Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zmrzlina z dýňového oleje

Dýně je v tomto poháru hned dvakrát! Dýňový olej se stará o krásnou barvu a neobvyklou a velmi návykovou chuť zmrzliny, dýňová semínka zase krásně křupou v karamelových střepech. 

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení a mražení
PT10M
Vaření 0:10
Zmrzlina

Ingredience

    • 330 ml plnotučného mléka
    • 100 g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 6 žloutků
    • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 125 ml dýňového oleje

    STŘEPY S DÝŇOVÝMI SEMÍNKY

    • 130 g dýňových semínek
    • velká špetka soli
    • 1/4 lžičky jedlé sody
    • 200 g krupicového cukru 
    • 55 g másla
    • 1/8 lžičky citronové šťávy

Příprava jídla

1 Ve středním rendlíku ohřejte mléko, cukr a sůl. V menší misce rozmíchejte žloutky a přilijte k nim opatrně naběračku teplého mléka s cukrem – žloutky se tak natemperují a nesrazí se. Ohřáté žloutky s trochou mléka vraťte ke zbývajícímu mléku do rendlíku a dohromady vařte na mírném plameni a míchejte gumovou stěrkou, až směs začne houstnout a nechává na stěrce souvislou vrstvičku.

2 Do mísy nalijte smetanu, na ni přes jemné sítko vlijte směs z rendlíku a zamíchejte. Metličkou vešlehejte do směsi dýňový olej a dejte zcela vychladit. Pak vlijte do zmrzlinovače, umíchejte, přendejte do mrazuvzdorné nádoby a nechte finálně zatuhnout v mrazáku.

3 V misce promíchejte dýňová semínka, sůl a jedlou sodu. Dejte stranou. Pečicí plech vyložte nepřilnavou podložkou, ideální je ze silikonu. Můžete ale použít i kvalitní pečicí papír. 

4 Cukr, máslo a citronovou šťávu dejte spolu s 60 ml vody do rendlíku s těžším dnem. Zesilte oheň a nechte vařit. Než směs dojde varu, jednou nebo dvakrát zamíchejte. Vařte, až cukr začne zlátnout do jantarové barvy – trvá to asi 10 minut.

Odstavte a rychle vmíchejte semínka se solí a jedlou sodou. Pozor, semínka budou prskat a mírně pukat. Hned vzápětí rychle vylijte na připravený plech (směs nesmí zchladnout) a rozetřete zahorka gumovou stěrkou. Nechte úplně vychladnout při pokojové teplotě. Zcela vychladlé nalámejte na střepy, ozdobte jimi zmrzlinu a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Gumovou stěrku můžete lehce potřít rostlinným olejem. Horká směs se bude méně lepit a snáze se bude roztírat. Střepy skladujte ve vzduchotěsné krabičce – v nejlepší kondici a křupavé vydrží asi týden. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dýňová polévka

Dýně plněná pilafem

Dýňový hummus

Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Přidat komentář