Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco
Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1564 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 109 g
Tuky 107 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Můžete sáhnout jak po buclatější jarní cibulce, tak po mladé lahůdkové cibulce, jaká je k dostání třeba na farmářských trzích. Podle velikosti cibulek uzpůsobte dobu strávenou na žáru – tenké cibulky se rychle pálí.

Suroviny

jarní cibulka 12 ks
silné jarní cibulky nebo lahůdkové cibulky, zelená nať částečně odříznutá
olivový olej
na potírání
sůl
Na omáčku romesco
zbavená semen a podélně rozkrojená
oválné soudkové, rozpůlené
česnek 4 stroužky
neloupané
bez kůrky
sherry ocet 1 PL
paprika mletá uzená 1 ČL
nejlépe 1/2 lžičky sladké + 1/2 lžičky pálivé
naložené papričky piquillo, okapané (k dostání v prodejnách středomořských specialit)
olivový olej panenský 5 PL

Postup

1

Rozpalte gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotu. Položte na žár papriky, rajče a česnek (pokud máte obavy, že stroužky propadnou mřížkou, zabalte je do alobalu a grilujte o pár minut déle), dokud na zelenině nenaskáčou puchýřky a dužina nezměkne – trvá to 8 minut. Nechte pár minut vychladnout, pak stáhněte slupku z paprik a rajčete, česnek vymáčkněte ze slupky a vše nasekejte nahrubo. 

2

Mandle a ořechy nasypte v jedné vrstvě na plát alobalu a založte na něm vyšší okraje. Položte alobal na gril a opražte ořechy s mandlemi asi 2–4 minuty dozlatova. Na grilu opečte i chleba a natrhejte ho na sousta. 

3

Nasekané papriky, česnek a rajče vložte do mixéru nebo sekáčku. Přidejte opražené ořechy a mandle, chléb, ocet, oba druhy mleté papriky a papričky piquillo. Rozmixujte nahrubo. Vlijte 5 lžic olivového oleje a mixujte dohladka. Přendejte do misky. 

4

Cibulky potřete olejem a grilujte 20–30 minut, aby změkly. Na grilu zčernají, ale je to v pořádku, jen tak budou uvnitř hotové. Ogrilované cibulky zabalte pevně do alobalu a nechte 15 minut odpočinout – pomocí páry se uvnitř ‚dodusí‘ doměkka. 

5

Před podáváním odstraňte nejspálenější vrstvu, osolte a jezte s omáčkou romesco. 

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč