Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonale krémové italské rizoto plus 15 receptů

Jak na dokonale krémové italské rizoto plus 15 receptů
ZDROJ: Apetit

Italské rizoto je perlou italské kuchyně a s ‚naším‘ českým toho má pramálo společného. Potřebovat na něj budete kulatozrnnou rýži, hodně vývaru, dobré víno a trpělivost a silnou paži. Míchání po celou dobu varu je totiž klíčem k úspěchu. Připravte si doma lahodně krémové rizoto jako z italské restaurace. Prozradíme vám, jak na to!

Není rizoto jako rizoto. To naše české, jak ho známe ze školních jídelen a od našich maminek, bývá sušší a drobivé. Italové ho naopak připravují tak, aby bylo krásně krémové. Liší se i použité ingredience a způsob vaření.

Rýže

Pro přípravu krémového rizota budete potřebovat kulatozrnou rýži arborio nebo carnaroli. Nepoužívejte jiné druhy rýže jako je například basmati nebo jasmínová, z těchto druhů krémovou konzistenci nevytvoříte.

  • Kulatá zrna rýže arborio a carnaroli jsou obalena škrobem, který se v průběhu vaření postupně uvolňuje a vytváří krémovou konzistenci. Uvnitř zrn si můžete všimnout výrazného bílého vnitřku, kterému Italové říkají perla. Rýže by měla být uvařená al dente.

Víno

Víno není nezbytnou surovinou při přípravě italského rizota, ale pokud ho použijete, dodáte mu lehce nakyslou chuť.

  • Používejte vždy suché bílé víno, nejlépe to samé, které budete popíjet u hotového pokrmu. Výjimkou je risotto al Barolo, které se připravuje z italského červeného vína Barolo.

Vývar

Zapomeňte na vodu, místo ní používejte silný vývar. Nejčastěji se používá vývar zeleninový, drůbeží nebo hovězí, ale pokud vaříte houbové rizoto, použijte vývar z hub, chystáte-li se na rizoto s mořskými plody, přidejte rybí vývar.

Další ingredience

Do rizota můžete přidat cokoliv, co vám chutná. Pokud se však chcete držet italských pravidel, platí, že méně je více, tudíž volte pouze pár kvalitních ingrediencí.

  • Italové nejčastěji používají seušená rajčata, mořské plody, hrášek, houby nebo tradiční italskou klobásku salsicciu.

Sýr

Používejte kvalitní tvrdý italský sýr permazán nebo grana padano.

  • Sýry rizoto skvěle dochutí, dodají mu výraznější, lehce oříškovou chuť, a rozpuštěním zajistí krémovou konzistenci. Nezapomeňte, že jsou slané, proto buďte opatrní při dosolování.

Jak připravit krémové rizoto krok za krokem

Na základní parmazánové rizoto budete potřebovat: 150 g másla, 1 menší cibule, 320 g kulatozrnné rýže, 200 ml bílého vína, 4 lžíce strouhaného parmazánu, zeleninový nebo kuřecí vývar, sůl

  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a na mírném ohni nechte zesklovatět.
  2. Přidejte nepropláchnutou rýži a restujte asi minutu, dokud se hezky nespojí s máslem a cibulkou.  
  3. Rýži podlijte vínem a chvíli povařte, dokud se tekutina mírně nezredukuje.
  4. Základ osolte a postupně začněte přilévat horký vývar tak, aby byla rýže jen lehce zalitá. Pánev udržujte na mírném ohni, rýži stále míchejte a jakmile se tekutina částečně vyvaří, přilijte opět trochu vývaru. Postup opakujte zhruba 18-20 minut.
  5. Na závěr rizoto odstavte z plotny, vmíchejte kousek másla a parmazán a důkladně promíchejte. Rizoto by mělo mít krásně krémovou konzistenci. Nechte ho chvíli odležet a podávejte.

Zdroje informací: BBC Good Food, časopis Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč