Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí kolínka s balzamikovým octem

Maso jehněčích kolínek je tužší než třeba u kýty, ale zároveň má díky kolagenu silnější chuť. Pomalé dušení způsobí, že maso tak změkne, že přímo odpadává od kosti. Pokrm lze připravit až 2 dny předem.

Vydání: 2014/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
Dušení 3:00
Maso Středomořská

Ingredience

    • 4 jehněčí kolínka
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 12 nakládaných cibulek
    • 4 malé mrkve, oloupané a nakrájené na špalíky
    • 8 kuliček černého pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • 3 bobkové listy
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 2 lžičky nasekaných rozmarýnových listků
    • 60 ml balzamikového octa
    • 2 lžičky třtinového cukru
    • 125 ml červeného vína
    • 250 ml hovězího vývaru
    • 400g konzerva třešňových rajčátek
    • nasekaná petrželka na ozdobení

     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Jehněčí kolínka osolte a opepřete. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opečte na něm maso ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte na talíř.

2 Do uvolněného kastrolu přidejte cibulky, mrkev, všechno koření, osolte a opékejte 5 minut. Pak přidejte česnek, rozmarýn, balzamikový ocet a cukr. Míchejte další 2 minuty. Zalijte vínem a vývarem, vraťte zpátky maso spolu se šťávou, kterou pustilo. Přidejte rajčata a přiveďte k varu.

3 Zakryjte maso kusem pečicího papíru, přiklopte kastrol poklicí a duste v troubě 2 a 1/2 hodiny, až bude maso velmi měkké. pak odklopte a pečte dalších 30 minut, až omáčka zhoustne.

4 Seberte z povrchu co nejvíce tuku. Podávejte posypané petrželkou a s oblíbenou přílohou (bageta, rýže, gnocchi atd.).

NĚCO NAVÍC

  • Je-li maso už měkké, ale omáčka stále řídká, vyjměte maso, cibulky a mrkev děrovanou sběračkou a odložte (zakryjte a uchovejte horké). Kastrol dejte na sporák a vařte, až omáčka zhoustne. Nemáte-li tolik času, můžete omáčku zahustit 2 lžičkami škrobu rozmíchaného ve 2 lžičkách studené vody. Za stálého míchání stačí minutka do zhoustnutí.
  • Pokud kolínka (nebo i ostatní pomalu dušené maso) připravujete den dva předem, postupujte následovně: po dopečení děrovanou sběračkou vyberte maso a zeleninu a dejte do zapékací nádoby. Omáčku slijte vedle rendlíku. Nechte vše vychladnout a pak obě nádoby přiklopte – v lednici takto vydrží 2 dny. Před podáváním seberte z omáčky tuk. Pak omáčkou přelijte maso a zeleninu v pekáčku a přiklopené rozehřejte v troubě při 180 °C.
  • Jehněčí maso podávejte vždy horké a na nahřátých talířích. Jen tak bude mít dokonalou chuť a vůni. Platí to ale i pro ostatní pomalu dušená a pečená masa.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

Hovězí hrudí na paprice a pivě

Ragú z hovězí kližky s ricottou

Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou

Dušená líčka se salsou verde

Přidat komentář