Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hraběnčiny řezy

„Moučník chutná nejlíp v den upečení, a pokud možno ještě vlažný, druhý den má totiž bílková vrstva tendenci zvlhnout,“ říká naše food stylistka Milka Volfová.

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
25 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ odpočinutí
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 4 žloutky
    • 140 g moučkového cukru
    • hrubá mouka na vysypání plechu 
    • 450 g polohrubé mouky
    • 200 g změklého másla + na formu 
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku
    • 2 lžíce mléka

    NA NÁPLŇ

    • 600 g jablek, oloupaných
    • 1 vanilkový cukr
    • 200 g vlašských ořechů
    • 1 lžička mleté skořice
    • 50 g rozinek, propláchnutých (nemusí být)
    • 4–6 bílků
    • 100 g krystalového cukru
    • 1 lžička vinného či jablečného octa
    • 1 lžička kukuřičného škrobu

Příprava jídla

1 Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s cukrem a máslem a utřete na světlou pěnu. Pak k nim prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a vypracujte hladké lesklé těsto.

2 Pekáč o velikosti cca 20x30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180°C. Jednu třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé těsto namačkejte na dno (případně i na boky) pekáčku.

3 Jablka nakrájejte nebo nastrouhejte, ochuťte skořicí a vanilkovým cukrem a nasypte na těsto. Přimíchejte propláchnuté rozinky a zasypejte nasekanými ořechy. 

4 Bílky našlehejte na řídkou pěnu, přimíchejte cukr a škrob a vyšlehejte na pevný, lesklý sníh. Zašlehejte ocet. Rozetřete na jablka, navrch nastrouhejte zbylou třetinu těsta z mrazáku a pečte asi 45 minut dozlatova.

Jak to udělat, aby měly řezy luxusní vrstvu sněhu?

Tipy Mileny Volfové, food stylistky časopisu Apetit:

  • Aby měly řezy viditelnou čepici, nešetřete na bílcích, šest je ideální.
  • Sníh rozhodně šlehejte s krystalovým či krupicovým cukrem; v moučkovém bývají protihrudkující látky a mohou dělat neplechu. Lžička octa a/nebo kukuřičného škrobu sníh stabilizuje a nehrozí, že spadne.
  • Horní vrstvu těsta strouhejte na jemném struhadle a nepřežeňte to s množstvím – sníh by měl pod těstem prosvítat.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Štrúdl z kavárny Savoy

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Žemlovka de luxe

Tarte tatin

20 koláčů s jablky, které si zamilujete

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Poznám, aj keď v mojom recpte chýba mlieko. Darí sa aj tak. Náš oblúbený jablčník.
Obrazek uzivatele
Tak tyhle řezy už peču léta a jsou výborné!
Obrazek uzivatele
Tak tyhle řezy už peču léta a jsou výborné!

Přidat komentář