Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí kečup

Když si kečup uvaříte sami, víte, co jste do něj dali, což je dobrý důvod, proč se do něj pouštět. A také s dochucením si můžete vyzrát podle vlastního uvážení.

Vydání: 2015/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 500 ml
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí
PT1H20M
Vaření 1:20
Zavařenina

Ingredience

    • asi 2,5 cm kousek skořicového svitku, podrcený
    • 1 lžička celerového semínka (adžvanu)
    • ¼ lžičky podrcené sušené chilli papričky (nemusí být)
    • ¼ lžičky hřebíčku
    • ¼ lžičky podrceného nového koření
    • 90 ml bílého vinného či obyčejného octa
    • 1,25 litru domácího rajčatového pyré (recept níže)
    • 6 lžic nasekané cibule
    • 50 g krystalového cukru
    • ½ lžičky vločkové mořské soli

Příprava jídla

1 Všechno koření vložte do čajového „vajíčka“ či zavažte do plátýnka potravinářským provázkem. Ocet nalijte do rendlíku a vložte koření. Na středním ohni přiveďte k varu, pak přiklopte a odstavte.

2 Rajčatové pyré a cibuli vložte do hrnce s těžkým dnem a na středním ohni přiveďte k varu. Ztlumte oheň a za častého míchání, aby se nic nepřichytilo, vařte, aby cibule změkla a chuti splynuly, trvá to asi 20 minut. (Chcete-li kečup hodně hladký, můžete teď směs protřít přes síto či prohnat pasírovačem.)

3 Z octa vylovte koření a vlijte ho do rajčatové směsi. Přidejte cukr a sůl, důkladně promíchejte. Stále dále vařte, až zhoustne, ale ještě bude tekutá natolik, aby se dala nalévat, trvá to asi hodinu. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak odložte do chladničky. Kečup vydrží v chladničce 2 týdny.

NĚCO NAVÍC

Kečup si můžete i zavařit, pak ho ovšem do lahví se širokým hrdlem či do vhodných sklenic plňte horký, zavíčkujte co nejdřív a zavařujte 20 minut při 60 stupních.

 

DOMÁCÍ RAJČATOVÉ PYRÉ

PŘÍPRAVA 20 MINUT + CHLADNUTÍ  ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ NA CCA 2,5 LITRU ■ VELMI SNADNÉ

Zbavte stopek a omyjte 3-3,5 kg vyzrálých rajčat (nejlépe oválných typu italských San Marzano), pak je nakrájejte nahrubo, nasypte do cca pětilitrového hrnce a na středním ohni duste doměkka, asi 10 minut. Prožeňte pasírovačem s kotoučem s největšími otvory, které ještě zachytí semínka. Nechte vychladnout; ve vhodných nádobách uložte do chladničky, kde vydrží asi 5 dnů, anebo zamrazte (až na 1 rok).

NĚCO NAVÍC

Pyré se hodí nejen na přípravu domácího kečupu. Lze ho použít všude tam, kde se v receptu uvadí kupované (passata), obvykle je však třeba ho mírně předem svařit či prodloužit dobu vaření uvedenou v receptu, je totiž o něco řidší.

 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nakládané šalotky

Nakládané papriky

Pálivá chilli omáčka

Jablečno-hruškové pyré s javorovým sirupem

Nakládejte, zavařujte!

Do skla!

Přidat komentář