Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jelení medailonky ve slanině s hranolky

Jemné, šťavnaté, delikátní...

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Maso Francouzská

Ingredience

    • 4 medailonky z jelení svíčkové
    • 3 lžíce olivového oleje
    • hrubá sůl a čerstvě drcený pepř
    • špetka drceného jalovce
    • 2–4 dlouhé plátky sušené nebo anglické slaniny
    • 500 g brambor (varný typ B), oloupaných a nakrájených na hranolky
    • hrubá sůl
    • lístky červené řepy k podávání

    NA REMULÁDU

    • 100 g majonézy
    • svazek pažitky
    • 1 lžíce nakládaných cibulek
    • 1 lžíce nasekané petrželky
    • 1 lžička dijonské hořčice

Příprava jídla

1 Smíchejte přísady na remuládu, osolte, opepřete a dejte do chladničky.

2 Medailonky potřete olivovým olejem, opepřete, posypte jalovčinkami a po obvodu zabalte do 1–2 plátků slaniny. Zajistěte kuchyňským provázkem a odložte na prkénko.

3 Na domácí hranolky předehřejte troubu na maximum (230 °C). Hranolky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte 3 minuty. Slijte, nechte oschnout a rozložte je v jedné vrstvě na plech. Pokapejte zbylým olivovým olejem a promíchejte, aby byl každý hranolek obalený. Pečte 15–20 minut dozlatova, jednou či dvakrát během pečení obraťte. Osolte.

4 Medailonky na rozpálené litinové nebo grilovací pánvi opékejte 3–4 minuty po každé straně. Osolte a nechte zabalené v alobalu 5 minut odpočinout. Podávejte s hranolky a remuládou, doplněné lístky červené řepy.

 

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Když zvěřina, tak neváhejte sáhnout po červeném víně. K jelením medailonkům je potřeba vybrat hutné, plné a sametové červené víno, které mohlo i několik let zrát v dubových sudech. Z odrůd vyzkoušejte pozdní sběry odrůdy Rulandské modré z Mělnické podoblasti, volte spíše starší ročník, tedy 2013 a starší. Jako další odrůdu bych zvolil naší typickou Frankovku z Velkopavlovické podoblasti, která vyniká svojí hutností a kořenitostí a se zvěřinou se snoubí výborně. Doporučení při servírování, stará červená vína je dobré dekantovat do karafy a nechat alespoň hodinu prodýchat.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jelení kýta na smetaně

Jelení ragú s ostružinami

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Jelení wellington

Nadivoko!

Pečené křepelky s pórkovými bramborami

20 zvěřinových receptů

reklama

Přidat komentář