Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečný koláč s kořením chai

Podzim bez jablečného koláče? Nikdy! A tohle je jasný redakční favorit!

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 1 dávka základního těsta 
    • hladká mouka na podsypání
    • 1,8 kg jablek
    • 3 lžíce citronové šťávy
    • 3–4 lžičky kořenicí směsi chai (viz Něco navíc), lze nahradit Mixed spice (nabízí například Marks&Spencer)
    • 3 lžíce javorového sirupu
    • 50 g krupicového cukru (podle kyselosti jablek)
    • 40 g kukuřičného škrobu
    • 70 g mletých vlašských ořechů (lze vynechat)
    • 1 prošlehané vejce, na potření koláče
    • 1–2 lžíce třtinového cukru na posypání (lze vynechat)

Příprava jídla

1 Obě poloviny těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na 2 kruhové pláty o síle 4mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Jedním plátem těsta vyložte koláčovou formu o průmě- ru 18–20cm. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice. Druhý plát a odkrojky i s papírem položte na tác či plech na pečení a uložte do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenčí plátky. Ve větší míse je ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Přidejte koření, javorový sirup, cukr a škrob. Opatrně promíchejte.

3 Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté vlašské ořechy, chcete-li je použít. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a poté na vršek koláče opatrně položte připravený druhý plát. Stlačte okraje těsta k sobě a případný přesah zakrojte. Odkrojky opět uchovejte. Koláč uložte do lednice.

4 Všechny odkrojky spojte a znovu vyválejte na obdélník o síle 2 mm a velikosti zhruba 6x40 cm. Z něj vykrájejte 4 dlouhé proužky o síle 1 cm. Rozdělte je na dvojice a zapleťte. Můžete uplést i klasické copy ze 3 pruhů, v tom případě vykrájejte 6 pruhů. Okraj koláče potřete vejcem a copy naaranžujte kolem okraje a konce spojte dohromady. Ostrým úzkým nožem vykrojte do středu koláče 3 úzké otvory. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

5 Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

NĚCO NAVÍC
Koření chai si můžete snadno připravit sami pomletím 1 lžičky fenyklových semínek, semínek z 10 tobolek kardamomu, 10 hřebíčků, 1 skořicového svitku, 8 kuliček černého pepře, 1 lžíce sypaného černého čaje a semínek z 1 vanilkového lusku. Nakonec ještě přimíchejte 1/2 lžičky mletého zázvoru a špetku strouhaného muškátového oříšku. 

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem...

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní recept na křehké těsto

Broskvové koláčky

Švestkový koláč s makovým mascarpone

Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Přidat komentář