Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Na americký způsob

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
57 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení těsta
PT25M
Pečení 0:25
Koláč Britská

Ingredience

    • 225 g másla, pokojové teploty 
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 vejce + 1 žloutek
    • 350 g hladké mouky

    NA NÁPLŇ

    • 2 kg jablek, oloupaných a nakrájených na měsíčky
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 125 g krystalového cukru
    • 1 lžička mleté skořice
    • špetka strouhaného muškátového oříšku 
    • 20 g másla
    • malý panák brandy nebo amaretta
    • malý hrneček mléka na polití

Příprava jídla

1 Prošlehejte máslo a cukr, pak zašlehejte vejce a žloutek, směs by měla připomínat míchaná vajíčka. Potom přidejte po třetinách mouku a těsto rukama důkladně propracujte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte aspoň 45 minut odležet.

2 Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici, muškátový oříšek a přilijte brandy. Přidejte 4–6 lžic studené vody
a povařte asi 4 minuty. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a nechte rozpustit. 

3 Předehřejte troubu na 210°C. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23cm, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Odříznuté těsto znovu vyválejte, rádýlkem z něj nakrájejte tenké proužky a ozdobte jimi koláč; v místech, kde se proužky kříží, potřete těsto studenou vodou. Vršek koláče potřete mlékem a pečte 20–25 minut.

Jak upéct koláč s křupavým těstem a šťavnatou náplní?

Tipy Stevena Trumpfhellera, šéfkuchaře restaurace U Emy Destinnové, který se drží osvědčeného receptu své babičky. 

  • Do koláče dejte svá oblíbená jablka, já používám mix zelených a červených.
  • Nepřehánějte to s cukrem. Oslazená jablka totiž mnohem víc pouštějí šťávu, a ta může během pečení vytéct a znečistit troubu. K hodně šťavnatým jablkům můžete přidat lžíci kukuřičného škrobu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Štrúdl z kavárny Savoy

Žemlovka de luxe

Tarte tatin

Hraběnčiny řezy

20 koláčů s jablky, které si zamilujete

30x recepty z báječného podzimního ovoce

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
p
Obrazek uzivatele
Opravdu skvělý koláč! Těsto neuvěřitelně dobré, náplň osvěžující, dohromady tedy výborná chuť!
Obrazek uzivatele
Stačí 1,5kg jablek, přidat škrob
Obrazek uzivatele
Dávali jste tam opravdu brandy?
Obrazek uzivatele
Ano, dávali. Ale je jen na vás, jestli ho dáte taky.
Obrazek uzivatele
2 kg prilis moc!
Testo se mi trhalo.. Nevite cim to?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Andreo, jablek určitě s klidem uberte, záleží jen na hloubce vaší formy a vaší chuti. Koláčová těsta mají všeobecně tendenci se trhat, určitě to není vaše chyba. My to většinou řešíme "záplatou" z těsta. Pokud se vám s těstem pracuje velmi špatně, můžete zkusit přidat ještě jeden žloutek. Držíme palce při druhém pokusu, redakce Apetitu

Přidat komentář