Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem

Mřížkový koláč je malé umělecké dílo. Vyhrajte si se zaplétáním a okouzlete celou rodinu!

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 1 dávka základního těsta
    • hladká mouka na podsypání
    • 1,2 kg hrušek
    • 3 lžíce medu
    • 1/2 lžičky soli, nejlépe vločkové
    • 35 g kukuřičného škrobu
    • 1-2 lžíce bourbonu nebo likéru Baileys (pro jemnější chuť)
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 70g lískových oříšků, mletých nebo nasekaných (lze vynechat)
    • 1 prošlehané vejce, na potření koláče
    • 1–2 lžíce třtinového cukru na posypání (lze vynechat)

Příprava jídla

1 Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 4 mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Vyložte jím koláčovou formu o průměru 18–20 cm. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice.

2 Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na obdélník o síle 3mm a rozměrech minimálně 35x30 cm. S pomocí pravítka nakrájejte těsto na pruhy o síle 1 a 3 cm a délce 30 cm (8 kusů od každého). Pruhy i s papírem přesuňte na tác nebo plech a uložte do lednice.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenčí plátky. Ve větší míse je opatrně promíchejte s medem, solí, škrobem, bourbonem či baileys a s vanilkou.

4 Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté lískové ořechy, chcete-li je použít. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a pak na vršek koláče naaranžujte nepravidelnou mřížku z pruhů těsta (postup viz Jak na pletení ozdobné mřížky, níže). Stlačte okraje těsta k sobě a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

5 Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

Jak na pletení ozdobné mřížky

1 Z rozváleného těsta vykrájejte široké (3cm) a tenké (1cm) pruhy. Polovinu pruhů vyrovnejte na připravený koláč naplněný ovocem. Začněte širokým pruhem, pokračujte tenkým a dál střídejte široké a tenké.

Ohněte každý druhý široký pruh a sousedící tenký tak, aby se střídaly ohnuté a neohnuté dvojice. Kolmo na směr první poloviny pruhů položte na koláč jeden široký a jeden tenký pruh a ohnuté pruhy přeložte zpět přes tyto kolmé.

Ohněte každý druhý široký pruh a vedlejší tenký – berte ty, které jste neohýbali předtím. Opět vložte jeden široký a jeden tenký a přeložte pruhy zpět. Takto střídejte ohýbané pruhy a vkládejte nové, dokud nebude mřížka kompletní.

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem...

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní recept na křehké těsto

Broskvové koláčky

Švestkový koláč s makovým mascarpone

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

Jablečný koláč s kořením chai

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Opilé dezerty

Přidat komentář