Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Základní recept na křehké těsto

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta.

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 10 minut
+ chlazení
P
Koláč

Ingredience

    • 450 g hladké mouky
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 1/3 lžičky soli
    • 240 g másla, vychlazeného a nakrájeného na malé kostičky + na vymazání formy
    • 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného či bílého vinného octa
    • 1 velké vejce

Příprava jídla

1 Mouku, cukr a sůl dejte do robotu s noži a krátce promixujte, aby se přísady promísily. Přidejte máslo a několika pulzy propracujte, aby vznikla jemná drobenka. Nepoužíváte-li robot, ale nůž a prsty, pracujte rychle, těsto se nesmí příliš zahřát. Pak přilijte 90 ml ledové vody a citronovou šťávu, přidejte vejce a hněťte, až vznikne soudržné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přilévejte po troškách ještě ledovou vodu (cca 30 ml).

2 Těsto pak rozdělte na poloviny, zploštěte je do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a nejméně na 30 minut dejte do lednice.

NĚCO NAVÍC
Těsto v lednici vydrží 3 dny, v mrazáku až měsíc.

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Broskvové koláčky

Švestkový koláč s makovým mascarpone

Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

Jablečný koláč s kořením chai

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Přidat komentář