Tradičnímu kaldounu dodá šafrán nejen barvu, ale i šmrnc. Použijte pravý šafrán, laciné náhražky (světlice barvířská čili saflor) polévku neochutí ani neobarví.
Suroviny
Postup
Nejdříve uvařte vývar. Skelet, krk, křídla, veškerý masitý ořez a drůbky vložte do hrnce.
Přidejte rozkrojenou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, celý pepř, nové koření a zalijte studenou vodou.
Uveďte do varu, seberte lžící z povrchu vysrážené nečistoty a vařte na mírném ohni aspoň dvě hodiny.
Vývar sceďte, maso oberte, drůbky vyjměte a úhledně nakrájejte. Maso i drůbky dejte stranou. Pokud je vývar hodně mastný, část tuku z povrchu seberte.
Na másle opečte nejprve pár plátků květáku na ozdobení, vyjměte je a uchovejte do podávání.
Pak na másle v hrnci opečte cibulku doměkka, zaprašte moukou a udělejte světlou jíšku.
Zalijte vývarem, přidejte šafrán a sůl a vařte zhruba 15 minut, aby se jíška provařila. Potom přidejte najemno pokrájenou kořenovou zeleninu, růžičky květáku, uchované maso a drůbky.
Vařte pár minut, až je zelenina na skus a maso a drůbky se prohřejí.
Žloutky dobře rozmíchejte ve smetaně, vlijte do polévky a nechte prohřát. Ozdobte každý talíř několika plátky opečeného květáku a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dopřejte si husí maso(14 receptů)