Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečný koláč s mascarpone

Spojení nakyslých jablek s krémovým mascarpone je naprosto geniální nápad! Koláč se v ústech jen rozplývá...

Vydání: 2015/9
Autor:
Hodnocení:
288 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 70g másla, změklého + na formu
    • 110g třtinového cukru
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 1 vejce
    • 140g hladké mouky + na formu
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 175ml mléka
    • 150g mascarpone
    • moučkový cukr na poprášení

    NA NÁPLŇ

    • 350g mascarpone
    • 40g třtinového cukru
    • 1 malé vejce, lehce prošlehané
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu

    NA JABLKA

    • 3 jablka
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 3 lžíce třtinového cukru nebo podle chuti
    • 2 lžíce másla

     

Příprava jídla

1 Jedno jablko nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronem. Zbylá 2 na kostičky. V pánvi rozpusťte máslo s cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte kostičky jablek a cca 3 minuty nechte dusit, až šťáva zhoustne.

2 Troubu předehřejte na 170°C. Šlehejte máslo, třtinový cukr a citronovou kůru 2–3 minuty do světlé pěny. Zašlehejte vejce. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem a zamíchejte. Vmíchejte mléko a mascarpone, těsto dejte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23cm a uhlaďte povrch.

3 Promíchejte přísady na náplň s karamelizovanými jablky a rozetřete na těsto. Povrch uhlaďte. Navrch rozložte plátky jablek.

4 Pečte 50–60 minut. Nechte vychladnout ve formě 20 minut, pak objeďte ostrým nožem, formu otevřete a koláč vyjměte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablkové řezy frangipane

Newyorská jablečná buchta s bourbonem

Jablková bábovka s ořechy

Obrácený jablečný koláč s karamelem

Koláč s jablečnými vlnkami

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vyzkoušeli jste tento recept, než jste ho zde publikovali? Připravovala jsem přesně dle receptu a výsledek nic moc, upečené těsto je taková tuhá vlhká hmota, s náplní se vůbec nespojilo.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Radko,
recept jsme samozřejmě vyzkoušeli. Všechny recepty (mimo některých hodně prastarých, které jsme publikovali na základě licence), testujeme v redakci – jinak bychom ani neměli jejich fotografie –, vše se tady uvaří/upeče, vyfotí a nakonec sní :-). To, že koláč nedopadl podle vašeho očekávání, je spíše než chybou v receptu dáno jeho charakterem – má být vlhký a ne úplně nadýchaný a propečený. Zjevně je to typ koláče, který každému nevyhovuje, ale na druhé straně například na našem facebookovém profilu má mnoho nadšených fanoušků. Čili v tomto případě je to spíš otázka vkusu, někomu chutná, někomu ne.
Naštěstí máme receptů na jablkové koláče zde na webu mnohem více, takže doufáme, že si mezi nimi najdete favorita, který vás nezklame. :-)

Přejeme vám příjemné pečení! :-)

Přidat komentář