Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hraběnčiny řezy

„Moučník chutná nejlíp v den upečení, a pokud možno ještě vlažný, druhý den má totiž bílková vrstva tendenci zvlhnout,“ říká naše food stylistka Milka Volfová.

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
34 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ odpočinutí
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 4 žloutky
    • 140 g moučkového cukru
    • hrubá mouka na vysypání plechu 
    • 450 g polohrubé mouky
    • 200 g změklého másla + na formu 
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku
    • 2 lžíce mléka

    NA NÁPLŇ

    • 600 g jablek, oloupaných
    • 1 vanilkový cukr
    • 200 g vlašských ořechů
    • 1 lžička mleté skořice
    • 50 g rozinek, propláchnutých (nemusí být)
    • 4–6 bílků
    • 100 g krystalového cukru
    • 1 lžička vinného či jablečného octa
    • 1 lžička kukuřičného škrobu

Příprava jídla

1 Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s cukrem a máslem a utřete na světlou pěnu. Pak k nim prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a vypracujte hladké lesklé těsto.

2 Pekáč o velikosti cca 20x30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180°C. Jednu třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé těsto namačkejte na dno (případně i na boky) pekáčku.

3 Jablka nakrájejte nebo nastrouhejte, ochuťte skořicí a vanilkovým cukrem a nasypte na těsto. Přimíchejte propláchnuté rozinky a zasypejte nasekanými ořechy. 

4 Bílky našlehejte na řídkou pěnu, přimíchejte cukr a škrob a vyšlehejte na pevný, lesklý sníh. Zašlehejte ocet. Rozetřete na jablka, navrch nastrouhejte zbylou třetinu těsta z mrazáku a pečte asi 45 minut dozlatova.

Jak to udělat, aby měly řezy luxusní vrstvu sněhu?

Tipy Mileny Volfové, food stylistky časopisu Apetit:

  • Aby měly řezy viditelnou čepici, nešetřete na bílcích, šest je ideální.
  • Sníh rozhodně šlehejte s krystalovým či krupicovým cukrem; v moučkovém bývají protihrudkující látky a mohou dělat neplechu. Lžička octa a/nebo kukuřičného škrobu sníh stabilizuje a nehrozí, že spadne.
  • Horní vrstvu těsta strouhejte na jemném struhadle a nepřežeňte to s množstvím – sníh by měl pod těstem prosvítat.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Štrúdl z kavárny Savoy

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Žemlovka de luxe

Tarte tatin

20 koláčů s jablky, které si zamilujete

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Poznám, aj keď v mojom recpte chýba mlieko. Darí sa aj tak. Náš oblúbený jablčník.
Obrazek uzivatele
Tak tyhle řezy už peču léta a jsou výborné!
Obrazek uzivatele
Tak tyhle řezy už peču léta a jsou výborné!
Obrazek uzivatele
Můžu se zeptat o kolik se změní poměr ingrediencí, kdybych chtěla péct v klasickém plechu cca pro 15 lidí?? Příjde mi že plech 20x30 je přece jen dost malý. Velice děkuji za odpověď.
Obrazek uzivatele
Dobrý den paní Janíková,
nejsem si teď úplně jistá přesným rozměrem klasického plechu, ale pokud je to zhruba 30x40 cm, asi bychom se nebáli suroviny jednoduše zdvojnásobit :-).
Držíme palce, aby se řezy vydařily na výbornou, redakce Apetitu

Přidat komentář