Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýně plněná pilafem

Překvapení pod pokličkou!

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Pečení 1:00
Zelenina

Ingredience

    • 1 dýně (2 kg) – podstatný je kulovitý tvar (použili jsme muškátovou dýni Phoenix F1 od pěstitele Jiřího Tomka z Litoměřicka)
    • 100 g dlouhozrnné rýže, propláchnuté pár nitek šafránu
    • 4 tobolky kardamomu, podrcené
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 2 lžíce olivového oleje + na potření dýně a k podávání
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 300 g mletého masa (jehněčího nebo hovězího)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 50 g rozinek, propláchnutých
    • 50 g sušených brusinek či klikvy
    • 2 lžičky mletého římského kmínu
    • 80 g loupaných mandlí, nasucho opražených a nasekaných
    • 1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry + 2 lžíce šťávy
    • hustý řecký jogurt, drcený pepř a koriandr či petrželka k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Z dýně odřízněte vršek a dejte ho stranou. Vydlabejte z ní všechna semínka a vlákna. Slupku obalte zvenčí alobalem, vnitřek ponechte volný – pouze jej mírně vytřete olivovým olejem. Dejte do trouby a pečte zhruba 40 minut nebo podle velikosti dýně. Pak dýni vyndejte a odstraňte alobal.

2 Rýži vložte do hrnce spolu s 300ml vody, se šafránem, kardamomem a česnekem, přiklopte a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen na minimum a duste cca 15 minut, nebo až je rýže měkká. Vyjměte kardamom a slijte přebytečnou tekutinu, je-li jí příliš mnoho.

3 Zatímco se rýže vaří, osmahněte na troše olivového oleje cibuli a mleté maso. Osolte, opepřete. Rýži dejte do mísy, přidejte rozinky, brusinky, římský kmín, mandle, pomerančovou kůru i šťávu a zamíchejte. Vmíchejte maso, dosolte podle potřeby a znovu promíchejte. Dýni naplňte směsí, přiklopte ji odříznutým vrškem jako pokličkou a vraťte do trouby. Pečte dalších 20 minut, pak vyndejte, chvilku nechte stát a nakrojte. Podávejte s řeckým jogurtem, drceným pepřem a bylinkami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dýňová polévka

Dýňový hummus

Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Zmrzlina z dýňového oleje

Přidat komentář