Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Daňčí hřbet s perníkem a dýní
Daňčí hřbet s perníkem a dýní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Daňčí hřbet s perníkem a dýní

4/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2228 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 120 g
Tuky 99 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Zvěřinu považuju za nejkvalitnější maso a daňčí hřbet je absolutní lahůdka. Ve spojení s dýní je pro mě ideální hřejivou chutí podzimu,“ popisuje svůj recept šéfkuchař Radek David.

Suroviny

daňčí hřbet bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý pepř
jalovec 4 kuličky
podrcené
slunečnicový olej 20 g
perník 4 PL
na strouhání
Na omáčku
+ na doslazení
vývar 150 ml
zvěřinový, silný nebo ještě lépe 150 g telecího demi glace
studené
sůl
Na pečenou dýni
dýně ½ ks
menší, bez slupky a semen
rostlinný olej
na potření
na posypání
Na dýňové pyré
zázvor (čerstvý) 10 g
oloupaný
dýně 400 g
hokkaido – oloupaná, nakrájená na kostky
sůl
vývar zeleninový 200 ml
nebo voda

Postup

1

Na omáčku rozpusťte v rendlíku cukr na karamel a zalijte jej červeným vínem – nelekejte se, pokud část cukru ztvrdne, vařením se zase rozpustí. Pomalu za občasného míchání svařte na celkový objem 50 ml. Přidejte demi glace nebo vývar, společně krátce provařte a nakonec zašlehejte do omáčky studené máslo. Podle chuti a kyselosti vína dosolte nebo přidejte cukr. Uchovejte v teple.

2

Polovinu malé dýně nakrájejte na klínky, potřete olejem, posypte cukrem a dejte do trouby na 160°C na 25 minut. Pak snižte teplotu v troubě na 100°C.

3

Zatímco se dýně peče, udělejte pyré. V rendlíku na másle zpěňte zázvor nakrájený nadrobno, přidejte cukr a nechte lehce zkaramelizovat. Pak přisypte dýni nakrájenou na kostky a krátce orestujte. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte do změknutí, tekutina by se měla skoro vyvařit, aby pyré bylo akorát husté. Rozmixujte a následně propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí a udržujte v teple.

4

Hřbet osolte, opepřete a posypte jalovcem. Rozehřejte na žáruvzdorné pánvi trochu oleje a opečte rychle maso ze všech stran. Přidejte máslo. Přelévejte maso máslem a ještě chvilku opékejte. Pak vložte pánev do trouby vyhřáté na 100°C, aby se maso dopeklo. Teplota ve středu hřbetu by měla být 50–60 °C podle toho, jak máte rádi maso propečené. Orientační doba pečení je 8–10 minut, nejspolehlivější je použít teploměr. Nakonec opečený hřbet obalte v nastrouhaném perníku. Nechte 10 minut v teple odpočinout. Před podáváním krájejte na plátky silné 1 cm.

5

Servírujte hřbet s dýňovým pyré, klínky pečené dýně a omáčkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč