Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečno-hruškové pyré s javorovým sirupem

Jablka a hrušky skýtají široké pole pro nejrůznější experimenty, pokud jde o dochucení. Nás teď chytlo hřejivé koření podporované javorovým sirupem. Jste-li odvážní, zkuste přidat i trochu pepře.

Vydání: 2015/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 3,5 litru
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H30M
Vaření 1:30
Zavařenina

Ingredience

    • 1,6kg zralých hrušek, nakrájených na 2,5cm kostičky
    • 1,15kg jablek, rozpůlených nebo na čtvrtky
    • 750ml jablečného či hruškového moštu nebo cidru
    • 300ml javorového sirupu
    • 50g tmavého třtinového cukru
    • 1,5 lžičky mleté skořice
    • 1/4 lžičky mletého (tlučeného) hřebíčku
    • 1/4 lžičky nejodidované soli
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1,5 lžičky vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 Ovoce dejte do velikého čistého hrnce, zalijte moštem a na silném ohni přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte, až ovoce hodně změkne, což trvá přibližně 40–60 minut. Potom odstavte.

2 Nechte zchladnout a propasírujte přes síto či pasírovačem (odstraňte přitom slupky, jádřince a semena). Hrnec vytřete dočista papírovými utěrkami a nalijte do něj vzniklé pyré. Přidejte javorový sirup, cukr, skořici, hřebíček a sůl. Pořádně promíchejte.

3 Na silném ohni přiveďte k varu. Potom ztlumte oheň tak, aby směs jen velmi mírně vřela. Odpěňovačkou nebo velkou lžící se snažte v začátcích vaření sebrat co nejvíc pěny. Za častého míchání dřevěnou vařečkou vařte asi 30 minut. Odstavte a vmíchejte citronovou šťávu a vanilku. V čisté uzavřené nádobě vydrží v chladničce zhruba týden. Můžete ho také zavařit obdobně jako kečup na následující dvoustraně.

NĚCO NAVÍC

Z pyré si můžete svařit zavařeninu jako náplň do buchet a koláčů, k sýrům podle receptu vpravo anebo ho mlsat jen tak či k ranním obilninovým kaším. 

 

ZAVAŘENINA K SÝRŮM

PŘÍPRAVA 3 HODINY ■ NA CCA 2 LITRY ■ SNADNÉ

Pyré podle receptu vlevo (zatím bez citronu a vanilky) vařte za častého míchání dotmava a dohusta – snažte se vždy důkladně seškrábnout směs ze stěn hrnce. Směs by v tu chvíli měla bublat jen mírně a líně – trvá to asi 2 hodiny. Ke konci je dobré stále a důkladně míchat, aby se zavařenina nepřichytila. Udělejte želírovací test (viz níže). Zavařenina by měla držet tvar a neměla by se z ní uvolňovat žádná tekutina. Odstavte a vmíchejte citronovou šťávu a vanilku jako v receptu výše. Směsí zahorka naplňte sterilizované sklenice. Zavíčkujte a zavařujte v troubě či v hrnci 10 minut při 80°C. 

 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nakládané šalotky

Nakládané papriky

Pálivá chilli omáčka

Domácí kečup

Nakládejte, zavařujte!

Přidat komentář