Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Husí kaldoun se šafránem

Tradičnímu kaldounu dodá šafrán nejen barvu, ale i šmrnc. Použijte pravý šafrán, laciné náhražky (světlice barvířská čili saflor) polévku neochutí ani neobarví.

Vydání: 2018/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H30M
Vaření 2:30
Polévka

Ingredience

    NA VÝVAR

    • 1 husí skelet, krk, masitý ořez
    • 200 g husích drobů, očištěných
    • 1 menší cibule
    • očištěná kořenová zelenina (1 menší mrkev, 1 petržel, polovina celeru)
    • 1 bobkový list
    • pár kuliček pepře a nového koření

    NA POLÉVKU

    • 1,5 lžíce másla
    • 1/2 květáku, na drobné růžičky + část květáku na tenké plátky na ozdobení
    • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
    • 1,5 lžíce hladké mouky
    • špetka šafránu, sůl
    • 150 g najemno pokrájené kořenové zeleniny (cca 1 mrkev, 1 petržel, čtvrtka celeru)
    • 2 žloutky
    • 200 ml smetany na vaření

Příprava jídla

1 Nejdříve uvařte vývar. Skelet, krk, křídla, veškerý masitý ořez a drůbky vložte do hrnce. Přidejte rozkrojenou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, celý pepř, nové koření a zalijte studenou vodou. Uveďte do varu, seberte lžící z povrchu vysrážené nečistoty a vařte na mírném ohni aspoň dvě hodiny. Vývar sceďte, maso oberte, drůbky vyjměte a úhledně nakrájejte. Maso i drůbky dejte stranou. Pokud je vývar hodně mastný, část tuku z povrchu seberte.

2 Na másle opečte nejprve pár plátků květáku na ozdobení, vyjměte je a uchovejte do podávání.

3 Pak na másle v hrnci opečte cibulku doměkka, zaprašte moukou a udělejte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte šafrán a sůl a vařte zhruba 15 minut, aby se jíška provařila. Potom přidejte najemno pokrájenou kořenovou zeleninu, růžičky květáku, uchované maso a drůbky. Vařte pár minut, až je zelenina na skus a maso a drůbky se prohřejí. Žloutky dobře rozmíchejte ve smetaně, vlijte do polévky a nechte prohřát. Ozdobte každý talíř několika plátky opečeného květáku a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát s topinambury a jablky

Glazované šalotky na víně

Šťouchané topinambury

Husí galantina s kaštanovou nádivkou

Jablečné lívance se skořicí

Přidat komentář