvařená al dente (zhruba po 15–20 minutách přilévání a míchání), odstavte rizoto, vmíchejte citronovou šťávu, parmazán a máslo. Zlehka vmíchejte lososa a chřest. Posypte petrželkou či jinou bylinkou. Podávejte.
NĚCO NAVÍC
Lze použít i lososa uzeného zastudena či marinovaného, popřípadě opečeného čerstvého.
CHŘEST
U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou), Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 37 skvělých receptů se zeleným a bílým chřestem v hlavní roli(37 receptů)
- Skvělé rýžové recepty, které neprovětrají peněženku: Dejte si ji po čínsku, indicku nebo česku(31 receptů)
- Jak na dokonale krémové italské rizoto plus 15 receptů(15 receptů)
- Trpíte jarní únavou a svádíte to na počasí? Možná je to spíše chybou v jídelníčku, kterou dělají všichni(23 receptů)