Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dršťkové ragú z Večeře od kosti

O tenhle opravdu lahůdkový recept se s námi podělil Jiří Michal, šéfřezník pražské Kantýny.

Vydání: 2018/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Vaření 0:10
Maso Česká

Ingredience

    • olivový olej podle potřeby
    • 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), na malé kostičky
    • 130 g šalotek, na malé kostičky
    • 600 g drštěk, uvařených doměkka s kořenovou zeleninou, solí a divokým kořením – viz Něco navíc – a nakrájených na menší kousky (můžete použít i předvařené dršťky připravené k použití; někdy bývají k dostání i v řetězcích)
    • 50 ml bílého vína
    • 400g konzerva krájených rajčat
    • 20 g stroužků česneku, drcených
    • 1 bobkový list
    • 1/2 citronu, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
    • 5 g soli (nebo podle chuti)
    • 2,5 g čerstvě mletého pepře (nebo podle chuti)
    • 60 g másla
    • 40 g parmazánu či sýra Gran Moravia, nastrouhaného
    • 30 g hladkolisté petrželky, nasekané

Příprava jídla

Na oleji orestujte nakrájenou kořenovou zeleninu a šalotky asi 2 minuty, přidejte dršťky, podlijte vínem a nechte krátce zprudka odpařit. Vlijte rajčatovou konzervu, přidejte česnek, bobkový list, citronovou kůru a duste 10 minut, dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem, máslem, sýrem a petrželkou.

NĚCO NAVÍC 

Recept a tipy na zpracování jsme získali od Jiřího Michala z restaurace Kantýna, který radí: „Dršťky můžete koupit předvařené nebo syrové. Doporučuji kupovat ty syrové, i když je příprava pracnější. Každý si je pak může uvařit a dochutit podle svého. Očištěné syrové dršťky krátce povařte ve vroucí vodě. Tento postup opakujte 4–5krát, aby se dršťky zbavily pachu. Poté je vařte doměkka v osolené vodě s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Jakmile jsou dršťky měkké, zchlaďte je, aby si udržely tvar. Pokud někomu vadí klasické dršťky, může do receptu použít i vepřový žaludek, jeho chuť i konzistence jsou jemnější.“

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Játrová polévka po čínsku

Hovězí jazyk po pekingsku

Ocásek pečený na pivu

Terina z oháňky a líček

Stánino zimní minestrone

Přidat komentář