Nejlahodnější ztělesnění toho, čemu se v angličtině říká ‚comfort food’. Můžete si vše pohodlně připravit předem
a v tu pravou chvíli páj skládající se z vrstvy mletého masa a hedvábně jemné bramborové kaše vylepšené čedarem upéct.
Suroviny
Postup
Rozpalte nepřilnavou pánev a opečte na ní mleté maso dohněda, nejlépe po polovinách či třetinách, aby mělo dost prostoru, opékalo se a nedusilo. Vyjměte děrovanou lžící (pokud maso nepustilo žádný tuk, přilijte trochu oleje) a vsypte česnek, cibuli, mrkev, celer a opékejte zhruba 10 minut, dokud vše nezměkne. Vraťte do pánve maso a promíchejte.
Zaprašte moukou a znovu promíchejte. Přilijte víno, nechte krátce odvařit a přidejte worcesterskou omáčku, vývar a protlak. Zvolna vařte 30 minut či tak dlouho, aby směs zhoustla. Dosolte a nechte vychladnout.
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte a rozmačkejte spolu s máslem a smetanou na kaši. Dosolte. Vmíchejte čedar a dijonskou hořčici.
Troubu předehřejte na 190°C. Masovou směs rozdělte do jednoho velkého pekáče nebo šesti malých. Bramborovou kaši dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a ozdobně naneste na masovou směs (můžete ji ale nanést i lžící a jen dodělat vlny). Pekáč (či pekáčky) dejte do trouby a pečte 30–35 minut, aby kaše byla dozlatova a masová směs pod ní krásně bublala.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.