Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodová crostata s tymiánem

Koláč, který vypadá jako malé umělecké dílo! Tymián navíc pozvedne lahodné jahody na úplně novou úroveň...

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 8 porcí
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 115 g studeného másla
    • 120 g hladké mouky + 2 lžíce navíc
    • 2 lžíce kukuřičné mouky nebo krupice
    • 1/2 lžíce krupicového cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 60 ml podmáslí
    • 1–2 lžíce vodky

    NA POTŘENÍ A POSYPÁNÍ

    • 1 vejce
    • 1–2 lžíce krupicového cukru

    NA NÁPLŇ

    • 400 g jahod
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 60 g jahodového džemu
    • 1 lžička lístků citronového tymiánu

    K PODÁVÁNÍ

    • citronový tymián
    • šlehačka nebo vanilková zmrzlina (nemusí být)

Příprava jídla

1 Polovinu másla nastrouhejte do malé misky, druhou polovinu nakrájejte na malé kostičky a dejte do jiné misky. Obě misky dejte na 15 minut chladit do mrazáku. Ve větší misce míchejte mouku, kukuřičnou mouku, cukr a sůl a také tuto misku dejte na 15 minut mrazit, stejně jako podmáslí a vodku.

2 Kostičky másla nasypte do moučné směsi a lehce promíchejte, aby se máslo obalilo. Nasypte do mísy blenderu s nasazeným nožovým nástavcem a několika pulzy propracujte tak, aby největší kousky másla dosahovaly velikosti kuliček hrášku. Pak vmíchejte strouhané máslo, přilijte podmáslí a pomocí stěrky nebo vařečky zpracovávejte, dokud těsto nebude tvořit větší shluky. Potom přidejte po lžících vodku a jemně propracujte. Zformujte z těsta kouli, lehce ji zploštěte do podoby disku a zabalte do potravinářské fólie. Dejte minimálně na hodinu vychladit do lednice (lze zamrazit na 1–2 měsíce).

3 Plech vyložte papírem na pečení. Těsto položte na pomoučněný vál a zaprašte ho moukou. Těsto vyválejte do kruhu o průměru 30cm. Během válení těsto nadzvedávejte, aby se nepřichytilo k válu. Následně je přeneste na připravený plech a dejte ho opět na 15 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 200°C.

4 Jahody očistěte, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. Škrob smíchejte s cukrem. Džem dejte do malé misky, krátce prohřejte v mikrovlnné troubě (asi 10 sekund) a promíchejte. Polovinou džemu potřete připravené těsto, ale nechte kolem dokola 3cm volný okraj. Džem posypte polovinou směsi škrobu a cukru a tymiánovými lístky a pak na džem navršte jahodové plátky promíchané se zbytkem směsi škrobu a cukru. Povrch jahod potřete zbylým džemem. Volné okraje těsta ohrňte přes jahody, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte krupicovým cukrem. Pečte 30 minut, dokud není těsto zlaté a ovoce měkké. Nechte zchladnout a ozdobte větvičkami citronového tymiánu.

5 Crostatu podávejte nakrájenou na řezy. Můžete doplnit kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bruschetty s jahodami a sýrem

Salát s kroketami z kozího sýra a jahodovo-makovou zálivkou

Jahodový chia džem

Jahodový míša do skleničky

Jahodový džem s vanilkou a limetou

Jednoduchý kokosový koláč s jahodami a drobenkou

Sladká odměna za vysvědčení

Přidat komentář