Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Švestkový koláč s makovým mascarpone

Sladké šťavnaté švestky, jemné krémové mascarpone a křupavý mák - dokonalá podzimní kombinace!

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 1 dávka základního těsta
    • hladká mouka na podsypání
    • 400 g mascarpone
    • 1 žloutek
    • 1–2 lžíce moučkového cukru 
    • 1–2 lžíce nemletého máku
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 500 g švestek
    • 2–3 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžička perníkového koření
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu
    • 1 prošlehané vejce, na potření koláče 
    • 1–2 lžíce třtinového cukru na posypání (lze vynechat)

Příprava jídla

1 Obě poloviny těsta rozválejte mezi dvě- ma archy pečicího papíru na 2 kruhové pláty o síle asi 4mm. Nezapomeňte těsto před válením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo k papírům.

2 Z jednoho plátu vyřízněte kruh o 1–2cm větší než horní průměr koláčové formy, kterou budete používat (forma by měla mít rozměry 18–20 cm). Pak použijte kulaté vykrajovátko o průměru 2 cm na vykrájení puntíkového vzoru. Mezi puntíky nechte zhruba 1cm odstup. Vykrájené puntíky používat nebudete, pouze dírkovanou pokličku. Tu i s papírem položte na tác či plech na pečení a uložte do lednice.

3 Druhým plátem těsta vyložte koláčo- vou formu. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte. Dno propíchejte vidličkou. Uložte na asi 30 minut do lednice.

4 Troubu předehřejte na 180°C. Mascarpone promíchejte se žloutkem, moučkovým cukrem, mákem a vanilkou. Švestky vypeckujte a nakrájejte na tenčí plátky (minimálně na osminy). Ve větší míse je opatrně smíchejte s cukrem, kořením a škrobem. Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozetřete mascarpone. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete vejcem a pak na vršek koláče opatrně položte vychlazenou vykrájenou pokličku z těsta. Stlačte okraje těsta k sobě a případný přesah odkrojte.

5 Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem. Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem...

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní recept na křehké těsto

Broskvové koláčky

Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

Jablečný koláč s kořením chai

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Přidat komentář