Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí krk na paprice
Hovězí krk na paprice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí krk na paprice

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6111 kcal
Bílkoviny 312 g
Sacharidy 513 g
Tuky 304 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na paprice nemusí být jenom slepice či kuře, oblíbená omáčka sluší i hovězímu. Recept na typické české „řeznické“ jídlo, postavené na mase a poctivé omáčce pro nás připravila řeznice Zita Švihelová z Naše maso. Loje není třeba se bát – pod hovězí je ideální a dodá jídlu plnou chuť.

Suroviny

Na maso
vyzrálý
sůl 20 g
+ na dochucení
paprika mletá uzená 1 PL
+ 1 lžička navíc do omáčky
+ 1 lžička navíc do omáčky
tymián sušený 1 ČL
tuk 100 g
hovězí lůj
kmín 1 ČL
celý
nakrájené nahrubo
česnek 4 stroužky
nakrájené na malé kousky
1 konzerva, v sezoně lze nahradit 500 g čerstvých, spařených a oloupaných rajčat
vývar hovězí 700 ml
chilli
nitky
petrželka
hladkolistá, na ozdobení
k podávání
Na kynuté houskové knedlíky
mouka pšeničná hrubá 425 g
+ na poprášení
sůl 10 g
+ na osolení vody
droždí čerstvé 10 g
mléko 300 ml
vlažné
starší, nakrájený na kostičky

Postup

1

Hovězí krk svažte do válečku a důkladně osolte. Smíchejte 1 lžíci uzené papriky se sladkou paprikou a tymiánem a maso v koření vyválejte. Pak v uzavřené nádobě nechte přes noc v chladu uležet, případně můžete maso zavakuovat.

2

Vyjměte maso z nádoby nebo vakua a nechte dojít pokojové teploty. Na pánvi rozehřejte trochu hovězího loje a opečte na něm maso dohněda ze všech stran a odložte do pekáčku, v němž budete maso dusit.

3

Připravte základ na omáčku. Přidejte na pánev od masa ještě trochu loje a rozpalte jej. Pak dno pánve lehce zasypte kmínem. Po minutě přidejte cibuli a opékejte ji do úplného zhnědnutí (nikoli však zčernání), když bude potřeba, podlijte troškou vody a nechte ji odpařit. Přidejte česnek a krátce jej opečte. Přisypte cukr a nechte jej zkaramelizovat, pak vsypte lžičku sladké a uzené papriky a krátce (zhruba 1 minutu) restujte, aby paprika nezhořkla. Přilijte konzervovaná rajčata, podlijte troškou vody a společně provařte. 

4

Přilijte omáčku k masu do pekáčku, podlijte hovězím vývarem a duste asi 3 hodiny v troubě na 160°C doměkka.

5

Mezitím připravte knedlíky. Do mísy od robota nasypte mouku a promíchejte ji se solí. Pak do mouky rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a nechte stát, aby droždí vzešlo. Přidejte žloutek, zapněte robot na nízké otáčky a nechte vypracovat těsto (nebo vypracujte vařečkou). Když se těsto odděluje od stěn nádoby, přidejte rohlík na kostičky a krátce zapracujte do těsta. Poprašte moukou, přikryjte mísu a nechte vykynout, trvá to 30–60 minut.

6

Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní desku, rozdělte na díly o 100 g. Vytvarujte malé šišky a nechte ještě krátce nakynout.

7

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a knedlíky do ní vložte tak, aby plavaly. Vařte 15 minut, během vaření otáčejte. Pak vyjměte a okamžitě důkladně propíchejte, aby ze šišek odešla pára. 

8

Před koncem dušení vložte do trouby vedle na mřížku plod papriky a opečte, až na paprice naskáčou černé puchýřky. Pak vyjměte z trouby a vložte buď do sáčku, nebo uzavíratelné nádoby, aby se paprika zapařila.

9

Vyndejte pekáč s měkkým masem z trouby. Maso vyndejte a omáčku propasírujte, postavte na sporák a ještě ji o 1/3 zredukujte, aby byla hustší. Spařenou papriku oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do omáčky (případně můžete servírovat i zvlášť, pokud třeba máte stolovníky, kterým by v omáčce vadila). Vše ještě společně krátce povařte, podle chuti dosolte. Nakonec zašlehejte do omáčky máslo.

10

Podávejte se zakysanou smetanou, chilli nitkami podle chuti, lístky petrželky a knedlíky. Vhodnou přílohou jsou také těstoviny nebo dobrý chléb.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč